Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
Αγαπάμε την πατρίδα μας πιότερο από αυτούς που μας δικάζουν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αγαπάμε την πατρίδα μας πιότερο από αυτούς που μας δικάζουν

Του Σταύρου Τσάβαλου*

Ανάκαμψη ελληνικής οικονομίας, επίσημη ονομασία Σκοπίων, αλβανική εθνικιστική επεκτατικότητα, τουρκική μισαλλόδοξη πολιτική, ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Θέματα που, μέσα από ανακρίβειες και ψέματα, η αντιπολίτευση, με κορμό τη Νέα Δημοκρατία προσπαθεί, μην έχοντας τίποτα κατά νου και με σπασμωδικές κινήσεις, να τα αναδείξει ως το «Βατερλό» της σημερινής κυβέρνησης.

Καθημερινά ακούγονται εθνικιστικές κορώνες ενάντια στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για το ξεπούλημα του ονόματος των Σκοπίων, για τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, για την «αδράνεια» του κυβερνώντος κόμματος σχετικά με την αδιαλλαξία της Αλβανίας για σωρεία θεμάτων. Και όλα αυτά κάτω από μια αναχρονιστική αντίληψη και κακόβουλη πολιτική θεώρηση των γεγονότων, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τον πατριωτισμό για την εθνική εδαφική κυριαρχία.

Για τους πανταχόθεν ακροδεξιούς δεν χρειάζεται να θυμίσουμε τίποτα παραπάνω από το προδοτικό έργο που συντελέστηκε επί εποχής της επτάχρονης δικτατορίας στην Ελλάδα με το αποτυχημένο πραξικόπημα της Κύπρου, το οποίο έδωσε την ευκαιρία στους Τούρκους να καταλάβουν το νησί, παίζοντας μάλιστα τον ρόλο του απελευθερωτή. Η δε Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να μην ξεχνά ότι δικός της πρωθυπουργός ήταν αυτός που, «φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας», κουμπάριαζε με τον σημερινό πρωθυπουργό (σουλτάνο) της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Να μην ξεχνά δε ότι επί κυβερνήσεών της οι Τούρκοι αλώνιζαν στα ελληνικά υδάτινα σύνορα και ότι το όνομα «Μακεδονία» είχε σχεδόν καθιερωθεί διεθνώς για τα Σκόπια χωρίς καμία αντίδραση από την τότε ελληνική κυβέρνηση. Είναι γνωστό εξάλλου ότι ο στρουθοκαμηλισμός αποτελεί το χαρακτηριστικό στοιχείο της Νέας Δημοκρατίας, όπως επίσης και η «επιστήμη» της λασπολογίας.

Το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορούσε να μη λάβει μέρος σε αυτή τη λυσσαλέα αντικυβερνητική επίθεση μαζί με την υπόλοιπη αντιπολίτευση, ασκώντας σφόδρα κριτική για τον κυβερνητικό χειρισμό του ζητήματος των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που πήραν μέρος στο «πραξικόπημα» ενάντια στην εκλεγμένη τουρκική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον σουλτάνο Ταγίπ Ερντογάν. Δικαιολογημένα λοιπόν το ΠΑΣΟΚ άλλαξε το όνομά του (κατά τη γνωστή παροιμία, «άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς»...), έτσι ώστε η απαγωγή - παράδοση του Κούρδου αγωνιστή Οτσαλάν στους Τούρκους με τον πιο ντροπιαστικό τρόπο για το έθνος (όπως λέμε «το κάναμε γαργάρα»...) και η «λαμπρή» πορεία της τότε ελληνικής κυβέρνησης στην τουρκική προκλητικότητα στα Ίμια, με αποκορύφωμα το μεγάλο «ευχαριστώ» του Σημίτη προς τους Αμερικανούς που μας έσωσαν από τις επεκτατικές βλέψεις της τουρκικής κυβέρνησης, να μην καταλογίζονται πια στο νεοσυσταθέν κόμμα.

Χωρίς ίχνος αξιοπρέπειας και δίχως όρεξη για αυτοκριτική, ξεχνάνε ότι ο τόπος αυτός έφτασε στον πάτο του βαρελιού μέσα από τις δικές τους ατασθαλίες, τόσο οικονομικές (βλέπε Χρηματιστήριο, εύκολος τρόπος δανεισμού από τα τραπεζικά συστήματα) όσο και από τη συνεχόμενη ρουσφετολογική συμπεριφορά, την οποία προσπαθούσαν να εμφυτεύσουν στη συνείδηση του κάθε Έλληνα πολίτη. Οι σημερινές ιαχές τους για εθνική υπερηφάνεια, αγάπη προς τη σημαία και υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της ελληνικής κυριαρχίας είναι τόσο ψεύτικες όσο ήταν αληθινές οι δειλές, δουλοπρεπείς συμπεριφορές τους όταν κυβερνούσαν αυτόν τον τόπο. Είναι πια πασιφανής η πολιτικοκοινωνικοοικονομική γραμμή των κομμάτων αυτών που δεν είναι άλλη από την ακραία μορφή του φιλελεύθερου καπιταλισμού και ο λόγος που θέλουν να ανέβουν και πάλι στην εξουσία είναι για να συνεχίσουν να υπηρετούν τα αφεντικά τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως σημερινή κυβέρνηση, έχει να αντιπαραθέσει σε όλα αυτά έργα και μόνο έργα:

1. Νόμος για τη Δημόσια Διοίκηση, ισχυρό πακέτο δημόσιων επενδύσεων.

2. Νόμοι που αφορούν δόσεις για αποπληρωμή χρεών, είτε προς το Δημόσιο είτε προς άλλους φορείς. Παροχές σε νέους, ανέργους, σε οικογένειες κάτω από το όριο της φτώχειας με τη μορφή επιδομάτων, γενναίων εκπτώσεων στους λογαριασμούς κοινωφελών παροχών, βοήθεια για την αποπληρωμή ενοικίων, επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, δημόσιες κληρώσεις με χρηματικό κέρδος κ.λπ.

3. Σωστή κυβερνητική διαχείριση των κυριότερων θεμάτων που απορρέουν από τις μνημονιακές συμβάσεις με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη και την προστασία των ασθενέστερων στρωμάτων του λαού.

4. Διευθέτηση, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, του μεταναστευτικού και με ανύπαρκτη σχεδόν βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους.

5. Σύστημα Υγείας χωρίς αποκλεισμούς.

Τέλος, η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί δεν θα εκδοθούν στο τουρκικό κράτος και, κρατώντας τις λογικές αποστάσεις επί του θέματος λόγω γεωπολιτικής θέσης, δεν συναινεί στο να τους δοθεί άσυλο από την Ελλάδα.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός δήλωσε, χωρίς κανένα ίχνος υπεκφυγής, ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα προς συζήτηση για την εδαφική κυριαρχία της Ελλάδος στο Αιγαίο, η οποία άλλωστε έχει ήδη καθοριστεί και διασφαλιστεί από τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Όσο για την ονομασία των Σκοπίων, είναι πασιφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με άκρως διπλωματικές κινήσεις, θα επιδιώξει να κερδίσει το καλύτερο εφικτό αποτέλεσμα μην αφήνοντας, όπως έκαναν οι προγενέστερες κυβερνήσεις, «το θέμα για τον επόμενο».

Λάθη έγιναν και θα γίνουν. Μια αριστερή ριζοσπαστική κυβέρνηση όμως έχει πάντα σαν όραμα την ευημερία του λαού της.

* Ο Σταύρος Τσάβαλος είναι μέλος του συντονιστικού του ΣΥΡΙΖΑ ΥΠΠΟΑ, μέλος του συντονιστικού της Αυτόνομης Παρέμβασης του ΥΠΠΟΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL