Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.2°C16.9°C
4 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
15 °C
13.2°C15.6°C
2 BF 84%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.0°C17.7°C
3 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17 °C
16.1°C17.8°C
5 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.5°C13.9°C
0 BF 100%
Τα πορτρέτα των Αμερικανών υποψηφίων προέδρων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα πορτρέτα των Αμερικανών υποψηφίων προέδρων

Οι φετινές είναι ίσως οι πιο πολυσυζητημένες κι ενδιαφέρουσες εκλογές των ΗΠΑ. Όχι διότι οι υποψήφιοι παρουσιάζουν εξαιρετικά προγράμματα και συναγωνίζονται σε επίπεδο αξιών, αλλά διότι είναι κυρίως ένα συνεχιζόμενο θέατρο σκανδάλων, τα οποία επισκιάζουν τα προτεινόμενα προγράμματα. Εδώ θα ρίξουμε μια ματιά στα πορτρέτα των δύο μονομάχων κι όχι στα προγράμματά τους.

Οι δύο υποψήφιοι είναι αντίθετοι σχεδόν σε όλα. Από την πλευρά των Δημοκρατικών η Χίλαρι Κλίντον, έμπειρη πολιτικός και με πλούσιο βιογραφικό. Από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών ο εγωπαθής και ανυπόληπτος δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ.

Η Κλίντον, 69 ετών, προέρχεται από μικροαστική οικογένεια (ο πατέρας της είχε μπακάλικο), σπούδασε στο Γουέλσλι και στη Νομική Σχολή του Γέιλ, όπου έκανε και το μεταπτυχιακό της. Εργάσθηκε ως δικηγόρος πριν μπει στην πολιτική. Παντρεύτηκε τον συμφοιτητή της στο Γέιλ Μπιλ Κλίντον, τον μετέπειτα πρόεδρο των ΗΠΑ, κι έχουν μια κόρη κι έναν εγγονό. Η ίδια είχε δηλώσει ότι, όταν έφυγαν από τον Λευκό Οίκο, ήταν αδέκαροι και χρεωμένοι.

Σε πλήρη αντίθεση βρίσκεται ο Τραμπ, 70 ετών. Προέρχεται από βαθύπλουτη οικογένεια, πήγε στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και ξεκίνησε την επαγγελματική ζωή του τη δεκαετία του '70 με ένα «δώρο» 14 εκατ. δολαρίων (σημερινή αξία: 140 εκατ.!) από τον πατέρα του, γιο Γερμανών μεταναστών, που ασχολιόταν με οικοδομικές εργασίες. Είναι πολυπράγμων: ηθοποιός, παραγωγός, ιδιοκτήτης ξενοδοχείων κ.λπ. Έχει πέντε παιδιά από τρεις γάμους. Η περιουσία του υπολογίζεται στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Κι όμως, όταν χώρισε από την πρώτη του γυναίκα, μετά από 15 χρόνια γάμου και τρία παιδιά, της έδωσε διατροφή μόνο 20.000 δολ. τον χρόνο, διότι αυτή ήταν η δέσμευσή του σύμφωνα με την προγαμιαία συμφωνία τους!

Η οικονομική, οικογενειακή κι επαγγελματική κατάσταση δεν είναι η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ. Η κύρια διαφορά βρίσκεται στη νοοτροπία και τον χαρακτήρα τους.

Η Κλίντον έχει ευρείες αντιλήψεις σε θέματα φυλετικών διαφορών, ομοφυλοφιλίας, δικαιώματος της γυναίκας στην άμβλωση, μεταναστευτικής πολιτικής, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κ.ά. Είναι πολύ καλή συνομιλήτρια με εξαιρετική γλωσσική ευχέρεια, συνοχή στον λόγο, συνήθως ήπια, συγκεκριμένη, ευπρεπής, συγκρατημένη κι εύστροφη.

Αντίθετα, ο Τραμπ είναι στενόμυαλος, τρομερά αλαζόνας, ρατσιστής, εθνικιστής, μισαλλόδοξος, απρεπής, θρασύς, χωρίς καμιά συνοχή στον λόγο, αδίστακτος, χωρίς ηθικούς φραγμούς, ανυπόληπτος, σεξιστής, εναντίον της δημόσιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κι εναντίον των προσφύγων και μεταναστών (αν και οι δύο από τις τρεις συζύγους του είναι αλλοδαπές!). Μιλάει κάνοντας έντονες κινήσεις με τα χέρια και γκριμάτσες.

Στην επαγγελματική τους ζωή, οι δύο υποψήφιοι βρίσκονται σε ακριβώς αντίθετους πόλους. Η Κλίντον διάγει μια ζωή χωρίς οικονομικά σκαμπανεβάσματα, είναι νομιμόφρων, φερέγγυα, δεν φοροδιαφεύγει και λύνει τις επαγγελματικές διαφορές της με ευπρέπεια.

Ο Τραμπ έχει κάνει πολυάριθμες χρεοκοπίες, είναι αφερέγγυος, εκμεταλλευτής, έχει εξαπατήσει εκατοντάδες εργολάβους, χιλιάδες εργάτες, του έχουν γίνει δεκάδες μηνύσεις και πατάει επί πτωμάτων προκειμένου να πλουτίζει συνεχώς περισσότερο. Το απίστευτο είναι ότι επί είκοσι χρόνια, με διάφορα τεχνάσματα, δεν πληρώνει φόρους στο κράτος και τώρα επιδιώκει να γίνει ο πρόεδρος του κράτους!

Κλείνοντας, σημειώνουμε ότι η Κλίντον έχει άψογο παρελθόν ως προς την ηθική της, αλλά συνέδεσε το όνομά της με το λεγόμενο «σκάνδαλο των email». Συγκεκριμένα, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, χρησιμοποίησε οικογενειακό υπολογιστή για κρατική αλληλογραφία. Το FBI ερεύνησε εξονυχιστικά το θέμα, αποφάνθηκε ότι η Κλίντον ήταν «πολύ απρόσεκτη» με την κρατική αλληλογραφία, αλλά δεν ξεκίνησαν καμιά δίωξη. Η ίδια απολογήθηκε για το συμβάν και το θέμα έληξε για όλους πλην του Τραμπ, που εξακολουθεί να ζητάει το κεφάλι της επί πίνακι. Στις 28 Οκτωβρίου, το FBI ξανάνοιξε τον φάκελο, μάλλον διότι υποστηρίζουν την υποψηφιότητα Τραμπ.

Ο Τραμπ είναι... μουσείο ανηθικότητας. Και τί δεν έχει στο παθητικό του! Απατεωνίες κάθε είδους, σεξουαλικές παρενοχλήσεις σε πλειάδα γυναικών, απόπειρα ασέλγειας σε κοριτσάκι 13 ετών, εξαπάτηση του κοινού με μαϊμού προγράμματα στο «πανεπιστήμιό» του κ.π.ά.

Θα επανέλθουμε με τις πολιτικές τους.

Αγγελική Καμπούρη, φιλόλογος - γλωσσολόγος και ζει στον Καναδά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL