Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
Κάκιστες οι επιδόσεις της χώρας στην Ε.Ε. / Η Ελλάδα νούμερο δύο σε περιβαλλοντικές παραβιάσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κάκιστες οι επιδόσεις της χώρας στην Ε.Ε. / Η Ελλάδα νούμερο δύο σε περιβαλλοντικές παραβιάσεις

"Λίγο - πολύ στα ίδια χάλια βρίσκονται τα περιβαλλοντικά πράγματα, χωρίς σαφείς πολιτικές επιλογές, που βουλιάζουν τη χώρα ακόμη περισσότερο, ενώ το ισχυρό χαρτί, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, παραμένει παραγκωνισμένο".

Με τα λόγια αυτά προλόγισε ο διευθυντής του WWF Eλλάς Δ. Καραβέλλας την παρουσίαση της 12ης έκθεσης για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην Ελλάδα υπό τον τίτλο "Νόμος και Περιβάλλον στην Ελλάδα", η οποία αποτυπώνει τις εξελίξεις στη νομοθεσία, τις αποφάσεις των δικαστηρίων και εξετάζει τις ακολουθούμενες πολιτικές στο περιβάλλον και την ενέργεια.

Επιπλέον σημείωσε πως η εικόνα είναι δυσάρεστη και με αφορμή τα τσουχτερά χρηματικά πρόστιμα για τα επικίνδυνα και τα αστικά απόβλητα, συμπληρώνοντας ότι πληρώνουμε πολύ ακριβά την αδράνεια και την αδιαφορία, οι οποίες σκοτώνουν την προοπτική για μια βιώσιμη και ζωντανή οικονομία.

Ως αποδεικτικό στοιχείο της αδράνειας ανέφερε τις κάκιστες επιδόσεις της Ελλάδας, καθώς κατέχει τη δεύτερη χειρότερη θέση μεταξύ των 28 κρατών - μελών, με 27 υποθέσεις παραβιάσεων ανοιχτές. Προηγείται κατά μία υπόθεση η Ισπανία, με πενταπλάσια έκταση και πληθυσμό.

Οι Θ. Νάντσου και ο Γ. Χασιώτης, στη συνέχεια, παρουσίασαν τα σημαντικότερα συμπεράσματα της έκθεσης για την περίοδο Ιούλιος 2015 - 2016, εκκινώντας από τα λίγα θετικά. Σε αυτά κατατάσσονται η εξαίρεση από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) οικολογικά σημαντικών περιοχών, η κινητοποίηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να θωρακίσει θεσμικά προστατευόμενες περιοχές είτε με την πρόταση για επέκταση των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 είτε με τα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων για τα Εθνικά Πάρκα Σαμαριάς, Ροδόπης και Δαδιάς, αν και με καθυστέρηση. Στα θετικά περιλαμβάνεται και η απαγόρευση διακίνησης υπεραλιευμένων ειδών όπως ο καρχαρίας.

Ως αρνητικές εξελίξεις θεωρούν τις διατάξεις του νέου επενδυτικού Ν. 4399/2016, που δίνει στα υπαγόμενα σε αυτόν επενδυτικά σχέδια δικαίωμα χρήσης των διαδικασιών ταχείας αδειοδότησης του παλαιότερου νόμου "fast track" 3894/2010, όπως και τη μη εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για την απομάκρυνση του ΚΥΤ Αργυρούπολης.

Όσον αφορά το σχέδιο νόμου υπό τον τίτλο "Έλεγχος και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος", που περιλαμβάνει ρυθμίσεις και για τα αυθαίρετα, χαρακτηρίζουν επικίνδυνη τη διάταξη που προβλέπει τακτοποίηση αυθαιρέτων μέσα σε δάση στις περιοχές που οριοθετούνται ως "οικιστικές πυκνώσεις".

Η έκθεση διαπιστώνει: Αδιαφάνεια στις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων, καθώς από το 2011 που το ΤΕΕ διεκπεραιώνει τη σχετική διαδικασία αρνείται να δημοσιοποιήσει στοιχεία, μαρασμό των μηχανισμών ελέγχου του περιβαλλοντικού εγκλήματος καθώς το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος φθίνει χρόνο με τον χρόνο (το 2014 είχε 20 εργαζόμενους και το 2015 μειώθηκαν στους 18), ενώ δεν δημοσιοποιήθηκε καμία ανακοίνωση επιβολής προστίμων, εντεινόμενη αδιαφάνεια στη λειτουργία του Πράσινου Ταμείου.

Όπως αναφέρθηκε, για πρώτη χρονιά δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί οικονομικός απολογισμός. Όσον αφορά την έγκριση αδειών χρήσης αιγιαλού και παραλίας η έκθεση εντοπίζει "τραγέλαφο" με την παροχή οριζόντιας σύμφωνης γνώμης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές, παρότι η σχετική ΚΥΑ ακυρώθηκε και το 2014 και το 2015 από το ΣτΕ.

Στην έκθεση επισημαίνεται επιπλέον πως, σε αντίθεση με την περιβαλλοντική και οικονομική βιωσιμότητα, "η ΔΕΗ δίνει 400 εκατομμύρια ευρώ για να ξεκινήσει την κατασκευή της νέας, πανάκριβης λιγνιτικής μονάδας 'Πτολεμαΐδα V' και ταυτόχρονα υπογράφει μνημόνιο με κινεζική εταιρεία για την κατασκευή και δεύτερης νέας μονάδας, της 'Μελίτη ΙΙ', με φόντο την ιστορική συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στο Παρίσι" .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL