Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.2°C17.1°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.5°C19.1°C
2 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 62%
ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Μικροϊστορίες 2
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΟ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ / Μικροϊστορίες 2

Της Έλενας Ακύλα

Το Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού, ένα μουσείο ιστορικής μνήμης και συλλογικής δημιουργίας, όπου Μικρασιάτες πρόσφυγες έχουν δωρήσει οικογενειακά τους κειμήλια τα οποία φιλοξενούνται στις προθήκες του, κλείνει τα πέντε πρώτα χρόνια λειτουργίας του και μας καλεί να τα γιορτάσουμε μαζί του. Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων και σε συνεργασία με τους εικαστικούς ΕΝ ΦΛΩ και τον Σύλλογο Μικρασιατών Αιγάλεω «Νέες Κυδωνίες» πραγματοποιεί τις «Μικροϊστορίες 2» ως συνέχεια των «Μικροϊστοριών 1» που πραγματοποιήθηκαν στην Art Athina τον Ιούνιο με ιδιαίτερη επιτυχία.

Διαφορετικοί καλλιτέχνες θα δομήσουν με το έργο τους μια ολότητα, εμπνεόμενοι από το πολυποίκιλο υλικό που άντλησαν από το μουσείο και θα καλέσουν τους επισκέπτες να συμμετάσχουν στο πολύχρωμο patchwork που θα λάβει χώρα στον εξωτερικό χώρο του μουσείου, όπου εικόνες τυπωμένες, ζωγραφιές μνήμης, φωτογραφίες ανθρώπων που έζησαν στη Μικρά Ασία τυπωμένες σε κομμάτια πανί θα ραφτούν από τους ΕΝ ΦΛΩ, από γυναίκες του Συλλόγου Μικρασιατών Αιγάλεω και από τους επισκέπτες της έκθεσης. Η δράση αυτή μαζί με την έκθεση των έργων στο εσωτερικό του μουσείου παραπέμπουν στη συρραφή ιστοριών, αφηγήσεων, στην μικροϊστορία που φτιάχνει από τα κάτω την ιστορία, την Ιστορία των απλών ανθρώπων. Μια όμορφη συλλογική δράση, που ενώνει την κοινωνία και την τέχνη, που φέρνει στο προσκήνιο τις ζωντανές μνήμες και τις μετουσιώνει μέσω της τέχνης σε πεδίο διαλόγου και προβληματισμού.

Οι ΕΝ ΦΛΩ (Εν Φλωρίνη) είναι εικαστική ομάδα που σχηματίστηκε στις αρχές του 2011 και απαρτίζεται από φοιτητές, αποφοίτους και διδάσκοντες της Σχολής Καλών Τεχνών, του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Φλώρινας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με σκοπό να είναι παρούσα με τις δράσεις και τις εκθέσεις της σε καίρια πολιτιστικά δρώμενα της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Το Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού στο Αιγάλεω δημιουργήθηκε το 2010 από τον Σύλλογο Μικρασιατών Αιγάλεω «Νέες Κυδωνίες» και τον Δημοτικό Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Αιγάλεω, όπου τα μέλη του συλλόγου εργάστηκαν συλλογικά, συνέλεξαν τα αντικείμενα των παππούδων τους και μας τα παρουσιάζουν στο φιλόξενο προσφυγικό σπίτι που έγινε μουσείο και κόσμημα για το Αιγάλεω.

Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 16 έως τις 18 Οκτώβρη στον χώρο του μουσείου (Καραϊσκάκη 2-4 στο Αιγάλεω) και ώρες: Παρασκευή: 18:30-20:30, Σάββατο: 10:00-13:00 και 17:00-20:00 καιΚυριακή: 11:30-13:30 και 17:00-20:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ θα υπάρχουν μικρές εκπλήξεις για τους επισκέπτες της έκθεσης. Παράλληλα με τις δράσεις, τα απογεύματα θα συμμετάσχει το 2ο Σύστημα Προσκόπων Αιγάλεω. Η περιοδική έκθεση «Μικροϊστορίες 2» θα διαρκέσει στον χώρο του Μουσείου μέχρι τα Χριστούγεννα. Για επισκέψεις, επικοινωνήστε με την κ. Ντίνα Καλλιοντζή στο τηλέφωνο 6932400228.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL