Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
Ιταλία / Ιταλία: Σπέκουλα στα ομόλογα ενόψει κυρώσεων από την Κομισιόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία / Ιταλία: Σπέκουλα στα ομόλογα ενόψει κυρώσεων από την Κομισιόν

“Ασφαλώς ανησυχώ για τα spreads” δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία, ενώ η διαφορά μεταξύ των δεκαετών ιταλικών και γερμανικών ομολόγων είχε εκτοξευτεί χθες στα απαγορευτικά για τον δανεισμό επίπεδα των 336 μονάδων βάσης, με τις αγορές να προεξοφλούν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανοίξει σήμερα τις διαδικασίες για υπερβολικό έλλειμμα κατά της Ιταλίας. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα συναντηθεί, αλλά μόνο... κατόπιν εορτής, με τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, σε δείπνο το Σάββατο το βράδυ και όχι πριν από την συνεδρίαση της Κομισιόν. Ωστόσο, οι κυβερνητικοί εταίροι Λουίτζι Ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για υποχώρηση των spreads τις επόμενες... εβδομάδες.

“Δεν θέλουμε να αφήσουμε το ευρώ ή την Ευρωζώνη” τόνισε ο Ντι Μάιο. Ο Σαλβίνι δήλωσε ότι “τα spreads θα υποχωρήσουν αρκεί να μην υπάρχει κάποιος που να παίζει με την κερδοσκοπία” ενώ προσπάθησε να καθησυχάσει τις αγορές ότι δεν κινδυνεύει η σταθερότητα της κυβέρνησης και ότι θα είναι συνεπής σύμμαχος του Ντι Μάιο και του Κ5Α, γιατί ορισμένοι παρερμήνευσαν το τελεσίγραφό του για την τελική ψήφιση του "Διατάγματος για την Ασφάλεια και τη Μετανάστευση" από τη Βουλή στις 3 Δεκεμβρίου. “Θα είμαστε πιστοί” απάντησε ο Ντι Μάιο, ενώ 19 βουλευτές του Κ5Α με επιστολή τους εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για το διάταγμα Σαλβίνι. Ο πρόεδρος των βιομηχάνων της Confindustria Βιντέντσο Μπότσια αντέδρασε υπογραμμίζοντας ότι “θα πρέπει να μάθουμε στην πολιτική να διαβάζει το αλφάβητο, γιατί η πολιτική θέλει και οικονομικές εξηγήσεις. Όταν ακούμε 'στα α... μου τα spreads' καταλαβαίνουμε ότι θα πρέπει να μάθουμε την αλφαβήτα στην πολιτική”.

Διαταγή κατάσχεσης του Acquarius

Η απόφαση του εισαγγελέα της Κατάνια, γνωστού για την αντιμεταναστευτική του δραστηριότητα, να κατασχέσει το πλοίο Acquarius και να απευθύνει κατηγορίες εναντίον 24 ατόμων, μεταξύ των οποίων και δύο τμημάτων της ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα του Βελγίου και της Ολλανδίας, “για θαλάσσια ρύπανση με επικίνδυνα και μολυσμένα απόβλητα” σε τουλάχιστον επτά ιταλικά λιμάνια πυροδότησε νέες εντάσεις ανάμεσα στην ιταλική κυβέρνηση και στις ΜΚΟ.

Με οδηγίες του εισαγγελέα, η οικονομική αστυνομία κατάσχεσε προληπτικά 460.000 ευρώ από τους λογαριασμούς των ΜΚΟ και των ατόμων που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της έρευνας, παρ' όλο που το πλοίο αυτή τη στιγμή είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Μασσαλίας. Στην ουσία, ο εισαγγελέας επικαλείται τις ίδιες τις ΜΚΟ, που υποστήριζαν ότι οι ναυαγοί είχαν ασθένειες και θα έπρεπε να αποβιβαστούν στα ιταλικά λιμάνια για να έχουν ιατρική περίθαλψη. Σύμφωνα με το σκεπτικό του εισαγγελέα, επιβάλλεται να θεωρηθούν ως μολυσμένα τα ρούχα των μεταναστών και τα υλικά της περίθαλψής τους μέσα στο πλοίο. “Δεν σχολιάζω έρευνες που διεξάγονται ακόμη, αλλά είμαι ικανοποιημένος που τους μπλόκαρα” πανηγύρισε ο υπουργός Εσωτερικών Σαλβίνι.

Εν τω μεταξύ, στη Λιβύη ο στρατός εισέβαλε στο ιταλικό πλοίο Nivin που έχει αγκυροβολήσει από την περασμένη εβδομάδα στο λιμάνι της Μιζουράτα προκειμένου να συλλάβει τους 71 μετανάστες, πρώην ναυαγούς, που αρνούνταν να αποβιβαστούν γιατί φοβούνταν για τη ζωή τους και τα βασανιστήρια στα λιβυκά στρατόπεδα. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ κατήγγειλε ότι οι στρατιώτες πυροβόλησαν με πλαστικές σφαίρες τους μετανάστες, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πέντε τραυματίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL