Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
Το 2018, έτος - σταθμός για όλους μας...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το 2018, έτος - σταθμός για όλους μας...

Ο προϋπολογισμός για το 2018 που κατατέθηκε στη Βουλή είναι βαρύς λόγω ειδικών συνθηκών. Και είναι βαρύς διότι η χώρα μας πρέπει να βγει οριστικά από τις χειροπέδες των Μνημονίων τη νέα χρονιά. Διότι συμφωνήσαμε τους όρους που τέθηκαν και διαπραγματευτήκαμε ώστε η χώρα να μείνει στην Ευρωζώνη και να αποφύγει μια καταστροφική άτακτη χρεοκοπία. Και στις περιπτώσεις αυτές, ο δρόμος της ανάτασης και της επανόδου στην κανονικότητα είναι δύσκολος. Να θυμίσουμε ότι δύο έθνη (Γερμανία και Ιαπωνία), μετά την καταστροφή τους στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κατάφεραν να σηκωθούν και να χτίσουν ισχυρές οικονομίες, με τη μέγιστη δυνατή ενότητα των πολιτών τους, που αποδέχτηκαν την ανάγκη υψηλής φορολογίας, η οποία έφτανε έως και το 70% του εισοδήματος!

ΕΝΤΑΞΕΙ, εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε - γέλασε. Εδώ το κόμμα της αστικής τάξης έχει για ηγέτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που απαιτεί την εξουσία εδώ και τώρα από την επόμενη μέρα που ανέλαβε πρόεδρος της Ν.Δ., αντιπροσωπεύοντας τις παλαιές δυνάμεις της “νταβατζίδικης ολιγαρχίας” που τον καθοδηγούν προκλητικά και φανερά. Λες και η χώρα δεν αντιμετωπίζει εθνικού χαρακτήρα ζητούμενα.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ στοίχημα του νέου προϋπολογισμού είναι η ανάπτυξη. Και ο στόχος - κλειδί είναι η επίτευξη ρυθμού επέκτασης της οικονομίας κατά 2,5%, ώστε να υπερκαλυφθεί η εκ του Μνημονίου δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε θα έχουμε νέα μέτρα. Και στην ισορροπία που έχουμε φτάσει, το κλειδί για να υλοποιηθεί η ζητουμένη ανάπτυξη είναι η πολιτική σταθερότητα, η ενότητα των πολιτών και οι δυνατότητες του χρηματοπιστωτικού συστήματος να καλύψει τον ιδιωτικό τομέα στα μεγάλα αναπτυξιακά προγράμματα της Ε.Ε.

Η ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ από τα ταξίδια του πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας με ομάδες Ελλήνων επιχειρηματιών σε χώρες με μεγάλες δυνατότητες και επενδυτικά διαθέσιμα είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική. Αν τα σχέδια υλοποιηθούν, η ανεργία, που έπεσε για πρώτη φορά στα χρόνια της κρίσης κάτω από το φράγμα του 20%, θα μειώνεται ραγδαία, ενισχύοντας τη ζήτηση και αυξάνοντας το εθνικό εισόδημα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ άλλος ρεαλιστικός δρόμος. Δεν υπάρχει όμως άλλος τρόπος ώστε να μειωθούν σήμερα τα φορολογικά βάρη; Βεβαίως και υπάρχει, με δραστική μείωση των κρατικών δαπανών. Που σημαίνει μείωση μισθών και συντάξεων, απολύσεις και υποχρηματοδότηση των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών. Αυτός ο δρόμος, ο δρόμος του νεοφιλελευθερισμού, ο δρόμος του Κυριάκου Μητσοτάκη και μάλιστα τη στιγμή που βρισκόμαστε ένα βήμα από την έξοδο των μνημονιακών δεσμεύσεων, είναι μεγάλη απειλή για την ανακάμπτουσα οικονομία, καθώς η μείωση της κατανάλωσης θα δημιουργήσει πάλι δυναμική ύφεσης. Και σε περιόδους ύφεσης, οι επενδυτικές πρωτοβουλίες αναστέλλονται μέχρι να φτάσουμε σε ισορροπία. Στην ισορροπία που έχουμε φτάσει.

Ο ΝΕΟΣ προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 951 εκατ. ευρώ. 478 εκατ. ευρώ παραπάνω από άμεσους φόρους (ποσοστιαία αύξηση 2,45%) και 473 εκατ. ευρώ από έμμεσους (ποσοστιαία αύξηση κατά 1,75%). Πλην όμως, η εμπειρία από τα προηγούμενα χρόνια έδειξε ότι δεν αρκεί η ενεργοποίηση πρόσθετων φόρων για να αυξηθούν και τα έσοδα.

ΚΑΙ ΑΥΤΟ οφείλεται σε δύο παράγοντες. Ο πρώτος είναι η ταμειακή στενότητα των περισσοτέρων επαγγελματιών και των νοικοκυριών. Και ο δεύτερος είναι η φοροδιαφυγή. Μια μάστιγα που δεν αντιμετώπισε ποτέ το πελατειακό σύστημα και που, παρά τα τεχνικά μέσα διασταύρωσης που διαθέτουν πλέον οι φορολογικές αρχές, εξακολουθεί να ροκανίζει και να αποσπά μεγάλο μέρος του εθνικού πλούτου. Οι μεγάλες λίστες στις off shore των φορολογικών παραδείσων, με διακεκριμένους επιχειρηματίες που οι περισσότεροι είναι θερμοί υποστηρικτές και συμπαραστάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι ένα μόνο μέρος των διαστάσεων της φοροδιαφυγής.

ΝΑ, ΓΙΑ παράδειγμα, ένα άλλο μέρος. Πιάστηκαν πρόσφατα στην τσιμπίδα των αρχών οι εταιρείες - μαϊμού στη Βουλγαρία, που φαίνεται ότι δημιουργήθηκαν μόνο για να φοροαποφεύγουν. Διότι από τις 17.000 ελληνικές επιχειρήσεις που φαίνονται να ''δραστηριοποιούνται'' στη γείτονα χώρα, οι 16.000 είναι επιχειρήσεις-μαϊμού(!) και μόνο οι 1.000 είναι επιχειρήσεις που ασκούν επιχειρηματικότητα.

ΜΕΧΡΙ στιγμής τα αποτελέσματα από τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής δεν είναι αντίστοιχα των αναγκών και της πλήρους δικαιοσύνης και έτσι το μεγαλύτερο βάρος πέφτει κυρίως στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Με λίγα λόγια, το 2018 είναι το έτος - κλειδί για όλους μας. Εμείς αποφασίζουμε για το μέλλον μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL