Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
Ευρωεκλογές / Ευρωεκλογές: Ο Βαρουφάκης υποψήφιος στη Γερμανία;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρωεκλογές / Ευρωεκλογές: Ο Βαρουφάκης υποψήφιος στη Γερμανία;

Οι πολιτικοί συντάκτες στο Βερολίνο τρίβουν τα χέρια τους, καθώς στον δρόμο για τις ευρωεκλογές θα μπορούν να ασχοληθούν με έναν εισαγόμενο “σταρ της πολιτικής” όπως λένε. Συνήθως, οι ευρωεκλογές στη Γερμανία περνούν στα ψιλά. Αφενός επειδή, λόγω του ομοσπονδιακού της χαρακτήρα, εκλογές γίνονται κάθε τρεις και λίγο, αφετέρου διότι σπανίως εντάσσονται στα κομματικά ψηφοδέλτια για τις ευρωεκλογές λαμπερά πολιτικά ονόματα. Κι αν υπάρχει κάποιος ξένος που μπορεί να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του, αυτός είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο οποίος πιθανότατα -την Κυριακή θα ξέρουμε οριστικά- θα είναι ο επικεφαλής υποψήφιος της κίνησης DiEM25 (Δημοκρατία στην Ευρώπη) και του νεότευκτου κόμματος Δημοκρατία σε Κίνηση.

Επίσημα το χρίσμα θα δοθεί το επόμενο σαββατοκύριακο στο Βερολίνο, ωστόσο στην εσωτερική ψηφοφορία που έγινε μεταξύ των μελών του DiEM25 στη Γερμανία, πρώτος αναδείχθηκε με 82%, ο Γ. Βαρουφάκης, δεύτερη η Αυστριακή οικονομολόγος Ντανιέλα Πλατς και τρίτος ο Κροάτης φιλόσοφος Σρέτσκο Χόρβατ.

Μέχρι στιγμής το DiEM25, που ζητά ένα “new deal” για την Ευρώπη και τοποθετείται πολιτικά μεταξύ της Αριστεράς (Linke) και των Πράσινων, δεν κατάφερε να κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του στη Γερμανία. Με τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές και το όνομα του Βαρουφάκη πρώτο στη λίστα, σίγουρα θα προκαλέσει το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης. Επιπλέον, καθώς δεν ισχύει πλέον το όριο του 5% για τις ευρωεκλογές στη Γερμανία, το DiEM25 θα χρειαστεί λιγότερο από 1% για να εκλέξει ευρωβουλευτή.

Η πιθανή υποψηφιότητα Βαρουφάκη δεν ενθουσιάζει το κόμμα της Αριστεράς, καθώς εκτιμά ότι μπορεί να οδηγήσει σε κατακερματισμό των αριστερών δυνάμεων. Αρχικά η συμπρόεδρος του κόμματος Κάτια Κίπινγκ είχε συμμετάσχει στο κίνημα DiEM25, μάλιστα το είχε παρουσιάσει μαζί με τον Βαρουφάκη τον Φεβρουάριο του 2016 στο Βερολίνο. Στο μεταξύ, οι δρόμοι τους έχουν χωρίσει: “Όταν το DiEM25 άρχισε να συζητά για πιθανή συμμετοχή στις εκλογές, ήταν αυτονόητο ότι θα αποχωρούσα” τόνισε η Κίπινγκ, προσθέτοντας ότι το δικό της όραμα ήταν να συνασπιστούν οι διαφορετικές αριστερές δυνάμεις της Ευρώπης, κάτι που “δυστυχώς” δεν το ήθελαν όλοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL