Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.8°C20.7°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C18.8°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.8°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C16.3°C
1 BF 53%
Μνημονιακή λαιμητόμος και στα δημόσια νοσοκομεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μνημονιακή λαιμητόμος και στα δημόσια νοσοκομεία

Αυτό που όλοι φοβόμασταν εδώ και χρόνια, ότι δηλαδή η δημόσια υγεία θα παραδοθεί ''εις χείρας αμαρτωλών'', δηλαδή στυγνών επιχειρηματικών συμφερόντων, προετοιμάζεται πλέον εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου, με το νομοσχέδιο που συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και θα έλθει για ψήφιση είτε στο Γ' θερινό τμήμα είτε στην ολομέλεια. Κι αυτό το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση Εταιρείας Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων Α.Ε. (ΕΣΑΝ Α.Ε.).

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση και τις επιμέρους προτεινόμενες διατάξεις, τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) θα ενσωματωθούν στο Ενιαίο Σύστημα Αμοιβών Νοσοκομείων (ΣΑΝ) που θα καθορίζει:

- την τιμολόγηση των υπηρεσιών,

- την αξιολόγηση των νοσοκομείων και άλλων φορέων υγείας,

- την αξιολόγηση των γιατρών,

- τη διαχείριση ιατρικών πληροφοριών ακόμη κι αν αυτές που εμπίπτουν στη νομοθεσία του ιατρικού ή και ιδιωτικού απορρήτου,

- την κατανομή αμοιβών και χρηματοδότησης με βάση την αξιολόγηση της Ανώνυμης Εταιρείας και χωρίς την παραμικρή ανάμειξη του κράτους και του υπουργείου Υγείας!

Από το περιεχόμενο του νομοσχεδίου γίνεται πλέον ολοφάνερη η πραγματική πρόθεση της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ να παραδώσει ολοσχερώς τον τομέα Υγείας σε χέρια ιδιωτών επιχειρηματιών που θα καθορίζουν μέσω της ΕΣΑΝ Α.Ε. ποια νοσοκομεία θα λειτουργούν, πώς θα λειτουργούν και ποια νοσοκομεία ή άλλες μονάδες Υγείας θα κλείνουν, χαρακτηριζόμενες ''μη αποδοτικές και μη συμφέρουσες''.

Με αυτή την πολιτική και τις επιμέρους ρυθμίσεις, τα δημόσια νοσοκομεία θα μετατραπούν σε... κρεματόρια, αφού θα εφαρμόζουν και αυτά, αναγκασμένα από τον κίνδυνο ...''μη αποδοτικότητας'', να χορηγούν βιαστικά εξιτήριο στους ασθενείς, όπως γινόταν και στη Γερμανία με τα λεγόμενα ''αιματηρά εξιτήρια''.

Οι νέες ρυθμίσεις που συζητούνται σήμερα στη Βουλή, αποτελούν μνημονιακές δεσμεύσεις της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, και έχει ήδη υπογραφεί συμφωνία με το ομοσπονδιακό υπουργείο της Γερμανίας, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα το έχει αποδεχθεί ως κύριο διαχειριστή των τομέων Υγείας της χώρας μας!

Στην πραγματικότητα, με το συζητούμενο νομοσχέδιο η ακραία νεοφιλελεύθερη παρέμβαση αποτυπώνεται και θεσμικά στον τομέα της Υγείας, προκειμένου να διευκολύνει την εκχώρηση της υγειονομικής πολιτικής, όπως ο σχεδιασμός, ο έλεγχος, η αξιολόγηση και η χρηματοδότηση σε ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα, αφού η ΕΣΑΝ Α.Ε. θα είναι εταιρεία με μετοχές προσωπικές και μεταβιβάσιμες! Οπότε, παρά την αρχική συμμετοχή και του Δημοσίου στην ΕΣΑΝ Α.Ε., εύκολα και... ''ανώδυνα'' το υπουργείο Υγείας θα μπορεί να εκχωρεί τις μετοχές του σε ιδιώτες.

Ως συνέπεια αυτής της πολιτικής, και τα δημόσια νοσοκομεία θα υποχρεώνονται να λειτουργούν πλέον ως επιχειρήσεις, ενώ και οι άλλοι τομείς παροχής ιατρικών υπηρεσιών, όπως ο ΕΟΠΥΥ και το ΠΕΔΥ, θα προσαρμοστούν στο νέο μοντέλο που επιβάλλουν οι Γερμανοί, αφού με τις μνημονιακές συμβάσεις έχουν δέσει πισθάγκωνα τους συγκυβερνώντες Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Ασφαλώς και το έγκλημα που ετοιμάζουν σε βάρος της κοινωνίας ΔΕΝ πρέπει να επικυρωθεί από τη Βουλή. Η αντίδραση και η αντίσταση σε αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να είναι σθεναρή και καθολική, πρέπει να ξεσηκώνει όλους τους πολίτες, γιατί η Υγεία αφορά όλους και όχι μόνο τους...''αντιφρονούντες''!

Με το συζητούμενο νομοσχέδιο, πάμε για ολοσχερή ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του υγειονομικού συστήματος και δεν έχει γίνει ακόμη πλήρως αντιληπτό. Όχι από τους γιατρούς, αλλά κυρίως από τους πολίτες, από την ίδια την κοινωνία και τους φορείς της, που έχουν υποχρέωση να ξεσηκωθούν και να διαμαρτυρηθούν και να απαιτήσουν: Όχι στα νέα κρεματόρια!

* Ο Τάκης Γεωργακόπουλος είναι γιατρός, εκπρόσωπος τριμελούς επιτροπής ιατρών Γ.Ν. Πατρών ''Άγιος Ανδρέας''

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL