Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.1°C17.0°C
3 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.4°C13.8°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.4°C14.4°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.5°C14.1°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
1 BF 75%
"Καίγεται" η Ουάσιγκτον από υψηλό πολιτικό πυρετό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Καίγεται" η Ουάσιγκτον από υψηλό πολιτικό πυρετό

Ανεβαίνει πάλι ανησυχητικά το πολιτικό θερμόμετρο στην Ουάσιγκτον, σ’ έναν πυρετό με απρόβλεπτη κατάληξη, καθώς συνεχίζεται το σκληρό μπρα-ντε-φερ Ρεπουμπλικανών-Δημοκρατικών για τον διορισμό του εκλεκτού του Τραμπ -και καταγγελλόμενου για σεξουαλική επίθεση- δικαστή Μπρετ Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο. Το πολιτικό κλίμα γίνεται ολοένα και πιο τοξικό στην αμερικανική πρωτεύουσα, με τα δύο στρατόπεδα να κονταροχτυπιούνται ερμηνεύοντας το καθένα διαφορετικά την έκθεση του FBI -που παραδόθηκε χθες στη Γερουσία- για το καταγγελλόμενο από την καθηγήτρια πανεπιστημίου δρ. Κριστίν Μπλάζεϊ - Φορντ περιστατικό σεξουαλικής επίθεσης εναντίον της απ’ τον Κάβανο, το 1982, όταν κι οι δύο τους ήταν μαθητές λυκείου.

Ακόμα χειρότερα, η απαράδεκτη προσπάθεια χλευασμού της καταγγέλλουσας από τον Τραμπ σε δημόσια ομιλία του προχτές στο Μισισίπι, όπου προκάλεσε τα γέλια του ακροατηρίου, ανέδειξε μια νοσηρή συμπεριφορά και στάση η οποία φαίνεται πως ξένισε και προκάλεσε αποτροπιασμό ακόμη και στους Ρεπουμπλικανούς κοινοβουλευτικούς. «Πώς επιστρέψατε στο σπίτι σας; Δεν θυμάμαι. Πώς φθάσατε εκεί; Δεν θυμάμαι... Πόσα χρόνια έχουν περάσει; Δεν ξέρω, δεν ξέρω, δεν ξέρω...», είπε ο Τραμπ μιμούμενος κοροϊδευτικά τη φωνή της πανεπιστημιακού, η οποία δήλωσε στην κατάθεσή της στην Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας ότι έχει ξεχάσει ορισμένες λεπτομέρειες του περιστατικού.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι «αποτυχημένοι», κατά τον ίδιο τον Τραμπ, "New York Times", επανήλθαν δριμύτεροι προχθές μ’ ένα νέο πακέτο αποκαλύψεων - φωτιά για το οικονομικό παρελθόν του μεγιστάνα Προέδρου, κατηγορώντας τον ότι «αυγάτισε» την περιουσία που κληρονόμησε απ’ τον πατέρα του, τον διάσημο μεγαλοεργολάβο της Νέας Υόρκης Φρεντ Τραμπ, συμμετέχοντας σε φορολογικά σχήματα αμφίβολης νομιμότητας τη δεκαετία του ’90, συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων καταφανούς απάτης.

Σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα των "NYT" που βασίστηκε σ’ έναν τεράστιο όγκο εμπιστευτικών φορολογικών στοιχείων και χρηματοπιστωτικών αρχείων, ο Τραμπ αύξησε την περιουσία του μ’ ένα ποσό που ισοδυναμεί σήμερα με 413 εκατομμύρια δολάρια διαχειριζόμενος την αυτοκρατορία ακινήτων του πατέρα του κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μειώνει τη φορολογική επιβάρυνσή της. Κατά την έγκυρη εφημερίδα, αυτός και τ’ αδέλφια του σύστησαν μια εταιρεία - φάντασμα με σκοπό να συγκαλύψουν γονικές δωρεές αξίας εκατομμυρίων δολαρίων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Τραμπ βοήθησε τον πατέρα του να τύχει αδικαιολόγητων φορολογικών ελαφρύνσεων αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ υποτίμησε την ακίνητη περιουσία των γονέων του, Φρεντ και Μέρι στις φορολογικές δηλώσεις τους κατά εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια μειώνοντας έτσι δραστικά τον λογαριασμό της εφορίας όταν αυτές οι ιδιοκτησίες μεταβιβάστηκαν στον ίδιο και στα αδέλφια του. Κατά τους "ΝΥΤ", οι Τραμπ μεταβίβασαν στα παιδιά τους περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, τα οποία, με βάση τον ισχύοντα στις ΗΠΑ φορολογικό συντελεστή 55% για δωρεές και κληρονομιές, θα επιβαρύνονταν με φόρο τουλάχιστον 550 εκατ. Αντ’ αυτού τα αδέλφια Τραμπ πλήρωσαν μόλις 52,2 εκατομμύρια, δηλαδή ποσό που αντιστοιχεί σ' έναν συντελεστή περίπου 5%.

Απομένει πάντως να φανεί στην πορεία κατά πόσον αυτές οι αποκαλύψεις θα αποσπάσουν την προσοχή της κοινής γνώμης από το συνεχιζόμενο σίριαλ της υπόθεσης Κάβανο ή αν θα είναι αυτές που θα εξοργίσουν περισσότερο τον Τραμπ απ' ότι η πιθανότητα να δει τον υποψήφιό του για το Ανώτατο Δικαστήριο να μένει «μετεξεταστέος». Η κόντρα στην Επιτροπή Δικαστικών υποθέσεων της Γερουσίας καλά κρατεί με τους Ρεπουμπλικανούς να θεωρούν ότι δεν υπάρχει τίποτε μεμπτό σε βάρος του Κάβανο στην έρευνα του FBI και τους Δημοκρατικούς να επιμένουν ότι η έρευνα έγινε βιαστικά και ως εκ τούτου είναι πολύ περιορισμένη και ατελής ενώ άφησαν και υπόνοιες ότι υπήρξε παρέμβαση από τον Λευκό Οίκο. Αίσθηση πάντως έχει προκαλέσει το γεγονός ότι οι πράκτορες του FBI δεν πήραν κατάθεση ούτε από την δρ. Μπλάζεϊ - Φορντ, ούτε από την Τζούλι Σβέτνικ, τη δεύτερη γυναίκα που κατηγορεί τον Κάβανο για επιθετική συμπεριφορά απέναντι στις γυναίκες υπό την επήρεια αλκοόλ.

Εξάλλου, σε εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών από τους "New York Times", περισσότεροι από 1.700 νομικοί και καθηγητές νομικών σχολών είχαν υπογράψει ώς χθες βράδυ καλώντας τη Γερουσία να μην επικυρώσει τον διορισμό του Κάβανο. Σημειωτέον ότι η τελική ψηφοφορία, αποφασιστικής σημασίας για την αμερικανική κοινωνία αφού θα διαμορφώσει μια συντηρητική πλειοψηφία εντός του Ανωτάτου Δικαστηρίου που θα διατηρηθεί επί δεκαετίες, πιθανόν να διεξαχθεί και σήμερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL