Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.9°C21.3°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.5°C
3 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.3°C17.3°C
1 BF 47%
Ελληνογερμανική αδελφοποίηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελληνογερμανική αδελφοποίηση

Ήταν μια ζεστή βραδιά. Το ημερολόγιο έδειχνε Σάββατο 15 Ιουνίου. Από τις 7 μ.μ. άρχισε να μαζεύεται κόσμος στο κτήριο του ΚΑΠΗ Παλαιοκάστρου. Ο Δήμος Ωραιοκάστρου γιόρταζε την αδελφοποίησή του με την πόλη Ντέτμολντ (Detmold) της Γερμανίας.

Δάκτυλος Φούχτελ, θα πει κάποιος καχύποπτος. Πάντως οι σχέσεις των δύο δήμων χρονολογούνται από το 2004. Η πρόσφατη ελληνογερμανική συνέλευση στη Θεσσαλονίκη προώθησε την επισφράγισή τους. Οι επίσημοι (πρόξενος της Γερμανίας, υπ. Μακεδονίας-Θράκης, μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως) έστειλαν αντιπροσώπους. Στο μήνυμά του ο Γερμανός πρόξενος αναφέρθηκε στη μεγάλη ανεργία των νέων της περιοχής και υποσχέθηκε ότι η Γερμανία θα φροντίσει ώστε κάποιοι από αυτούς να βρουν εργασία και αργότερα, όταν επιστρέψουν στην πατρίδα τους, να συμβάλλουν στην ανάπτυξή της.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του κ. Καράογλου απευθύνθηκε στους παρευρισκόμενους Γερμανούς παροτρύνοντάς τους, αφού απολαύσουν τις ηλιόλουστες ημέρες, να στείλουν περισσότερους τουρίστες στην Ελλάδα.

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, κ. Σαραμάντος, έφερε σε αμηχανία τις επαγγελματίες διερμηνείς με τις κολακευτικές φράσεις για τον Γερμανό ομόλογο του: "Είναι άνθρωπος με κεφαλαίο Α". Δεδομένου ότι στη γερμανική γλώσσα όλα τα ουσιαστικά γράφονται με κεφαλαίο το πρώτο γράμμα, η μετάφραση αγνόησε τον υπερθετικό βαθμό της κρίσης.

Ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Ντέτμολντ έδωσε βάρος στην ειρηνική συνεργασία των λαών της Ευρώπης, φέρνοντας ως υπόδειγμα τις γαλλογερμανικές σχέσεις 50 χρόνια μετά το Σύμφωνο του Ελυζέ. Τελικά η πικρή διαπίστωση ενός απροκατάληπτου θεατή είναι ότι η Γερμανία βολεύεται με την ανεργία των νέων επιστημόνων στις χώρες της Ν. Ευρώπης, οι δε δικοί μας άρχοντες αρκούνται σε ψιχία ελεημοσύνης.

Θεσσαλονίκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL