Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ

Η ΕΠΟΧΗ

Ανήλικες νύφες, για να σώσουν την “τιμή” τους

Σύμφωνα με διεθνείς φιλανθρωπικές οργανώσεις, στο Μπαγκλαντές ετοιμάζεται αλλαγή στη νομοθεσία επιτρέποντας το γάμο με κορίτσια κάτω των 18 σε «ειδικές περιπτώσεις». Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο γάμος απαγορεύεται σε ανήλικους παρότι αυτό στην πράξη δε εφαρμόζεται καθώς το Μπαγκλαντές έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως σε παιδιά - νύφες, μαζί με αρκετές αφρικανικές χώρες. Η ΜΚΟ «Κορίτσια και όχι Νύφες», ένας συνασπισμός περισσότερων από 650 φιλανθρωπικών οργανώσεων, ανακοίνωσε ότι το μπαγκλαντεσιανό κοινοβούλιο θα ξεκινούσε τις διαβουλεύσεις για την προτεινόμενη αλλαγή του νόμου στο τέλος του Ιανουαρίου.

Η πρωθυπουργός Σέιχ Χασίνα δήλωσε ότι οι εξαιρέσεις που θα γίνουν στον νόμο αυτό θα αφορούν τις περιπτώσεις της εγκυμοσύνης ή όταν ένας γάμος θα βοηθήσει στο να προστατευθεί η «τιμή» της κοπέλας και η φήμη της οικογένειάς της μέσα σε μια συντηρητική κοινωνία. (...)

Η κίνηση αυτή της πρωθυπουργού δεν συνάδει με τα προηγούμενα λεγόμενά της καθώς παλιότερα είχε δεσμευτεί στο να εξαλείψει αυτό το φαινόμενο, των ανήλικων κοριτσιών που παντρεύονται και είχε προβεί σε κινήσεις για να βαρύνει τις ποινές. (...)

Το 2011, παντρεύτηκαν το 32,5% των κοριτσιών σε ηλικίες ανάμεσα στα 15 και 19, ενώ το 2010 το 37,5%.( ...)

Οι ακτιβιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι οι γάμοι αυτοί ενέχουν πολλούς κινδύνους για τα ανήλικα κορίτσια: περισσότερες πιθανότητες να υποστούν βία, βιασμό και εξαναγκασμένη εγκυμοσύνη, η οποία ειδικότερα σε τέτοιες ηλικίες μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ζωή του θύματος. Για τους γονείς στο Μπανγκλαντές, ο γάμος είναι ο μόνος τρόπος να προστατεύσουν την κόρη τους από την κακοποίηση, οδηγώντας της στα χέρια μόνο ενός κακοποιητή. Περίπου το ένα τρίτο των κοριτσιών στον αναπτυσσόμενο κόσμο παντρεύεται πριν τα 18, ενώ στο Μπανγκλαντές αυτό αφορά τα δύο τρίτα. Οι κίνδυνοι για τα νεαρά κορίτσια στο Μπανγκλαντές είναι πολλοί: πάνω από δέκα γυναίκες ή κορίτσια κάθε εβδομάδα υφίστανται επιθέσεις με οξύ. Στις επαρχίες του Μπανγκλαντές μία στις τρεις κοπέλες πέφτει θύμα βιασμού. (...)

Όμως αυτή η πρακτική δεν οδηγεί παρά μόνο σε μεγαλύτερα προβλήματα: «Ο γάμος πριν τα 18 δεν εξασφαλίζει την προστασία ενός κοριτσιού που είναι έγκυος» τονίζει η Λάκσμι Σάνταραμ, διευθύντρια του προγράμματος «Κορίτσια και όχι Νύφες», «στην πραγματικότητα, τις αφήνει έκθετες στο ενδεχόμενο σεξουαλικής, φυσικής και ψυχολογικής βίας». Προεκτάσεις αυτού του κοινωνικού φαινομένου είναι οι συχνές αυτοκτονίες. Σύμφωνα με την Σουλτάνα Κεμάλ, δικηγόρο και ειδικευμένη σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, «για μερικά θύματα η αυτοκτονία είναι η μόνη οδός που τους επιτρέπει να διαφύγουν από αυτή την κοινωνική πανδημία».

Από κείμενο της Όλγας Βερελή, 5.2.2017

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL