Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
Μπολσονάρου και Μάκρι "εξάγουν" δημοκρατία και "εισάγουν" λιτότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπολσονάρου και Μάκρι "εξάγουν" δημοκρατία και "εισάγουν" λιτότητα

Ο Γκουαϊδό μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Μπολσονάρου αναμενόταν ότι θα έκανε γνωστό το λεπτομερές πρόγραμμα της αντιπολίτευσης πριν συνεχίσει τα ταξίδια του στη Λατινική Αμερική για να επιστρέψει στο τέλος στη Βενεζουέλα, κινδυνολογώντας μάλιστα ότι «θέλουν να με εκτελέσουν». Ο Γκουαϊδό στοχεύει να συνδυάσει την επιστροφή του στο Καράκας με νέες κινητοποιήσεις κατά της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο.

Η αντιπολίτευση κατήγγειλε ότι η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας προχώρησε στη μεταφορά και ίσως την «παράνομη» πώληση τουλάχιστον 8 τόνων χρυσού την τελευταία εβδομάδα, πιθανώς εκτός της χώρας. Εν τω μεταξύ οι ΗΠΑ και η Ρωσία έδιναν μάχη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η καθεμιά για να ψηφιστεί το δικό της σχέδιο απόφασης. Οι ΗΠΑ υποστήριζαν τις «ελεύθερες, δίκαιες και αξιόπιστες εκλογές», ενώ η Ρωσία υποστήριζε τη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας της Βενεζουέλας από "κάθε στρατιωτική επέμβαση" και την επίλυση των «πολιτικών προβλημάτων» «ειρηνικά». Οι ΗΠΑ φαίνεται να διασφαλίζουν 9 από τις 15 ψήφους του Συμβουλίου, αλλά θα εισπράξουν το πιθανό βέτο της Ρωσίας, ενώ σε αντίθετη περίπτωση οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία θα ασκήσουν το δικό τους βέτο.

Θαυμασμός Μπολσονάρουυ για τους δικτάτορες

Ο «υπερασπιστής της δημοκρατίας» Μπολσονάρουυ προκάλεσε ένα μίνι διπλωματικό επεισόδιο στα σύνορα της χώρας του με την Παραγουάη όταν παρουσία του Προέδρου της Μάριο Άμπντο Μπενίτς εκθείασε όχι μόνο τον αιμοσταγή δικτάτορα της Βραζιλίας Ουμπέρτο Ντε Αλενκάρ Καστέλο Μπράνκο, αλλά και τον δικτάτορα της Παραγουάης Αλφρέντο Στρέσνερ. Στη Βραζιλία πάντως η ανεργία εκτινάχθηκε στο 12% και έφτασε τα 12,7 εκατομμύρια άτομα το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στα τέλη Ιανουαρίου.

Η Αργεντινή στη μέγγενη του ΔΝΤ

Το επόμενο ταξίδι του Γκουαϊδό ενδέχεται να είναι στην Αργεντινή του Μάκρι, που στηρίζει και αυτός την «επαναφορά της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα». Στην Αργεντινή η αστυνομία επιτέθηκε χθες στο κέντρο του Μπουένος Άιρες στους απεργούς εργαζόμενους της Coca - Cola μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις στις 26 Φεβρουαρίου και την αδικαιολόγητη απόλυση 450 διανομέων από την εταιρεία, ενώ πολλαπλασιάζονται στη χώρα οι μαζικές απολύσεις από τις επιχειρήσεις. "Αυτό είναι ένα διεστραμμένο σύστημα που οδηγεί τον λαό στη μιζέρια και την πείνα"  τόνισε η πρώην πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρτσνερ.

Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να συγκρατήσει τη δυσφορία από την επιστροφή του ΔΝΤ στη χώρα και τη σκληρή λιτότητα ο Μάκρι επέσπευσε την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 25% στα 12.500 από 10.000 πέσος από την 1η Μαρτίου. Η αύξηση επρόκειτο να δοθεί σταδιακά, σε τέσσερις δόσεις (7% τον Σεπτέμβριο, 6% τον Δεκέμβριο, 6% τον Μάρτιο και 6% τον Ιούλιο). Οι συμφωνημένες αυτές αυξήσεις κρίνονται πλέον ανεπαρκείς από πολλά συνδικάτα, που εξετάζουν τη διοργάνωση γενικής απεργίας στις 6, 7 και 8 Μαρτίου με αιχμή τα συνδικάτα του τομέα της Παιδείας. Τα συνδικάτα απαιτούν να ανακτήσουν το 15% των αποδοχών που χάθηκαν το 2018 και την επιπλέον αύξηση των μισθών κατά τουλάχιστον 23% το 2019.

Η κυβέρνηση του Μάκρι έχει οδηγήσει την Αργεντινή στα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα των τελευταίων τριών δεκαετιών σε ό,τι αφορά την εκτίναξη της ανεργίας, του πληθωρισμού και του χρέους. Ο πληθωρισμός έκλεισε το 2018 στο 47,6%, στα υψηλότερα επίπεδα από το 1991. Η ανεργία έφθασε το τελευταίο τρίμηνο του 2018 στο 9%, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2006, ενώ το χρέος εκτινάχθηκε στα 71 δισ. δολάρια, σχεδόν διπλάσιο από την περίοδο της κεντροαριστερής κυβέρνησης της Κριστίνα Κίρτσνερ. Ο Μάκρι υπέγραψε συμφωνία με το ΔΝΤ για τη χρηματοδότηση της χώρας με 56 δισ. δολάρια, τη στιγμή που το ΔΝΤ παρουσιάζεται από την αντιπολίτευση στον Μαδούρο ως διέξοδος για τα οικονομικά προβλήματα της Βενεζουέλας. Ενδεικτικό της οικονομικής κρίσης στην Αργεντινή είναι το γεγονός ότι στις 20 αγωνιστικές από την έναρξη του πρωταθλήματος απολύθηκαν 21 προπονητές ομάδων της SuperLiga.

Έναρξη διαλόγου στη Νικαράγουα

Στη Νικαράγουα η κυβέρνηση του Ντιανιέλ Ορτέγκα ξεκίνησε με τη διαμεσολάβηση του επιχειρηματικού κόσμου και του Βατικανού τον διάλογο με την αντιπολίτευση της Συμμαχίας Πολιτών για τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία (ACJD) και σε μια χειρονομία καλής θέλησης άφησε ελεύθερα 100 από το 700 άτομα που είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που αιματοκύλησαν τη χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL