Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
Ψήφος εμπιστοσύνης από τον αρχιτέκτονα του "Καλλικράτη" / Ο Γ. Ραγκούσης αδειάζει Γεννηματά για το "Όχι" στον "Κλεισθένη"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ψήφος εμπιστοσύνης από τον αρχιτέκτονα του "Καλλικράτη" / Ο Γ. Ραγκούσης αδειάζει Γεννηματά για το "Όχι" στον "Κλεισθένη"

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΛΙΟΝΑΚΗΣ

Με μια εκτενή επιστολή του στη Φ. Γεννηματά, με την οποία δίνει... ψήφο εμπιστοσύνης στον “Κλεισθένη” και αφήνει πάμπολλες αιχμές προς την ηγεσία της Χαρ. Τρικούπη, ο “αρχιτέκτονας” του “Καλλικράτη” Γ. Ραγκούσης προσπάθησε να προλάβει την επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και την αναμενόμενα αρνητική στάση της απέναντι στο νομοσχέδιο.

Σε κάθε περίπτωση επιχείρησε να αποδομήσει την κατηγορηματικά απορριπτική επιχειρηματολογία του νέου φορέα για το νομοσχέδιο. Ωστόσο την επόμενη μέρα η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα ανακοίνωνε με τον πιο επίσημο τρόπο -έπειτα από συνάντησή της με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη και τον πρόεδρο της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστό - ότι “το όχι μας στο νομοσχέδιό τους είναι αυτονόητο”.

“Οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. στοχοποιούν ό,τι δεν μπορούν να ελέγξουν. Αφού αποδυνάμωσαν την Αυτοδιοίκηση, τώρα επιχειρούν να τη μετατρέψουν σε πεδίο συναλλαγής και παραλυτικών ισορροπιών που θα έχουν οδυνηρές επιπτώσεις στη λειτουργία των δήμων και στην καθημερινότητα των πολιτών” δήλωσε.

"Δεν προσκλήθηκα"

Αντίθετα, στο πολιτικό συμπέρασμα της επιστολής του προς την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Ραγκούσης καταλήγει ότι “ο 'Κλεισθένης' δεν αντικαθιστά τον 'Καλλικράτη'” στηλιτεύοντας έτσι “τη φιλότιμη προσπάθεια κάποιων να διαμορφώσουν μια ψυχολογία για το αντίθετο”. Σημειώνει ότι “η σχέση τους είναι παραπληρωματική και όχι συγκρουσιακή”, εξηγώντας ότι “εκ των πραγμάτων αποδέχεται τη θεσμική αρχιτεκτονική καθώς και τις αξίες του, οι οποίες μαζί με το σύστημα απλής αναλογικής μπορούν πράγματι να αποτελέσουν ένα ενιαίο σύνολο προοδευτικής αντίληψης για τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης”.

Σε μια ακόμη αιχμή, που ουσιαστικά απευθύνεται προς την επικεφαλής του φορέα, ο πρώην υπουργός απαντά σε “όσους πολιτικούς και δημοσιογράφους αυτό το διάστημα προβοκατόρικα” του ζητούσαν να πάρει θέση για τον "Κλεισθένη" ότι δεν προκλήθηκε σε καμία σύσκεψη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. σχετικά με τον "Κλεισθένη".

Σε αντίθεση με τη νοοτροπία της ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. περί “φιέστας”, ο Γ. Ραγκούσης μιλά για “επιτυχημένα αναπτυξιακά συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα” τονίζοντας ότι αυτά “αποτελούν την καλύτερη αξιοποίηση του "Καλλικράτη", γι' αυτό και αξίζει να νομοθετηθούν κιόλας στο πλαίσιο του 'Κλεισθένη'”. Προσθέτει μάλιστα ότι “ίσως σε ευρωπαϊκό επίπεδο να μην υπάρχει αντίστοιχο παράδειγμα, αποκλειστικά προοδευτικής διαμόρφωσης των αρχών και των κανόνων ενός τόσο σημαντικού θεσμού όπως η Αυτοδιοίκηση”.

“Υπάρχουν πολλοί ‘Μπουτάρηδες’”

Δεν παραλείπει να σχολιάσει ότι από αυτά διαχρονικά λάμπει διά της απουσίας του το θεσμικό αποτύπωμα της συντηρητικής παράταξης. Για να προσθέσει ότι “αναμφίβολα πρόκειται για ένα στέρεο πεδίο πάνω στο οποίο μπορεί να ευδοκιμήσει μια πολιτική συνεργασιών στις αυτοδιοικητικές εκλογές στο πλαίσιο της συντελεσμένης προοδευτικής παράταξης” και να σχολιάσει: “Άλλωστε υπάρχουν πολλοί 'Μπουτάρηδες', γυναίκες και άνδρες, στην Αυτοδιοίκηση”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL