Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.6°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.0°C22.1°C
2 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
4 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
2 BF 32%
«Άρωμα» Μνημονίου, και στο βάθος εκλογές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Άρωμα» Μνημονίου, και στο βάθος εκλογές

«Ανοιχτό» το ενδεχόμενο προσφυγής στο δανειοδοτικό πρόγραμμα του ESM αφήνει η κυβέρνηση, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε de facto εποπτεία από τους θεσμούς, ενώ κάποιοι Ευρωπαίοι αναλυτές κάνουν λόγο ακόμη και για μνημονιακές δεσμεύσεις. Τα πάντα σε σχέση με το πλαίσιο που θα καταρτίσει ο ESM θα ξεκαθαρίσουν αύριο Παρασκευή, οπότε και θα διεξαχθεί Eurogroup, ενώ νωρίτερα θα έχει συνεδριάσει το συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για να καθορίσει τους όρους.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει λόγος προσφυγής στην πιστωτική γραμμή του ESM, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση διαχειρίζεται με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου ώστε να μην ακουμπήσουμε, όπως είπε, τα 15,7 δισ. ευρώ των «κλειδωμένων» κεφαλαίων του ESM, συμπληρώνοντας ότι τα κεφάλαια αυτά θεωρούνται ως εγγύηση για την απρόσκοπτη συνέχιση της πρόσβασης του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές.

Ωστόσο, άφησε ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για τη συνέχεια όσον αφορά πιθανή ανάγκη προσφυγής στο νέο πρόγραμμα του ESM, σημειώνοντας πως «δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα γίνει το 2021 και το 2022» αλλά και μέσα στην τρέχουσα χρονιά, ενώ παράλληλα πρόσθεσε ότι αυτά τα κεφάλαια είναι διαθέσιμα για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης έως και το τέλος του 2022.

Οι δεσμεύσεις

Μάλιστα, ερωτώμενος για τις δεσμεύσεις που θα προκύπτουν από πιθανή χρήση κεφαλαίων του ESM από οποιαδήποτε χώρα κι αν κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ένα μίνι Μνημόνιο, απάντησε πως μια ενδεχόμενη προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό δεν θα είναι συνάρτηση μακροοικονοικών στόχων και άρα «Μνημόνια όπως τα γνωρίζαμε», παραπέμποντας για περισσότερες λεπτομέρειες στα κείμενα που θα υιοθετηθούν στη συνεδρίαση του ESM αύριο Παρασκευή.

Ας δούμε όμως τι αναφέρεται στα έγγραφα που συνοδεύουν το νέο δανειοδοτικό πρόγραμμα του ESM. Όπως αναφέρεται στο Panademic Crisis Report, το οποίο έχει δει το φως της δημοσιότητας, «η παρακολούθηση και η επιτήρηση (σ.σ.: σε σχέση με τα δάνεια κάθε χώρας) θα πρέπει να είναι ανάλογες με τη φύση του συμμετρικού σοκ που προκαλείται από την Covid-19 και να είναι ανάλογη με τα χαρακτηριστικά και τη χρήση της Υποστήριξης Πανδημικής Κρίσης σύμφωνα με το πλαίσιο της Ε.Ε. και τη σχετική κατευθυντήρια γραμμή τού ESM». Συνεπώς, όσο «βαθαίνει» η κρίση σε μια χώρα τόσο θα διευρύνονται η παρακολούθηση και η επιτήρηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως είπε και ο υπουργός Οικονομικών, η κάθε χώρα (όπως και η Ελλάδα) έχει δυνατότητα προσφυγής στον μηχανισμό μέχρι και το 2022. Στην κυβέρνηση φαίνεται πως έχουν αντιληφθεί πλήρως τι σημαίνει μια ενδεχόμενη απεύθυνση στο χρήματα (περίπου 3,5 δισ. για τη χώρα) του ESM και γι’ αυτό φέρονται (αν και το διέψευσε χθες και ο Χρ. Σταϊκούρας) να κάνουν σενάρια εκλογών. Τα δύσκολα είναι μπροστά...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL