Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.8°C20.7°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C18.8°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.8°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C16.3°C
1 BF 53%
Βραζιλία / Υποψήφιος από τη φυλακή ο Λούλα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βραζιλία / Υποψήφιος από τη φυλακή ο Λούλα

Τη στιγμή που χιλιάδες υποστηρικτές του διαδήλωναν στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, ο πρώην Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Ντα Σίλβα, γνωστότερος ως Λούλα, υπέβαλε την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.

"Είναι επίσημο! Ο Λούλα είναι ο υποψήφιος του PT για την Προεδρία της Δημοκρατίας" ανακοίνωσε το Κόμμα των Εργαζομένων (ΡΤ) στον ιστότοπό του. Η πρόεδρος του κόμματος Γκλέισι Χόφμαν κατέθεσε τα έγγραφα για την υποβολή της υποψηφιότητας του Λούλα λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η σχετική προθεσμία. Τη Χόφμαν συνόδευσαν η πρώην Πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ και χιλιάδες διαδηλωτές.

Συνολικά, τουλάχιστον 13 υποψήφιοι, ανάμεσά τους ο 72χρονος Λούλα, που προηγείται μακράν του δεύτερου στις δημοσκοπήσεις, αναμενόταν να υποβάλουν τις υποψηφιότητές τους έως την Τετάρτη. Οι εκλογές θα διεξαχθούν -εάν χρειαστεί, όπως προβλέπεται- σε δύο γύρους, την 7η και την 28η Οκτωβρίου.

"Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα. Ήρθαμε να καταθέσουμε την υποψηφιότητα του συντρόφου Λούλα αψηφώντας όλους εκείνους που ήθελαν να μη συμβεί αυτό" δήλωσε η Χόφμαν στους συγκεντρωμένους υποστηρικτές του PT μπροστά στα γραφεία του Ανώτατου Εκλογοδικείου που θα κληθεί να εγκρίνει ή να απορρίψει την υποψηφιότητα μέσα στις επόμενες μέρες.

Ο Λούλα, που είχε κερδίσει δύο θητείες (2003-10) στο ανώτατο κρατικό αξίωμα, είναι ακόμη το φαβορί κατά τις δημοσκοπήσεις παρ' ότι άρχισε να εκτίει τον Απρίλιο ποινή κάθειρξης 12 και πλέον ετών για διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Ο πολιτικός καταγγέλλει ένα πραξικόπημα της Άκρας Δεξιάς σε "αργή κίνηση" και δηλώνει θύμα μιας πολιτικής σκευωρίας που είχε σκοπό να εμποδίσει την υποψηφιότητά του και να περιθωριοποιήσει τις προοδευτικές δυνάμεις στη Βραζιλία, όπως τόνισε σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "The New York Times".

Το Εκλογοδικείο αναμένεται να κρίνει άκυρη την υποψηφιότητα του Λούλα, καθώς ο νόμος δεν επιτρέπει σε πρόσωπα με ποινικό μητρώο να συμμετέχουν στις προεδρικές εκλογές. Αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του έως τη 17η Σεπτεμβρίου. Αν πράγματι το σενάριο αυτό γίνει πραγματικότητα, το PT ενδέχεται να αντικαταστήσει τον Λούλα με τον υποψήφιο για την αντιπροεδρία, τον Φερνάντου Αντάτζι, πρώην δήμαρχο στην πόλη Σάου Πάουλου.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, αν βγει από την εικόνα ο Λούλα, ο επικρατέστερος υποψήφιος είναι ο ακροδεξιός υποψήφιος Ζαΐχ Μπολσονάρου, νοσταλγός της στρατιωτικής δικτατορίας, οι λαϊκιστικές και εθνικιστικές εξαγγελίες του οποίου έχουν οδηγήσει αρκετούς να τον συγκρίνουν με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Αν ο Λούλα έπαιρνε μέρος στις εκλογές, θα συγκέντρωνε το 30% των ψήφων, 11 μονάδες περισσότερες από τον Μπολσονάρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL