Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.1°C17.0°C
3 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.4°C13.8°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.4°C14.4°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.5°C14.1°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
1 BF 75%
Οι πέντε άξονες της επόμενης διετίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι πέντε άξονες της επόμενης διετίας

Τη νέα φάση "δυναμικής ανάπτυξης" της οικονομίας, που περιέγραφε την Πέμπτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, φιλοδοξεί να αποτυπώσει η κυβέρνηση ημέρα με τη ημέρα. Όπως υποστηρίζουν κυβερνητικοί παράγοντες, το μομέντουμ της οικονομίας συνεχίζει να είναι θετικό, ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας, ήτοι την απόφαση για την “επί της αρχής” εισαγωγή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και το γεγονός ότι ο οίκος Standard & Poor’s βάζει την Ελλάδα στον προθάλαμο της αναβάθμισης.

Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες θα βρεθεί στην Αθήνα ο επίτροπος Μοσκοβισί, προκειμένου να συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών και πιθανότατα τον πρωθυπουργό.

Τα παραπάνω, βέβαια, δεν είναι άσχετα με την ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, η οποία δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν σε κάθε τόνο από την κυβέρνηση, αυτό δεν θα γίνει με βάση δημοσιεύματα και φήμες, αλλά όταν το οικονομικό επιτελείο και το Μαξίμου κρίνουν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή και είναι δυνατόν να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό επιτόκιο, ως έναρξη μιας στρατηγικής η οποία θα οδηγήσει τη χώρα μας στην οριστική χειραφέτηση από το πρόγραμμα στήριξης μετά το καλοκαίρι του 2018.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προχωράει σε μπαράζ νομοθετικών πρωτοβουλιών με μια σειρά νομοσχέδια να οδηγούνται στη Βουλή, κάτι που απασχόλησε και το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε για σχεδόν τέσσερις ώρες με μοναδικό θέμα το νομοθετικό έργο του αμέσως ερχόμενου διαστήματος. "Ήταν μια μακρά και παραγωγική συζήτηση εργασίας" μας επισήμαναν κυβερνητικοί αξιωματούχοι σημειώνοντας πως "ο χαρακτήρας των νομοσχεδίων είναι στην κατεύθυνση της ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους και της ανάτασης της κοινωνίας και της οικονομίας".

Οι άξονες της επόμενης ημέρας

Μιλώντας την Πέμπτη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Δ. Τζανακόπουλος σκιαγράφησε τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού σχεδιασμού, ο οποίος ξεδιπλώνεται σε πέντε πεδία:

1. Την επιστροφή της χώρας στις αγορές χρήματος, ώστε να σταματήσουμε να βρισκόμαστε στο καθεστώς εξαίρεσης και να έχουμε τη δυνατότητα να αναχρηματοδοτούμε τα δάνειά μας δίχως τη στήριξη του επίσημου τομέα.

2. Τις παρεμβάσεις για την τόνωση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση της εργασίας, με μέριμνα για τη δημιουργία θέσεων πλήρους εργασίας καθώς και την απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας στην αγορά.

3. Τις παρεμβάσεις που αφορούν την κοινωνική προστασία. Στους τομείς της Δημόσιας Υγείας, της Πρόνοιας αλλά και της στήριξης των πλέον αδύναμων τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας.

4. Τη διαρκή μέριμνα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής που διάβρωσαν την πολιτική και οικονομική ζωή.

5. Τον περαιτέρω εκδημοκρατισμό των θεσμών και των λειτουργιών του κράτους, καθώς και την ενίσχυση της αναλογικότητας στη λαϊκή εκπροσώπηση.

Τα νομοσχέδια

Η παραπάνω στρατηγική μετουσιώνεται στα νομοσχέδια που έχει προχωρήσει ή σχεδιάζει να καταθέσει η κυβέρνηση, όπως το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, με το οποίο εισάγονται θετικές διατάξεις για τους ΟΤΑ, τους εργαζόμενους, τους πολίτες και την Πολιτεία, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο μεταξύ άλλων ρυθμίζει την υποχρεωτική αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας ενώ προσπαθεί να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα της φορολογικής, απάτης και της φοροδιαφυγής. Περιλαμβάνει όμως και μια σειρά σημαντικών παρεμβάσεων, όπως τη διεύρυνση του ορίου του ακατάσχετου λογαριασμού στα 1.250 ευρώ.

Επίσης, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τον ΟΑΣΘ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση, που θα κατατεθεί προς ψήφιση μέσα στο επόμενο διάστημα. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που αφορά αφενός στην Πρωτοβάθμια Υγεία και αφετέρου στην επίλυση ευρύτερων προβλημάτων του Εθνικού Συστήματος.

Τέλος, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, που θα έρθει προς ψήφιση το αμέσως επόμενο διάστημα.

Επιπλέον, την Τετάρτη και την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στη Λαμία το δεύτερο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο με τη συμμετοχή υπουργών και τοπικών φορέων.

Θετικές προοπτικές

Την ένταξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα χαιρέτισαν, ως καλή εξέλιξη που δημιουργεί θετικές προοπτικές για τη χώρα μας, τόσο ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ όσο και ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων της Ε.Ε. Πιέρ Μοσκοβισί. Βέβαια, το γεγονός ότι το ΔΝΤ αναφέρει στην έκθεση βιωσιμότητάς του ως “εξαιρετικά μη βιώσιμο” το ελληνικό χρέος -κάτι που απέφυγε η Κριστίν Λαγκάρντ χαρακτηρίζοντάς το ως “μη βιώσιμο”- δημιουργεί αυξημένη “πίεση” κυρίως προς την ευρωπαϊκή πλευρά, καθώς μετά τις γερμανικές εκλογές θα πρέπει να επιτευχθεί επιπλέον αποσαφήνιση των μέτρων για την ελάφρυνσή του.

Το νέο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής έχει εγκριθεί καταρχήν, πράγμα που σημαίνει ότι θα τεθεί σε ισχύ μόνο αφού το Ταμείο λάβει συγκεκριμένες και αξιόπιστες διαβεβαιώσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για να εξασφαλίσει τη διατηρησιμότητα του χρέους, και υπό τον όρο ότι η Ελλάδα ακολουθεί πιστά το οικονομικό πρόγραμμα. Η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2018.

Η σπέκουλα για το "ταβάνι" του χρέους

Ζήτημα “σπέκουλας” σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές φαίνεται ότι δημιουργήθηκε με το αποκαλούμενο "ταβάνι χρέους" του ΔΝΤ, του οποίου άλλωστε την ύπαρξη παραδέχθηκε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου, τονίζοντας ότι σε κάθε πρόγραμμα υπάρχει κάτι τέτοιο. Ωστόσο, κάποια δημοσιεύματα ανέφεραν ότι στο τελευταίο κείμενο που δόθηκε από το Ταμείο στην ελληνική κυβέρνηση είχε αλλάξει η λέξη χρέος "γενικής κυβέρνησης" σε "χρέος κεντρικής", κάτι που επηρέασε τη μη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Για να γίνει κατανοητή η διαφορά, σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, στο τέλος του 2016 το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης ήταν 326,3 δισ. ευρώ και το χρέος της γενικής κυβέρνησης 314,897 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η κυβέρνηση γνώριζε το όριο που είχε τεθεί κάτι το οποίο σημαίνει πως δεν αποτέλεσε πρόβλημα για την πιθανή έξοδο της χώρας μας στις αγορές.

Το βασικό ζήτημα είναι οι άλλες παράμετροι, καθώς για παράδειγμα η χώρα μας αποπλήρωσε χθες ομόλογο προς την ΕΚΤ ύψους 3,9 δισ. ευρώ, κάτι που "ρίχνει" το επιτρεπτό όριο. Άρα, υπάρχει δυνατότητα εξόδου στις αγορές. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες της "Α", αναπροσδιορίστηκε το ύψος του χρέους προς τα κάτω.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL