Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Στα εννέα λεπτά το περιβαλλοντικό τέλος για τις πλαστικές σακούλες

Από την αρχή του 2019 - Με τα έσοδα θα χρηματοδοτηθούν ενέργειες προώθησης και πριμοδότησης της επαναχρησιμοποιήσιμης σακούλας / τσάντας μεταφοράς και της βιοαποδομήσιμης και λιπασματοποιήσιμης πλαστικής σακούλας μεταφοράς

Από 1 Ιανουαρίου 2019 το περιβαλλοντικό τέλος ορίζεται στα 9 λεπτά ανά τεμάχιο λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς μαζί με τον ΦΠΑ, έναντι 4 λεπτών που ίσχυε πέρυσι όταν πρωτοξεκίνησε η εφαρμογή του. Αυτά άλλωστε προβλέπονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (180036/952/2017) περί καθορισμού μέτρων και κανόνων για τη μείωση της κατανάλωσης πλαστικής σακούλας μεταφοράς, σε συμμόρφωση με την Οδηγία 2015/720/ΕΕ, η οποία στοχεύει στον περιορισμό της κατανάλωσης σε 70 πλαστικές σακούλες ανά πολίτη έως την εκπνοή του 2019 και σε 40 έως τα τέλη του 2025.

Το περιβαλλοντικό τέλος έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα, τα έσοδα από αυτό αποτελούν δημόσιο έσοδο το οποίο εισπράττεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και στη συνέχεια αποδίδεται υπέρ του ΕΟΑΝ (Εθνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης) για τη χρηματοδότηση ενεργειών προώθησης, δωρεάν διάθεσης στον καταναλωτή και εν γένει πριμοδότησης της επαναχρησιμοποιήσιμης σακούλας / τσάντας μεταφοράς και της βιοαποδομήσιμης και λιπασματοποιήσιμης πλαστικής σακούλας μεταφοράς. Ο ΕΟΑΝ μπορεί αυτοτελώς ή σε συνεργασία με τους OTA A' βαθμού, να υλοποιήσει τα παραπάνω.

Ήδη ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλος έχει προαναγγείλει σε τηλεοπτική συνέντευξή του (4.12.2018) πως ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) ετοίμασε πρόγραμμα το οποίο θα ξεκινήσει πιλοτικά σε τέσσερις δήμους της χώρας με τον νέο χρόνο, για να επεκταθεί στη συνέχεια. Όπως εξήγησε, στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος θα διανεμηθούν από τους δήμους στους δημότες 50.000 πλαστικές σακούλες πολλαπλής χρήσης, 11.100 πάνινες τσάντες και περίπου 2.500 καροτσάκια μεταφοράς για άτομα που υπάρχει ανάγκη επιπλέον στήριξης στα ψώνια τους (άτομα τρίτης ηλικίας κ.λπ.).

Το 2018 παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στην κατανάλωση πλαστικής σακούλας, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός επισημαίνοντας ότι τα έσοδα από το τέλος φτάνουν περί τα τέσσερα εκατ. ευρώ και τα στοιχεία φανερώνουν ότι έχουν χρησιμοποιηθεί έως τώρα 462 εκατ. σακούλες από τα σούπερ μάρκετ και τα μεγάλα καταστήματα λιανικής. Εκτίμησε δε ότι, "με αυτόν τον ρυθμό, στο τέλος του χρόνου φαίνεται ότι θα φτάσουν στα 620 εκατ. σακούλες, χωρίς να έχουν ενσωματωθεί οι λαϊκές αγορές και τα περίπτερα".

Υπενθύμισε δε πως έχει θεσπιστεί η σήμανση στις λεπτές πλαστικές σακούλες "ώστε να γνωρίζουμε και τις εισαγωγές και την ποιότητά τους, αλλά και να αποδίδουν οι παραγωγοί και οι εισαγωγείς το τέλος ανακύκλωσης".

Δείτε όλα τα σχόλια