Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.9°C21.3°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.5°C
3 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.3°C17.3°C
1 BF 47%
Απάντηση Νίκου Παππά: Μόνη σταθερά της Ν.Δ. ο ρόλος "ηχούς των καναλαρχών"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απάντηση Νίκου Παππά: Μόνη σταθερά της Ν.Δ. ο ρόλος "ηχούς των καναλαρχών"

Αμηχανία, αντιφάσεις και ένα συνεχές μπρος - πίσω χαρακτηρίζει τη στάση της Νέας Δημοκρατίας για τις τηλεοπτικές άδειες, το τίμημα, τους καναλάρχες και τις ανεξάρτητες αρχές. Η αρχή έγινε με την κ. Ασημακοπούλου, η οποία παραδέχθηκε ότι ο αντιπρόεδρος της Αρχής Τηλεπικοινωνιών (ΕΕΤΤ) είναι σύμβουλός της, για να διαψευστεί στη συνέχεια από τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Κ. Κυρανάκη.

Χθες ήταν η σειρά του Κ. Κυρανάκη. Με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της η Ν.Δ. αναλαμβάνει να... αποσαφηνίσει δηλώσεις του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, ιδίως μάλιστα καθώς ο Νίκος Παππάς διαπίστωσε «σημάδια σύγκλισης» από τη Ν.Δ. και κατέγραψε «στα θετικά» τις απόψεις Κυρανάκη, όπως διατυπώθηκαν προχθές στο ραδιόφωνο 24/7.

Όπως είχε πει ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών πρέπει «να πληρώσουν ό,τι προβλέπεται από τον νόμο, όπως κάνουν όλοι οι πολίτες». Για το ύψος του τιμήματος των αδειών μάλιστα συμπλήρωσε ότι «τα 35 εκατ. ευρώ είναι για 10 χρόνια. Με βάση την αγορά και τα διαφημιστικά έσοδα δεν νομίζω ότι είναι κάτι υπερβολικό».

Με βάση τις δηλώσεις αυτές ο Νίκος Παππάς, μιλώντας χθες στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό, διαπίστωσε «μετακίνηση της Νέας Δημοκρατίας», η οποία, όπως υποστήριξε, «ξεκινάει από την υπερψήφιση πολλών άρθρων του νόμου 4339/2015 για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών και φτάνει στη διατύπωση του κ. Κυρανάκη ότι πρέπει να καταβληθεί τίμημα».

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής σημείωσε ότι πρόκειται για «μια διατύπωση που απέχει πολύ από τις διατυπώσεις ότι είναι απεριόριστος ο αριθμός των καναλιών ή ότι δεν υπάρχει θέμα τιμήματος». Τόνισε δε ότι αυτό «πρέπει να το καταγράψουμε στα θετικά, υπάρχουν σημάδια σύγκλισης όπως καταλαβαίνω. Ότι πρέπει να εφαρμοστεί η κείμενη νομοθεσία, να καταβληθεί τίμημα και βεβαίως τα 35 εκατομμύρια ανά άδεια είναι εύλογο τίμημα».

Για το ίδιο θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ως ένα «θετικό γεγονός» την αλλαγή στάσης της Ν.Δ. Κάλεσε δε την αξιωματική αντιπολίτευση «να μην υποχωρήσει σε ενδεχόμενες πιέσεις, συμβάλλοντας έτσι εποικοδομητικά στον τερματισμό του πολυετούς καθεστώτος τηλεοπτικής ανομίας».

Ν.Δ.: "Σταθερή η θέση μας"

Η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας ήταν άμεση. Σημειώνει ότι η θέση της για τις τηλεοπτικές άδειες παραμένει σταθερή. «Χάρη στην αποφασιστική στάση της Ν.Δ. ναυάγησε η προσπάθεια χειραγώγησης και ελέγχου των τηλεοπτικών σταθμών και προστατεύθηκαν οι εργαζόμενοι» σημειώνει και προσθέτει: «Υποστηρίζουμε τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του ψηφιακού φάσματος και τη χορήγηση όσο το δυνατόν περισσότερων τηλεοπτικών αδειών επιτρέπει η τεχνολογία».

Αν και δηλώνει ότι «από την έναρξη του δημόσιου διαλόγου για το θέμα η Ν.Δ. πρότεινε η απόκτηση της τηλεοπτικής άδειας να συνδέεται με την άμεση καταβολή τέλους χρήσης», δεν αναφέρεται στα «εύλογα 35 εκατ. ευρώ» που είπε ο Κ. Κυρανάκης, ενώ υποστηρίζοντας ότι «ο καθορισμός του ποσού του τέλους χρήσης θα πρέπει να είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του ΕΣΡ» κρούει ανοικτές θύρες. Συμπληρώνοντας δε ότι «η κυβέρνηση, ακόμη και σήμερα, αρνείται να μεταφέρει στο ΕΣΡ τις αρμοδιότητες του υπουργού όπως επιβάλλει το σύνταγμα» δεν αναφέρει συγκεκριμένα ποιες είναι οι αρμοδιότητες αυτές.

"Διάλειμμα ολίγων λεπτών"

Σε απάντηση της ανακοίνωσης της Ν.Δ. για τις τηλεοπτικές άδειες, το γραφείο Τύπου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής σημειώνει: «Τελικά η μόνη σταθερά στη θέση της Ν.Δ. σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες είναι ο ρόλος της ως 'Ηχούς των Καναλαρχών'».

Όπως εξηγεί: «Σήμερα το πρωί (σ.σ.: χθες) ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, αναφερόμενος στον νέο διαγωνισμό για τις άδειες, δήλωσε πως οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών πρέπει να πληρώσουν ό,τι προβλέπεται από τον νόμο, και μάλιστα ότι το τίμημα που όρισε το ΕΣΡ “δεν είναι κάτι υπερβολικό“.

Το ίδιο απόγευμα, όμως, το γραφείο Τύπου της Ν.Δ. επανήλθε λέγοντας ακριβώς τα αντίθετα: ότι ο νόμος 4339/15 είναι αντισυνταγματικός (παρότι η ίδια η Ν.Δ. έχει ψηφίσει 8 από τα 15 άρθρα του) και πως οι ιδιοκτήτες των καναλιών δεν πρέπει να πληρώσουν τίμημα για την άδεια, αλλά απλώς ένα τέλος χρήσης, χωρίς καν να διενεργηθεί διαγωνισμός.

Προφανώς, μετά από ένα "διάλειμμα ολίγων λεπτών" η Ν.Δ. επανέρχεται στον ρόλο της υπεράσπισης των συγκεκριμένων συμφερόντων. Αναμενόμενο».

Νίκος Παππάς: Πολύ κοντά στην προκήρυξη

Άδειες περί το τέλος του έτους ή στις αρχές του επόμενου εκτίμησε ότι θα έχουμε ο Νίκος Παππάς μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο Παραπολιτικά. Όπως είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, «είμαστε πολύ κοντά, είμαστε λίγες μέρες πριν από τη δημοσίευση της προκήρυξης» και συμπλήρωσε ότι «μετά την προκήρυξη τρέχουν οι τυπικές προθεσμίες σύμφωνα με τον νόμο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL