Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.4°C
3 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C21.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.7°C
0 BF 34%
Στήριξη από Μέρκελ - Μογκερίνι έναντι της τουρκικής προκλητικότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στήριξη από Μέρκελ - Μογκερίνι έναντι της τουρκικής προκλητικότητας

Τη σαφή και δεδομένη στήριξη της Γερμανίας εξέφρασε η Άνγκελα Μέρκελ προς τον Άλ. Τσίπρα όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, λέγοντας πως η συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας στο μεταναστευτικό είναι αποτελεσματική -γεγονός που τόνισαν όλες οι πλευρές και στην τετραμερή συνάντηση-, όμως απαιτείται να μην υπάρχουν εντάσεις στο Αιγαίο.

Αποφασιστικότητα για λύση του “Μακεδονικού”

Τσίπρας και Μέρκελ είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες με τον Έλληνα πρωθυπουργό να εκφράζει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την εξεύρεση μίας σταθερής, βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, με μία ονομασία για όλες τις χρήσεις (erga omnes). Μια συνάντηση που έρχεται μετά και την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία, κατά την οποία συζήτησαν για τις διαπραγματεύσεις σε σχέση με το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, τις ευρωτουρκικές σχέσεις και την παρεμπόδιση της εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση επικεντρώθηκε στα συμπεράσματα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στο Βερολίνο, όπου η Ά. Μέρκελ είχε δηλώσει ότι Ελλάδα και ΠΓΔΜ βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ την τελευταία δεκαετία για να βρουν μια λύση στην εκκρεμότητα για το όνομα. Μάλιστα η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε ότι συνεχίζει να ενθαρρύνει την ηγεσία της ΠΓΔΜ στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύση.

Οι προσφυγικές ροές στην τετραμερή

Στη συνέχεια ο Αλ. Τσίπρας συμμετείχε σε τετραμερή συνάντηση με τη Γερμανία καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση της συνεργασίας στο μεταναστευτικό, ενώ έγινε συζήτηση επί συγκεκριμένων βημάτων, όπως η γερμανική και ευρωπαϊκή υποστήριξη τόσο υλικοτεχνικά όσο και με ανθρώπινο δυναμικό για τη διαχείριση των συνόρων και η υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής στην επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου.

Όλες οι πλευρές υπογράμμισαν ότι η ευρωτουρκική συνεργασία στον τομέα του μεταναστευτικού είναι αποτελεσματική και πρέπει να διαφυλαχθεί.

Τουρκία - δυτικά Βαλκάνια στην ατζέντα με Μογκερίνι

Για τα ζητήματα της Τουρκίας και των δυτικών Βαλκανίων συζήτησαν ο Έλληνας πρωθυπουργός και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία αύριο επισκέπτεται την πόλη των Σκοπίων μαζί με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον επίτροπο για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.

Στην ατζέντα της συνάντησης τέθηκαν τα ζητήματα που αφορούν την ένταση και την προκλητικότητα στο Αιγαίο, η κυπριακή ΑΟΖ και οι ευρωτουρκικές σχέσεις με τη Φ. Μογκερίν να εκδηλώνει σαφή στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο όσον αφορά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, ενώ αναγνωρίστηκε με σαφήνεια ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων εξαρτάται από τον σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών - μελών και του διεθνούς δικαίου.

Επιπλέον, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής καλωσόρισε τις συνομιλίες της Ελλάδας με ΠΓΔΜ και Αλβανία τονίζοντας πως η Ελλάδα αποτελεί χώρα - κλειδί της Ε.Ε. στην περιοχή. Γιούνκερ και Μογκερίνι θα αναδείξουν την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων υπογραμμίζοντας ότι προϋπόθεση είναι η επίλυση των σημαντικών ζητημάτων στην περιοχή.

Αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου σήμερα στο Μαξίμου

Αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου θα βρεθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Στην αντιπροσωπεία μεταξύ άλλων θα συμμετέχει και ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ο οποίος είναι ο ισχυρός άνδρας των Ρεπουμπλικανών σε ζητήματα άμυνας και εξοπλισμών. Η ατζέντα των συζητήσεων θα περιλαμβάνει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, το ονοματολογικό και την Τουρκία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL