Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.8°C20.7°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C18.8°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.8°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C16.3°C
1 BF 53%
Επεκτείνεται με 100 νέες, κυρίως θαλάσσιες περιοχές το Δίκτυο Natura
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επεκτείνεται με 100 νέες, κυρίως θαλάσσιες περιοχές το Δίκτυο Natura

Κατά εκατό αυξάνεται ο αριθμός των περιοχών του Δικτύου Νατura 2000, σχεδόν αποκλειστικά θαλάσσιων, οι οποίες καλύπτουν έκταση 1.590.738 εκταρίων (ένα εκτάριο αντιστοιχεί σε δέκα στρέμματα) με τον σχετικό κατάλογο να έχει αναρτηθεί προς διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έως τις 22 Ιουλίου.

H προτεινόμενη συμπλήρωση του εθνικού καταλόγου γίνεται αφού πρώτα η Κομισιόν ξεκίνησε τη διαδικασία επί παραβάσει με αποστολή EU PILOT. Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΝ οι προτάσεις αφορούν 68 Τόπους Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ), 32 Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) και 1 περιοχή που προτείνεται ταυτόχρονα ως ΤΚΣ και ΖΕΠ. Ορισμένες περιοχές προτείνονται ως επεκτάσεις υφιστάμενων και ορισμένες ως νέες περιοχές. Σε αρκετές περιοχές, με την προστασία ενός είδους - στόχου, προστατεύονται παράλληλα και άλλα είδη κοινοτικού ενδιαφέροντος.

Οι προτεινόμενες ως ΖΕΠ ακολουθούν τον Κατάλογο των Σημαντικών Περιοχών για τα πουλιά της Ελλάδας της ΙΒΑ 2000 που έχει εκπονηθεί από το Birdlife International και όπως σημειώνει το ΥΠΕΝ η επιλογή αυτή "συνάδει με τη νομολογία του ΣτΕ που πρόσφατα σε απόφασή του αναγνώρισε καθεστώς θεσμικής προστασίας για τις περιοχές ΙΒΑ αντίστοιχο με αυτό των ΖΕΠ".

Ως γνωστόν, το Ναtura 2000 αποτελεί ένα ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο περιοχών οι οποίες φιλοξενούν φυσικούς τύπους οικοτόπων και οικοτόπους ειδών που είναι σημαντικοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αποτελείται από δύο κατηγορίες περιοχών (συνολικά ο αριθμός τους σήμερα είναι 419) που σε πολλές περιπτώσεις ταυτίζονται: τις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) (Special Protection Areas - SPA) για την Ορνιθοπανίδα, όπως ορίζονται στην Οδηγία 79/409/EK «για τη διατήρηση των άγριων πτηνών», και τους Τόπους Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ) (Sites of Community Importance - SCI) κατά την Οδηγία 92/43.

Στη συνέχεια τα κράτη - μέλη υποχρεούνται να κηρύξουν τις περιοχές αυτές ως Ειδικές Ζώνες Διατήρησης (ΕΖΔ) (Special Areas of Conservation - SAC) το αργότερο μέσα σε μια εξαετία και να καθορίσουν τις προτεραιότητες για τη διατήρηση σε ικανοποιητική κατάσταση των τύπων οικοτόπων και ειδών κοινοτικού ενδιαφέροντος εντός αυτών. Επ' αυτού η Ελλάδα έχει καθυστερήσει με αποτέλεσμα να βρίσκεται ένα βήμα πριν από την παραπομπή στο Δικαστήριο της Ε.Ε. για παράβαση της οδηγίας 92/43 περί οικοτόπων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL