Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.1°C17.0°C
3 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.4°C13.8°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.4°C14.4°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.5°C14.1°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
1 BF 75%
Η Βουλή και το δελφίνι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Βουλή και το δελφίνι

Μια σπουδαία νίκη πέτυχε το φιλοζωικό κίνημα στην Ελλάδα, το οποίο τις τελευταίες μέρες εντός και εκτός Βουλή παλεύει για να αποδείξει το αυτονόητο. Ότι δηλαδή τα ζώα δεν έχουν αξία μόνο όταν τα εκμεταλλευόμαστε, αλλά είναι βιολογικοί μας εταίροι και οφείλουμε να τα προστατεύουμε. Δεν ήταν μόνο ο ανεκδιήγητος βουλευτής της Ν.Δ. που πρότεινε τη νομιμοποίηση του ακρωτηριασμού των ζώων με το σκεπτικό πως δεν πονάνε, ήταν και η φωτογραφική διάταξη, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα ενός επιχειρηματία που εμπορεύεται ένα τσίρκο με δελφίνια.

Υπό το βάρος της συντονισμένης αντίδρασης δεκάδων φιλοζωικών οργανώσεων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, απέσυρε τελικά τη διάταξη που εξαιρούσε τις «παραστάσεις με ζώα σε αδειοδοτημένους ζωολογικούς κήπους», μια φωτογραφική διάταξη η οποία ουσιαστικά άναβε το πράσινο φως στο παράνομο δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου στα Σπάτα.

Η κριτική που ασκήθηκε στον αρμόδιο υπουργό, τους φορείς και όλους εκείνους που με τη συγκεκριμένη διάταξη ήθελαν να νομιμοποιήσουν με τον χαρακτηρισμό «θεραπευτικές» ή «εκπαιδευτικές» τις κωλοτούμπες που εξαναγκάζονται να κάνουν τα δελφίνια από τους εκπαιδευτές τους προς όφελος της τσέπης του ιδιοκτήτη της επιχείρησης έπιασε τόπο. Οι παραστάσεις του δελφιναρίου στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα είναι ουσιαστικά και τυπικά παράνομες και πρέπει άμεσα να σταματήσουν και ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, που εμφανίζεται ως σωτήρας των άγριων ζώων που εκμεταλλεύεται, πρέπει να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με τον Θέμη Δημητρακόπουλο, συντονιστή της Ομάδας για τα Δικαιώματα και την Προστασία των Ζώων / Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, «ενώ με διοικητικές και δικαστικές αποφάσεις έχει κηρυχθεί παράνομη η λειτουργία του Δελφιναρίου και έχουν κατασχεθεί τα δελφίνια, η λειτουργία του εξακολουθεί, ιδίως με επισκέψεις 'ανύποπτων' σχολείων -εδώ η ευθύνη του υπουργείου Παιδείας είναι αυταπόδεικτα προφανής- στο όνομα μιας ψευδούς, στρεβλής αντίληψης περί δήθεν εκπαιδευτικού χαρακτήρα των παραστάσεων με ζώα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL