Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
Νέα δυναμική μετά το λιώσιμο των πάγων στο Νταβός / Με πρωτοβουλία Τσίπρα ξεκινούν διεργασίες για το “Μακεδονικό”
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα δυναμική μετά το λιώσιμο των πάγων στο Νταβός / Με πρωτοβουλία Τσίπρα ξεκινούν διεργασίες για το “Μακεδονικό”

Στο εσωτερικό μεταφέρονται οι διεργασίες για το "Μακεδονικό", αφού η επιστροφή Τσίπρα στην Αθήνα από το Νταβός και η πολύ σημαντική συνάντηση με τον Ζ. Ζάεφ αναμένεται να δρομολογήσουν εξελίξεις. Έτσι, εκτός από την προγραμματισμένη επίσκεψη του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς στην Αθήνα στις 30 Ιανουαρίου, δεν αποκλείεται τις αμέσως επόμενες ημέρες να υπάρχουν εξελίξεις και στο πολιτικό σκηνικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις του πρωθυπουργού είναι η δρομολόγηση επαφών και ενημέρωσης τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλου και των πολιτικών αρχηγών, κάτι που αναμένεται να ξεκαθαρίσει σήμερα με την επιστροφή του Αλ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Άλλωστε η συνάντηση και οι κοινές δηλώσεις στο παγωμένο Νταβός δημιούργησαν νέα δυναμική και σημαντικές ρωγμές στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, με την ακραία θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διαψεύδεται από την ίδια την πραγματικότητα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός άλλωστε αναμένεται να μεταφέρει τη θέση που διατύπωσε στο Νταβός με τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ, πως η θέση της χώρας είναι σαφής, ότι είμαστε πλέον στο 2018, ότι το «έναντι όλων είναι έναντι όλων» και ότι πρέπει να βρουν μια πραγματική λύση για την οποία και η γειτονική χώρα θα είναι περήφανη και άρα θα μπορεί να την υποστηρίξει στο εσωτερικό της. Ιδιαίτερη σημασία σε αυτή τη συζήτηση έχει η τοποθέτηση του Αλ. Τσίπρα για τις αναγκαίες αλλαγές στο Σύνταγμα της γείτονος.

"Πες την αλήθεια στον λαό σου, όπως έκανα εγώ, και δεν θα χάσεις", παρότρυνε ο Αλέξης Τσίπρας τον Ζόραν Ζάεφ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με τον Ζάεφ να κάνει λόγο για ένα θέμα που προσπαθεί να το διαχειριστεί αλλά είναι πολύ δύσκολο θέμα το οποίο θα κληθεί να επιλύσει το Σάββατο στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια.

"Πρώτα συζητάμε και καταλήγουμε στη σύνθετη ονομασία, που θα ισχύει έναντι όλων και αίρεται κάθε υπόνοια αλυτρωτισμού, και στη συνέχεια προχωράμε σε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στις ενταξιακές διαδικασίες για την Ε.Ε.", είναι η διατύπωση στην οποία συνοψίζεται η θέση της Αθήνας και θα αποτελέσει βάση για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL