Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.0°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.5°C13.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C13.8°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.1°C13.8°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.3°C
1 BF 75%
Διαπραγμάτευση με τους ισχυρούς, πυγμή στους αδύναμους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διαπραγμάτευση με τους ισχυρούς, πυγμή στους αδύναμους

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΜΗ. ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Θρασείς και νταήδες με τους μετανάστες, φοβητσιάρηδες μπροστά στις Βρυξέλλες, κουνάνε το χέρι τους σε όλους και για όλα και κρύβονται μπροστά στα σκάνδαλά τους. Αυτή είναι η εικόνα του υπουργού Εργασίας Λουίτζι Ντι Μάιο, που απασχολεί "μαύρους" εργαζόμενους από... αβλεψία σε επιχείρηση που είναι στο όνομά του, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι τα βάζει στο Διαδίκτυο ακόμη και με ανήλικους, αλλά προσπερνά την καταδίκη του «αρχηγού» Ουμπέρτο Μπόσι για το σκάνδαλο των 49 εκατ. που χάθηκαν από την κρατική χρηματοδότηση στη Λέγκα.

«Λιμάρισμα» ελλείμματος στο 2% από το 2,4%;

Ο πρωθυπουργός Κόντε και ο υπουργός Οικονομικών Τρία προσπαθούν να αποφύγουν τις κυρώσεις της ευρωπαϊκής κυβέρνησης για υπερβολικό έλλειμμα ή τουλάχιστον να τις καθυστερήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου. Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ εμφανίστηκε ιδιαίτερα διαλλακτικός στο Μπουένος Άιρες, όπου στη συνεδρίαση των G20 θα συναντούσε και τον Κόντε.

«Δεν πρέπει να δραματοποιούμε το θέμα της υπόθεσης των κυρώσεων στην Ιταλία» τόνισε ο Γιούνκερ, προσπαθώντας να εμφανίσει και μια Ευρωπαϊκή Ένωση με λιγότερες και μικρότερες αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της, εκτιμώντας ότι «γίνεται πρόοδος» και ότι «δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο με την Ιταλία, το κλίμα είναι θετικό. Είμαστε με την Ιταλία εάν η Ιταλία είναι μαζί μας».

Ο Κόντε και ο Τρία φαίνεται ότι εργάζονται σε ένα σχέδιο ελλείμματος στο 2% για το 2019, από το 2,4% που έχει κατατεθεί στις Βρυξέλλες, και που απέχει αρκετά από το «λιμάρισμα» του 0,1% που υποστήριζε ο ισχυρός ανήρ της ιταλικής κυβέρνησης Σαλβίνι.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως για τον Κόντε και τον Τρία είναι ότι δεν θα πρέπει να παρουσιάσουν μόνο μια αναδίπλωση σε σχέση με το ύψος του ελλείμματος, αλλά και ουσιαστικές αλλαγές στη διαμόρφωση του προϋπολογισμού, όπως ένα πολύ χαμηλότερο κοινωνικό εισόδημα του πολίτη, και μάλιστα σε λιγότερους δικαιούχους, και την εγκατάλειψη της μείωσης του ορίου συνταξιοδότησης που προβλέπει η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού από τη Φορνέρο. Η κυβέρνηση όμως φαίνεται ότι σχεδιάζει από το 2022-2023 να εφαρμόσει ως όριο συνταξιοδότησης τα 41 χρόνια εισφορών ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

Ο προϋπολογισμός θα συζητηθεί στη Βουλή στις 3 Δεκεμβρίου και όπως δείχνουν τα πράγματα από την Τρίτη και μετά η κυβέρνηση μπορεί να θέσει ανά πάσα στιγμή θέμα ψήφου εμπιστοσύνης στις ψηφοφορίες για να αποφύγει το αντάρτικο από βουλευτές του Κ5Α.

Ψυχρολουσία από ύφεση και άνοδο ανεργίας

«Η οικονομία θα επιταχύνει τους ρυθμούς της» σχολίασε την Παρασκευή το απόγευμα ο Κόντε μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της ιταλικής στατιστικής υπηρεσίας Istat για στασιμότητα της οικονομίας με ύφεση 0,1% για το τρίτο τρίμηνο, μετά από 14 τρίμηνα ανόδου, με την κατανάλωση να έχει αρνητικό πρόσημο 0,1% και τις μεικτές επενδύσεις αρνητικό πρόσημο 1,1%, περιορίζοντας την ετήσια άνοδο της οικονομίας μόλις στο 0,7%. Η απότομη διόρθωση των προβλέψεων της Istat, από ανάπτυξη 0,8% σε ύφεση 0,1%, για το τρίτο τρίμηνο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις προβλέψεις της κυβέρνησης.

Την ίδια αρνητική τροχιά είχαν τα στοιχεία για την ανεργία, που αυξήθηκε στο 10,6% τον Οκτώβριο, με άνοδο 0,2% σε μηνιαία βάση, καταγράφοντας μάλιστα και άνοδο της νεανικής ανεργίας στο 32,5%.

Νόμος και τάξη στο... σεριφάτο

Το διάταγμα του Σαλβίνι για την ασφάλεια και το μεταναστευτικό μετατράπηκε σε νόμο, γιατί μετά τη δεύτερη ψήφισή του από τη Βουλή με 396 υπέρ και 99 κατά, άνοιξε ο δρόμος για να μετατραπούν οι μετανάστες σε... αόρατους ανθρώπους. Οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος μάλιστα φόρεσαν λευκές μάσκες μέσα στην αίθουσα της Βουλής για να γίνουν και αυτοί «αόρατοι».

«Είναι μια πραγματική επανάσταση για την οποία ψήφισαν οι Ιταλοί στις 4 Μαρτίου... Η Λέγκα θα ψηφίσει με οργή και περηφάνια αυτό το διάταγμα χάρη στο οποίο η γη μας θα ξαναγίνει δική μας και δεν θα είναι γη του κανενός» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Λέγκας Μολινάρι. Άλλοι αποκάλεσαν το «διάταγμα Σαλβίνι» τον θάνατο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γιατί οι πρόσφυγες χάνουν και το μικρό δικαίωμα διετούς παραμονής με άδεια εργασίας για ανθρωπιστικούς λόγους, ενώ για την πρώην πρόεδρο της Βουλής Μπολντρίνι αποτελεί «φάμπρικα ανθρώπων χωρίς χαρτιά», «έναν στρατό χωρίς όνομα ούτε πρόσωπο». Δεκατέσσερις βουλευτές του Κ5Α δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία και άλλοι 22 φρόντισαν να βρίσκονται σε αποστολή.

Για τους μετανάστες, η άδεια παραμονής είναι πλέον αδύνατη (ενώ η μαύρη και αδήλωτη εργασία θα αποτελεί πλέον τον κανόνα γι' αυτούς), ενισχύονται τα μεγάλα κέντρα υποδοχής, με τους μετανάστες για ταυτοποίηση να παραμένουν κλεισμένοι 180 ημέρες (από τις 90 που ίσχυε μέχρι σήμερα), διευκολύνοντας τις διάφορες μαφίες να τα ελέγξουν. Παράλληλα, αυξάνεται το χρονικό περιθώριο για την απόκτηση της ιταλικής υπηκοότητας, ενώ καθορίζονται οι λόγοι και οι διαδικασίες για την απώλειά της. Το διάταγμα προβλέπει την ίδρυση ταμείου για τις επαναπροωθήσεις, που θα ξεκινήσει με 500.000 ευρώ το 2018, 1,5 εκατ. το 2019 και 1,5 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ καταργείται η δωρεάν εκδίκαση της έφεσης. Οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων θα πρέπει να ειδοποιούν τις αρχές όταν υποψιάζονται ότι οι πελάτες τους θα διατελέσουν τρομοκρατική ενέργεια, ενώ στις πόλεις με περισσότερους από 100.000 κατοίκους η τοπική αστυνομία θα μπορεί να χρησιμοποιεί κλομπ με ηλεκτρική εκκένωση, τα λεγόμενα taser.

Οι ΠΑΕ επίσης θα καταβάλλουν από το 5% έως και το 10% των κερδών από την πώληση των εισιτηρίων για να χρηματοδοτηθούν οι δυνάμεις ασφαλείας του υπουργείου Εσωτερικών που φυλάνε τα γήπεδα. Η απαγόρευση συμμετοχής σε αθλητικές εκδηλώσεις επεκτείνεται σε άτομα για τα οποία υπάρχουν υποψίες τρομοκρατίας, αδικημάτων κατά του κράτους και προβλημάτων στη δημόσια τάξη και θα εφαρμόζεται σε γιορτές, αγορές, δημόσια θεάματα έως και στα... νοσοκομεία.

Την ίδια στιγμή, η διακοπή της κυκλοφορίας από χρηματικό πρόστιμο μετατρέπεται σε αδίκημα, ενώ «η εισβολή σε χώρους ή κτήρια» ποινικοποιείται με διετή φυλάκιση, που μπορεί να διπλασιαστεί εάν σε αυτή συμμετέχουν πάνω από πέντε άτομα.

Υπουργός Εργασίας με αδήλωτους εργαζόμενους

Τη στιγμή που ο Σαλβίνι και ο Ντι Μάιο έχουν ξεκινήσει ένα πογκρόμ εναντίον αυτών που αποκαλούν «μαύρους», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εργασίας και ηγέτης του Κ5Α απασχολεί αδήλωτους εργαζόμενους στην επιχείρηση που έχει στο όνομά του κατά 50% μαζί με την αδελφή του και από... παραδρομή ξέχασε να δηλώσει στα περιουσιακά στοιχεία του, όπως είχε υποχρέωση ως βουλευτής και υπουργός.

«Δεν το ήξερα ότι ο πατέρας μου απασχολούσε αδήλωτους εργαζόμενους» δικαιολογήθηκε ο Ντι Μάιο μετά τις αποκαλύψεις, ενώ ο πατέρας του Αντόνιο προσπάθησε να τον καλύψει υποστηρίζοντας ότι «στα παιδιά μας λέγαμε πάντα ότι όλα ήταν νόμιμα». «Ο Ντι Μάιο είναι φίλος και δέχεται λιντσάρισμα» τόνισε ο άλλος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Σαλβίνι, εκτιμώντας ότι «επιτέθηκαν στον Λουίτζι με μια πρωτοφανή αγριότητα... Αυτός δεν φταίει σε τίποτα».

Ξεπερνώντας κάθε όριο, ο Σαλβίνι χαιρέτισε δημοσίως για το ιστορικό έργο του τον ιδρυτή και πρώην αρχηγό της Λέγκας Μπόσι μετά την επιβεβαίωση της καταδίκης του από το εφετείο με την ποινή φυλάκισης 1 έτους και 10 μηνών γιατί «εξαφάνισε» 49 εκατ. από την κρατική χρηματοδότηση στη Λέγκα για την περίοδο 2008-2010. Ο πρώην ταμίας της Λέγκας καταδικάστηκε σε 3 έτη και 9 μήνες από το εφετείο, το οποίο επίσης επιβεβαίωσε την κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών της Λέγκας του Βορρά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL