Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.9°C21.3°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.5°C
3 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.3°C17.3°C
1 BF 47%
Στο μυαλό του Χρήστου Σταϊκούρα… το "όλοι" είναι το 1% (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο μυαλό του Χρήστου Σταϊκούρα… το "όλοι" είναι το 1% (Video)

Στο μυαλό του κ. Σταϊκούρα, ξαφνικά… «δεν υπάρχουν λεφτά» παρά μόνο για τις ΠΑΕ.

Στο μυαλό του κ. Σταϊκούρα η πολιτική της Ν.Δ. είναι για ΟΛΟΥΣ όταν ευνοημένοι είναι το 1% των υψηλών εισοδημάτων, οι πάνω από 100.000 ευρώ εισοδήματα, το χρόνο (Π. Σκουρλέτης, 102 FM ραδιοφωνικός σταθμός Μακεδονίας). 

Ευνοημένοι είναι ΟΛΟΙ όταν το νέο φορολογικό ευνοεί μόλις το 2.5% των επιχειρήσεων που λαμβάνουν το 80% των φοροελαφρύνσεων.

«Τι έχετε να απαντήσετε, όσον αφορά στον Προϋπολογισμό που καταθέσατε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου αναφέρεται ότι το οικονομικά κάτω δεκατημόριο του πληθυσμού επωφελείται κατά 72 ευρώ ενώ το αντίστοιχο άνω δεκατημόριο κατά 373 ευρώ; Αυτός είναι ο κοινωνικός χαρακτήρας της πολιτικής σας; Όσον αφορά τις φορoελαφρύνσεις που ισχυρίζεστε ότι δίνετε σε όλες τις επιχειρήσεις, πως απαντάτε στο ότι το 80% της ελάφρυνσης πηγαίνει στο 2,5% των επιχειρήσεων; Με αυτόν το τρόπο βοηθάτε μικρούς και μεσαίους;» απάντησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Βουλή χθες.

«Δεν έχει λεφτά» είπε ο Σταϊκούρας… «Αν ήσασταν στην θέση μου και είχατε αυτά τα λεφτά πώς θα τα αυγατίζατε;»

Μερικές ιδέες του έδωσε ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς χθες κατά τη συζήτηση στην Βουλή: «Μας είπατε ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το “μαξιλάρι” για τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, αλλά είστε έτοιμοι να δώσετε περί τα 12 δισ. ευρώ στις τράπεζες για το σχέδιο Ηρακλής. Να δούμε το σχέδιο, να δούμε αν υπάρχει κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο, αν εγγυάται την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος και βεβαίως πόσο αγγίζει το “μαξιλάρι”, διότι σας υποσχόμαστε ότι θα την αναζωπυρώσουμε την κουβέντα για τον δημοσιονομικό χώρο».

«Το υπερπλεόνασμα του 2019, ήταν ισόποσο με εκείνο του 2018, 2 δισ. ευρώ» εξήγησε η Θεανώ Φωτίου στην Βουλή. «Εμείς δώσαμε το 1 δισ από τα 2 ως εξής: Τα 800 εκατ. θεσμοθετώντας και συμβολικά τη 13η σύνταξη. Όπως θυμάστε, το 2012, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έκοψαν τη 13η και τη 14η σύνταξη εν μια νυκτί και τα υπόλοιπα 200 εκατ. τα δώσαμε για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά. Όπως θυμάστε, τον ΕΝΦΙΑ τον επέβαλαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το 2013», σημείωσε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή Θεανώ Φωτίου.

«Έχουμε αποδείξει αυτή η κυβέρνηση με το που βρίσκει με ασφάλεια δημοσιονομικό χώρο τον κατανέμει με δίκαιο τρόπο στην κοινωνία επ’ ωφελεία του συνόλου της κοινωνίας, το τονίζω. Η πολιτική μας δεν έχει ταξικό πρόσημο. Όλοι θα βοηθηθούν αλλά κυρίως τα χαμηλότερα κοινωνικά και τα μεσαία στρώματα» είπε σε άλλη σημείο της συνέντευξής του ο κ. Σταϊκούρας.

Αυτό το όλοι (όπως και στον ΕΝΦΙΑ) δεν είναι απλά ταξικό είναι υπερβολικά μεροληπτικό υπέρ των πλουσίων και των κολλητών.

Η πολιτική τους παραέχει ταξικό πρόσημο και «φωτογραφικό» υπέρ των ομάδων που ευνοούν, των εκλεκτών και των φίλων.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι από τις φοροελαφρύνσεις της κυβέρνησης το εισοδηματικά κατώτερο 10% των πολιτών λαμβάνει ελάφρυνση 72 ευρώ κατά μέσο όρο, την ώρα που το εισοδηματικά ανώτερο 10% των πολιτών λαμβάνει 353 ευρώ.

Με το νέο φορολογικό κερδισμένοι είναι το 1% των υψηλών εισοδημάτων, οι πάνω από 100.000 ευρώ το χρόνο εισοδήματα. Το 80% των φοροελαφρύνσεων αφορά το 2,5% των επιχειρήσεων όπως τόνισαν Ευκ. Τσακαλώτος και Π. Σκουρλέτης (σε συνέντευξη του).

Στο μυαλό του Χ. Σταϊκούρα… προφανώς δεν έχουν ανάγκη. Μόνο οι ΠΑΕ και οι καναλάρχες χρήζουν κοινωνικής προστασίας και μέριμνας….

«Η κυβέρνηση έφερε τροπολογία στο φορολογικό νομοσχέδιο, η οποία αφορά οριζόντια μείωση της φορολογίας (από 45% σε 22%, δηλαδή μείωση πάνω από 50%) σε συμβόλαια άνω των 40.000 ευρώ τον χρόνο, που συνάπτουν οι ΠΑΕ και οι ΚΑΕ με τους αθλητές τους», σημείωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς

Επίσης που είναι η πολιτική των ΟΛΩΝ φτάνει στο σημείο να κόψει το κοινωνικό μέρισμα ακόμα και για τα άτομα με αναπηρία άνω των 24 ετών…

Στο μυαλό του Χ. Σταϊκούρα η μεσαία τάξη είναι στα 500 ευρώ. "Διαφωνούσα πάντα με τον ΟΟΣΑ τον άδειασε στο ΣΚΑΙ η Ντόρα Μπακογιάννη: "Δεν είναι μεσαία τάξη τα 500 ευρώ" είπε και προσδιόρισε την μεσαία τάξη πάνω από τα 1.500 ευρώ".

Το μόνο βέβαιο από την οικονομική πολιτική της Ν.Δ. είναι ότι οι φοροελαφρύνσεις αφορούν συντριπτικά λίγους ενώ μόνη βεβαιότητα του σχεδίου τους είναι "η περικοπή των επιδομάτων κατά 450 εκατ. ευρώ" και η ταξική μεροληψία της πολιτικής τους υπέρ μιας συγκεκριμένης ολιγαρχίας.

Με τροπολογία της η ΝΔ καταργεί την επιτροπή για τις συνέπειες του «μαύρου» στην ΕΡΤ. Είναι φανερό ότι συγκεκριμένες ευθύνες πάνε να καλυφθούν, καθώς με το βίαιο κλείσιμο της Δημόσιας Τηλεόρασης έμειναν εκκρεμότητες, συμβάσεις και υποχρεώσεις, που καλείται να εξυπηρετήσει το ελληνικό δημόσιο, όπως ανέφερε ο Ν. Παππάς στην Βουλή χθες.

Κατ. Μπρέγιαννη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL