Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.8°C20.7°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C18.8°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.8°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C16.3°C
1 BF 53%
Πειθαρχημένοι σε σειρά... στον πάγκο του χασάπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πειθαρχημένοι σε σειρά... στον πάγκο του χασάπη

Η κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα έδωσε όσο πιο πανηγυρικά μπορούσε το σύνθημα της επιστροφής στην κανονικότητα. Με το διάγγελμα του πρωθυπουργού, τις ανακοινώσεις υπουργών και το απαραίτητο για την πολιτική της διαφημιστικό μήνυμα σάλπισε τη νίκη έναντι της πανδημίας, έχρισε τον εαυτό της θριαμβευτή, τον Μητσοτάκη «στρατηλάτη» του κορωνοπολέμου και παρουσίασε το σχέδιο της επόμενης μέρας.

Ένα σχέδιο που ξεκλειδώνει μεν τις πόρτες των σπιτιών, αλλά οδηγεί τους πολίτες δεμένους πισθάγκωνα στη νέα κρίση. Παρά τους προβληματισμούς των ειδικών, τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης, την ανησυχία γονιών και εκπαιδευτικών, επιλέγει να ανοίξει εσπευσμένα τα σχολεία για δέκα μέρες ζηλεύοντας τη «δόξα» του Τζόνσον με τις ανοησίες περί αγέλης.

Ο λόγος απλός. Η οικονομία δεν αντέχει άλλο και, μπροστά στις δυσοίωνες προβλέψεις για ύφεση 10%, οι κορώνες για την προστασία πάνω απ’ όλα της ανθρώπινης ζωής χαμήλωσαν λιγάκι. Οπότε ανοίγουν τις πόρτες και ό,τι γίνει.

Τα μέτρα που λαμβάνονται από το οικονομικό επιτελείο για τη στήριξη των εργαζομένων και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας είναι όχι απλώς ανεπαρκή αλλά προκρούστεια. Από Δευτέρα ούτε όλοι θα πάνε στις δουλειές τους ούτε τον ίδιο μισθό με πριν θα παίρνουν γιατί θα έχει μειωθεί κατά 25 με 30% το λιγότερο.

Νέες λέξεις, που η νεοφιλελεύθερη οικονομία προσπαθούσε από χρόνια να εισαγάγει στην αγορά εργασίας, έρχονται ως θέσφατο στη νέα κανονικότητα: τηλεργασία, εκ περιτροπής εργασία, επίδομα αντί μισθού... και η απειλή -πιο κοντά από ποτέ- της απόλυσης.

Την ώρα της ανασφάλειας για τους πολλούς, κάποιοι κερδοφορούν εις βάρος των άλλων. Οι «μάσκες» επιβάλλονται ως υποχρεωτικό μέτρο προστασίας, παρ' όλο που στην έξαρση της πανδημίας δεν ήταν, για να διασφαλιστούν οι «χρυσές δουλειές» στους εγχώριους επενδυτές Γεωργιάδη.

Οι πολίτες, πειθαρχημένοι στους καναπέδες, επιβάλλεται να ακούν καθημερινά τουλάχιστον πέντε κυβερνητικούς μονολόγους πλαισιωμένους με ειδικούς λοιμωξιολόγους που επιχειρηματολογούν υπέρ των κυβερνητικών αποφάσεων.

Οποιαδήποτε διαφωνία κρίνεται ως επικίνδυνη απειλή, που βάλλει είτε κατά της υγείας είτε κατά της ομοψυχίας της χώρας στις κρίσιμες αυτές ώρες. Οι συναθροίσεις απαγορεύονται και ο πολιτισμός μένει στην καραντίνα μέχρι νεωτέρας. Μονοφωνία στην ενημέρωση. Πυροβολισμός στην άλλη άποψη. Αστυνομικοί έλεγχοι και πρόστιμα παντού. Φίμωτρο στον πολιτισμό. Με το πρόσχημα της πανδημίας στήνεται ένα οργουελικό αύριο, χωρίς προδιαγεγραμμένο τέλος.

Και αυτό τεκμαίρεται γιατί, αν ψάξεις μια απάντηση στην ερώτηση γιατί απαγορεύτηκαν οι συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς, για να ανοίξουν τρεις μέρες μετά τα σχολεία με 13 άτομα σε κλειστές τάξεις, η απάντηση θα είναι πολιτική και αποσκοπεί σε ένα και μόνο πράγμα: Πειθαρχημένοι ένας-ένας σε σειρά... στον πάγκο του χασάπη.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL