Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
Εκστρατεία πνοής για τις στρατιωτικές δαπάνες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκστρατεία πνοής για τις στρατιωτικές δαπάνες

Το Σαββατοκύριακο κορυφώθηκε το Δεκαήμερο Δράσης στη χώρα μας στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εκστρατείας για τις στρατιωτικές δαπάνες, η οποία περιλάμβανε δραστηριότητες σε όλες τις ηπείρους και συντονιζόταν από το Διεθνές Γραφείο Ειρήνης, οργάνωση που ιδρύθηκε πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και το 1910 τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης. Επίσης το Διεθνές Γραφείο Ειρήνης, το 1927, είχε προσκληθεί από τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου να κάνει συνέδριο στην Ελλάδα και μάλιστα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, του οποίου γ. γραμματέας ήταν τότε ο Κωστής Παλαμάς.

Μέλη του Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης ήταν παλαιότερα η ΑΚΕ και η ΚΕΑΔΕΑ, ενώ σήμερα συμμετέχει σε αυτό το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ).

Ανταποκρινόμενο στη σχετική πρόσκληση, το ΠΑΔΟΠ προσπάθησε να οργανώσει ένα πανελλαδικό οδοιπορικό στο πλαίσιο της εκστρατείας για τις στρατιωτικές δαπάνες, την οποία υποστηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ με απόφαση της Κεντρικής του Επιτροπής.

Η έναρξη του φιλειρηνικού και αντιμιλιταριστικού οδοιπορικού έγινε στις 20 Απριλίου στον Βύρωνα. Επόμενοι σταθμοί ήταν η Παλλήνη και ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, της οποίας ο δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος υιοθέτησε ασμένως τους στόχους της εκστρατείας. Ενθουσιώδης υποστηρικτής αποδείχτηκε και η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Αττικής Μαρία Ανδρούτσου, η οποία έθεσε προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο τη διακήρυξη για τις σχετικές εκδηλώσεις, ενώ συνέδεσε το μήνυμα μεγάλης συναυλίας (27 Απριλίου) με αφορμή τα 50 χρόνια από το πραξικόπημα της χούντας με τα μηνύματα της ειρήνης και του αφοπλισμού.

Σημειώνω ότι και οι εκδηλώσεις για τη φετινή Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης, που συνδιοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Μπάιρον και ο Δήμος Βύρωνα εξέπεμψαν αντιμιλιταριστικά μηνύματα με αναφορές σε σχετικές απόψεις του Λόρδου Βύρωνα εκ μέρους των συνδιοργανωτών.

Τη σκυτάλη του Δεκαήμερου Δράσης πήρε από την Αττική η Πελοπόννησος με την οργάνωση εκδήλωσης στην Τρίπολη (28 Απριλίου), την οποία διαδέχτηκε η Αρχαία Ολυμπία με εκδήλωση στο αντίστοιχο δημαρχείο (29 Απριλίου).

Από το φιλειρηνικό οδοιπορικό δεν θα μπορούσαν να απουσιάσουν οι λογοτεχνικές ενώσεις της χώρας μας. Ειδικότερα η Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών (ΠΕΛ) και η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών προσκάλεσαν το ΠΑΔΟΠ να παρουσιάσει τη διακήρυξη για το Δεκαήμερο σε λογοτεχνικό συνέδριο στην Πάτρα (30 Απριλίου).

Κεντρικό σύνθημα όλων των εκδηλώσεων «Σκοτώνουν και οι στρατιωτικές δαπάνες, όχι μόνο οι πόλεμοι», που σημαίνει ότι εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές θα μπορούσαν να σωθούν με μια μικρή μείωση του 5% στις παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες προς όφελος της υγείας, του περιβάλλοντος και της κοινωνικής προστασίας. Εννοείται ότι δεν απουσίασε το θέμα «Δημόσιο χρέος της Ελλάδας και στρατιωτικές δαπάνες», που συνδέεται με οδυνηρές εμπειρίες για τον ελληνικό λαό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL