Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.2°C16.9°C
4 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.0°C
3 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.0°C17.7°C
3 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17 °C
16.1°C17.8°C
5 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.5°C13.9°C
0 BF 100%
Μετά το συνέδριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μετά το συνέδριο

Το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι πια γεγονός. Το κόμμα βγαίνει από αυτό ενωμένο και ισχυρό. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αν υπολογίσει κανείς την προηγηθείσα διάσπαση και τις δυσκολίες που δημιουργεί η συμφωνία με τους δανειστές.

Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε με αίσθημα υψηλής ευθύνης απέναντι στις δυσκολίες, και με γνώση ότι ο «ασύμμετρος πόλεμος» που έχει εξαπολύσει το ντόπιο κατεστημένο θα συνεχίζεται, και μάλιστα πιο σκληρός, όσο εδραιώνεται στην κοινωνία η κυβέρνηση της Αριστεράς.

Γνωρίζουν οι παρεπιδημούντες την Ιερουσαλήμ ότι το αποτέλεσμα ενός συνεδρίου αποκρυσταλλώνεται αρκετά μετά τη σύγκληση του Σώματος.

Για να αρχίσει να λειτουργεί μια συνεδριακή απόφαση χρειάζονται και χρόνος και προσπάθεια.

Αν θα επιθυμούσαμε να ξεχωρίσουμε τις πιο σημαντικές πτυχές της σημαντικής εισήγησης του προέδρου Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο, είναι εκείνες που αφορούν, και μάλιστα με επείγοντα χαρακτήρα, το κόμμα (το κόμμα ως συλλογικότητα και η σχέση του με την κυβέρνηση). Ήταν και από τα κυριότερα ζητήματα που απασχόλησαν τους συνέδρους, άλλωστε. Η αλήθεια είναι ότι σπάνια ομιλία πολιτικού αρχηγού εισέρχεται τόσο βαθιά στο κομματικό μας πρόβλημα. Ο Αλέξης Τσίπρας τα είπε σχεδόν όλα: Το κόμμα των μελών που υποσχεθήκαμε στο ιδρυτικό μας συνέδριο και δεν το υλοποιήσαμε. Την ανάγκη να τεθούν ξανά οι βάσεις για ένα μεγάλο άνοιγμα στον ελληνικό λαό, κυρίως στις κοινωνικές ομάδες, τα συμφέροντα των οποίων εκπροσωπούμε. Τη συγκρότηση της μεγάλης παράταξης της Αριστεράς με ανιδιοτέλεια, διάθεση για προσφορά, όχι για θέσεις. Τα σημαντικά νομοσχέδια που στην επεξεργασία τους δεν μετείχε το κόμμα.

Το μόνο που δεν είπε είναι το μεγάλο ζητούμενο, δηλαδή τα μέτρα και οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε να ανασυγκροτήσουμε το κόμμα, να δώσουμε το περιεχόμενο που του ταιριάζει ώστε να γίνει ελκυστικό στους νέους και τις παραγωγικές ηλικίες.

Κλειδιά για την τολμηρή αλλαγή που χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ για να γίνει πραγματικό κόμμα των μελών του είναι η αφήγηση που θα προτείνει στα ακροατήριά του και οι παρεμβάσεις που θα αναβαθμίσουν τον ρόλο του μέλους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να κερδίσει το στοίχημα του μαζικού κόμματος. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, όταν μιλάμε για μαζικό κόμμα, εννοούμε μαζικό κόμμα της Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει λοιπόν να αξιοποιήσει την παράδοση και την εμπειρία των μαζικών κομμάτων που ανέδειξε ο 20ός αιώνας, όπως του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος ή της δικής μας ΕΔΑ.

Πολιτικά ενισχυμένος ο ΣΥΡΙΖΑ από το συνέδριο που έληξε προχθές, και μέσα από την οργανωτική του αναβάθμιση, θα χαράξει τον νέο του οδικό χάρτη:

Προτεραιότητα στη στήριξη των λαϊκών στρωμάτων, την ανακούφιση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Ένα σχέδιο ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή. Ασφάλεια και σταθερότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL