Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.9°C17.0°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.0°C
3 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.0°C17.7°C
3 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
16 °C
15.8°C17.1°C
4 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.5°C13.9°C
0 BF 100%
Επαναφορά του ολοκληρωμένου χωρικού σχεδιασμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επαναφορά του ολοκληρωμένου χωρικού σχεδιασμού

Tέλος στη χύδην και σημειακή χωροθέτηση των παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων βάζει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή επαναφέροντας τους κανόνες στην οργάνωση του χώρου οι οποίοι είχαν καταργηθεί με τον Ν. 4269/2014.

Το σχέδιο νόμου, το οποίο θα εισαχθεί προς συζήτηση σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αποκαθιστά την πυραμίδα των επιπέδων του ολοκληρωμένου χωρικού σχεδιασμού και περιορίζει την αυτονομία των ειδικών χωρικών σχεδίων, τα οποία εφεξής πρέπει να εναρμονίζονται με τον υπερκείμενο σχεδιασμό, αλλά και να λαμβάνουν υπόψη τους θεσμοθετημένους πολεοδομικούς κανόνες. Επιπροσθέτως προβλέπεται διαδικασία προέγκρισης στη χωροθέτηση των παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, με τον πρώτο λόγο, ως εκ της αρμοδιότητάς του, να ανήκει στο ΥΠΕΝ.

Αναλυτικότερα, με το σχέδιο νόμου επανέρχεται στην κορυφή της πυραμίδας το γενικό χωροταξικό υπό τη μορφή Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής, η οποία εμπλουτίζεται μεν, αλλά χωρίς δεσμευτικό χαρακτήρα, τα ειδικά χωροταξικά πλαίσια (π.χ. τουρισμού, ΑΠΕ, υδατοκαλλιεργειών) επανακτούν τον τομεακό τους χαρακτήρα (στον Ν. 4269 είχαν βαφτιστεί εθνικά), ενώ τα περιφερειακά χωροταξικά πλαίσια ισχυροποιούνται και εξειδικεύονται περαιτέρω.

Η διάρθρωση του σχεδιασμού ολοκληρώνεται με τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια, τα οποία καλύπτουν την έκταση ενός δήμου και αντικαθιστούν τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια και καλύπτουν την έκταση ενός δήμου και στο τελευταίο επίπεδο τα Πολεοδομικά Σχέδια Εφαρμογής.

Τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια καταρτίζονται ανεξαρτήτως διοικητικών ορίων για σχέδια, έργα και προγράμματα υπερτοπικής κλίμακας ή στρατηγικής σημασίας ή για περιοχές όπου απαιτείται ειδική ρύθμιση των χρήσεων γης.

Στα Ειδικά Χωρικά Σχέδια περιλαμβάνονται και τα Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ) του άρθρου 12 του Ν. 3986/2011 και τα Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) του άρθρου 24 του Ν. 3894/2010 για τους ιδιώτες, όπως και οι Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ), οι Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (ΠΟΑΠΔ), οι υποδοχείς Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων κ.ά.

Εξαιρουμένων των ΕΣΧΑΔΑ και ΕΣΧΑΣΕ εισάγεται η διαδικασία της προέγκρισης ώστε τα Ειδικά Σχέδια να μην ανατρέπουν αυτομάτως γενικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις ως προς τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης, όρους και περιορισμούς δόμησης. Η προέγκριση δίνεται με απόφαση του υπουργού ΠΕΝ αφού προηγηθεί "υποβολή αίτησης προέγκρισης από τον φορέα υλοποίησης, εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας και γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων. Η αίτηση συνοδεύεται από τεχνική έκθεση που περιλαμβάνει τις χωροταξικές κατευθύνσεις της ευρύτερης περιοχής, τις υφιστάμενες χρήσεις γης στη ζώνη άμεσης επιρροής της περιοχής μελέτης, την πρόταση χωρικής ανάπτυξης της περιοχής παρέμβασης και σχετικό χάρτη κλίμακας 1:5000. Η απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων τεκμηριώνει την αναγκαιότητα της τροποποίησης ενόψει του ειδικού χαρακτήρα της επιδιωκόμενης ανάπτυξης, της κάλυψης αναγκών παραγωγικής ή επιχειρηματικής ανάπτυξης και ανασυγκρότησης εντός της περιοχής του σχεδίου και πάντως τη μη ανατροπή της πολεοδομικής και χωροταξικής λειτουργίας της ευρύτερης περιοχής" (άρθρο 8 παράγραφος 5α).

Παράταση στους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών

Με άλλο άρθρο παρατείνονται εκ νέου οι συμβάσεις των 367 εργαζομένων στους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, οι οποίες λήγουν στο τέλος του μήνα, και παραμένει ως έχει ο αριθμός των φορέων διαχείρισης.

Όπως αναφέρεται: "Παρατείνεται το μεταβατικό διάστημα λειτουργίας των καταργούμενων και συγχωνευόμενων φορέων έως 31.12.2017 για λόγους εξασφάλισης της δυνατότητας υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων πράξεων της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ 2014 - 2020. Για ισόχρονο διάστημα παρατείνεται και η διάρκεια θητείας των διοικητικών συμβουλίων των καταργούμενων και συγχωνευόμενων φορέων. Οι συμβάσεις των εργαζομένων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, καθώς και οι συμβάσεις μίσθωσης έργου παρατείνονται από τη λήξη τους μέχρι και τις 31.12.2017. Οι δαπάνες μισθοδοσίας, καθώς και οι λοιπές λειτουργικές δαπάνες των φορέων, θα καλυφθούν από το Πράσινο Ταμείο".

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, με μελέτη που είναι σε εξέλιξη θα καθοριστούν οι προδιαγραφές και θα προσδιοριστούν τα κριτήρια για τα γεωγραφικά όρια του νέου συστήματος διοίκησης των προστατευόμενων περιοχών, ενώ βάσει της μελέτης αυτής θα ολοκληρωθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο εντός του 2017.

Λ. ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL