Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μαζί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μαζί

Της Αθηνάς Ζάουρα*

Κάθε Απρίλης ζωντανεύει μνήμες τιμής και δόξας της Κυπριακής ιστορίας. Κάθε Απρίλη, η μνήμη γίνεται συνείδηση και φωνάζει δυνατά τα λόγια του Ντερβίς Αλί Καβάζογλου: «Δώσε τέλος στη συμφορά. Σε περιμένει το ιστορικό σου καθήκον!.. Κινήσου... Αλλά σήμερα. Γιατί ίσως αύριο θα είναι αργά. Να σταματήσει πια αυτή η συμφορά! Να ζήσετε, να συνεχίσετε!».

Στις 11 του Απρίλη του 1965, η φασιστική ΤΜΤ έστησε καρτέρι θανάτου στον Ντερβίς Αλί Καβάζογλου, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, και τον Κώστα Μισιαούλη, στέλεχος της ΠΕΟ. Έζησαν και αγωνίζονταν σε καιρούς που ο σοβινισμός άρχισε να κατατρώει τα σωθικά της Κύπρου. Σ΄αυτούς τους δύσκολους καιρούς ο Καβάζογλου και ο Μισιαούλης έκαμαν τη συνειδητή επιλογή της κοινής πάλης, αφού ήταν γαλουχημένοι με τα ιδανικά της Αριστεράς, του διεθνισμού, της ενότητας της εργατικής τάξης.

Πολλοί προσπάθησαν και προσπαθούν να παραποιήσουν και να υποσκάψουν τη θυσία και τα μηνύματα των ηρωομαρτύρων της ελληνοτουρκικής φιλίας και της ειρηνικής συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, που αν εισακούονταν, θα μπορούσαν να αποφευχθούν οι τραγικές συνέπειες. Η θυσία τους επιτάσσει, ενωμένοι, να απομονώσουμε και να πατάξουμε πολιτικά το τέρας του φασισμού, το τέρας του εθνικισμού-σοβινισμού, που στο διάβα τους αφήνουν φωτιά και κάρβουνο.

Ακούμε συχνά από ορισμένους υπερ-πατριώτες, "εμείς ποδά τζαι τζείνοι ποτζεί." Θέλουν την Κύπρο ελληνική και ας είναι και μισή. Κι ας ξέρουν πως έτσι δωρίζουμε τη μισή μας πατρίδα στην Τουρκία. Κι ας ξέρουν πως έτσι δικαιώνουμε αυτούς που θέλησαν να τη διαμελίσουν το 1974, ότι μη επίλυση του Κυπριακού σημαίνει μόνιμη παρουσία και συμβίωση με τις χιλιάδες του τουρκικού στρατού και των εποίκων. Την μη επιστροφή των προσφύγων μας, της γης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ό,τι σημαίνει συμβίωση με ένα μόρφωμα που θα ελέγχεται από την Τουρκία.

To ΑΚΕΛ δεν οχυρώνεται στην άρνηση, δεν στρουθοκαμηλίζει νομίζοντας ότι αποσείει τις καθημερινά αυξανόμενες συνέπειες της κατοχής ούτε τρέφει ψευδαισθήσεις ότι η αδιαλλαξία της Τουρκίας θα καμφθεί σε μια μέρα. Τρέφει όμως την πίστη ότι με ασταμάτητο αγώνα στη βάση των διαχρονικών αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου, των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συμφωνιών κορυφής, μπορούμε να πετύχουμε την πολυπόθητη λύση του Κυπριακού προβλήματος που να επανενώνει την πατρίδα μας.

Πέρασαν 42 χρόνια κατοχής, βαθαίνουν τα τετελεσμένα και αυξάνεται ο κίνδυνος της διχοτόμησης με όλες τις καταστροφικές συνέπειες· ο κίνδυνος να μας φορτωθούν οι ευθύνες θα είναι καταστροφικός για μας και ευνοϊκός για την Τουρκία και τις εθνικιστικές δυνάμεις των Κατεχομένων που επιδιώκουν αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Επιβάλλεται να δικαιώσουμε τους πρόσφυγες και τους εγκλωβισμένους μας, να ανοίξουμε τον δρόμο της ειρήνης, της ευημερίας και της προοπτικής για ολόκληρο τον λαό μας.

* Η Αθηνά Ζάουρα είναι υποψήφια βουλευτής ΑΚΕΛ Αμμοχώστου, μέλος Γενικού Συμβουλίου ΠΟΓΟ, μέλος Επαρχιακού Συμβουλίου ΕΔΟΝ Αμμοχώστου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL