Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.6°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.0°C22.1°C
2 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
4 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
2 BF 32%
Λύση ή "λύση";
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λύση ή "λύση";

Όσο πλησιάζουμε στο πιο κρίσιμο κομμάτι της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για τη δεύτερη αξιολόγηση και την ελάφρυνση του χρέους, τόσο πιο φανερές γίνονται η πολυπλοκότητα και η δυσκολία που υπάρχει για συμφωνία σε μια συνολική λύση. Από την άλλη πλευρά, όμως, γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι τα ανοιχτά προβλήματα μέσα στους κόλπους των Βρυξελλών έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πλέον, εκτός του Brexit, έχουν να αντιμετωπίσουν και μια σειρά προκλήσεις, με πιο σημαντική αυτή τη στιγμή το ασταθές τοπίο στην Ιταλία, που δεν εξαντλείται μόνο στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Έτσι, η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ε.Ε. είναι αν θα παραμείνει μια ένωση κρατών που θα συσσωρεύει προβλήματα ή μια ένωση που θα λύνει προβλήματα.

Μέσα στο θολό αυτό τοπίο, είναι προς όφελος της Ε.Ε. να υπάρχει ανοιχτό το θέμα του ελληνικού προγράμματος;

Πολλοί αναλυτές, κορυφαίοι παράγοντες των Βρυξελλών αλλά και Ευρωπαίοι ηγέτες στέκονται σθεναρά στο πλευρό της Ελλάδας προκειμένου να δοθεί τώρα το σήμα για μια βιώσιμη λύση και όχι για μια “λύση” που θα κρύβει κάτω από το χαλί τα πραγματικά προβλήματα.

Το χρέος και τα μεγάλα πλεονάσματα είναι τώρα τα κομβικά σημεία αυτής της διαπραγμάτευσης. Με δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, ήρθε η ώρα και η πλευρά των θεσμών να εκπληρώσει τις δικές της δεσμεύσεις της. Το πλήρωμα του χρόνου έχει έρθει και δεν μπορεί πλέον κανείς να υποκρίνεται και να μην παραδέχεται ότι αυτά τα δύο ζητήματα αποτελούν τροχοπέδη για μια χώρα και μια κοινωνία που μετρά τις πληγές της όσο καμία άλλη τα τελευταία χρόνια και θέλει να ανασάνει.

Μετά από έξι χρόνια λιτότητας, με τα ποσοστά της φτώχειας και της ανεργίας να έχουν εκτοξευτεί στα ύψη. Ποια άλλη χώρα έχασε το 25% του ΑΕΠ της σε μόλις έξι χρόνια; Σε ποια χώρα το ποσοστό τής ακραίας φτώχειας εκτοξεύτηκε από το 2% στο 15%; Επίσης, μέσα στην κρίση οι μισθοί έχουν μειωθεί δραστικά πάνω από 10%, ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο πρώην απασχολούμενοι έχουν καταδικαστεί σε μακροχρόνια ανεργία.

Το ερώτημα για την Ευρώπη συνολικά σε σχέση με την Ελλάδα δεν είναι πότε και αν θα βοηθήσει να βρεθεί λύση. Πρέπει να βοηθήσει τώρα και με πολύ συγκεκριμένο τρόπο: Να δημιουργήσει συνθήκες αναπτυξιακής πορείας, βιώσιμης στο μέλλον.

Εκτός αν θέλουν στον κοινωνικό χάρτη της Ευρώπης να βρίσκεται μια μαύρη τρύπα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL