Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.8°C20.7°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C18.8°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.8°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C16.3°C
1 BF 53%
Κοσμοδρόμιο από τον Νίκο Κυριακίδη / Η γυναίκα που τα έβαλε με τις πολυεθνικές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κοσμοδρόμιο από τον Νίκο Κυριακίδη / Η γυναίκα που τα έβαλε με τις πολυεθνικές

48 χρονών, από τη Δανία. Ψηλή και αποφασιστική. Μητέρα τριών παιδιών- και κόρη παπά (κι αυτή...) Μπήκε στην πολιτική στα 21 της. Στα 30 της, το 1998, ήταν ήδη υπουργός Παιδείας και θρησκευτικών υποθέσεων, στις επόμενες κυβερνήσεις ανέλαβε υπουργός Οικονομικών και Εσωτερικών. Το αντικείμενο των σπουδών της ήταν άλλωστε τα οικονομικά. Λέγεται ότι στην πρώτη της κυβερνητική ορκωμοσία ενώπιον της (συνονόματης της) βασίλισσας Μαργκέτε, πήγε στο παλάτι με... ποδήλατο. Οι συνεργάτες της την εκτιμούν και την σέβονται. Είναι άτομο που ψάχνει τα πράγματα σε βάθος, εργάζεται σκληρά και δεν κάνει μισές δουλειές.

Η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαρκέτε Βεστάγκερ δεν είναι δημιούργημα του life style της πολιτικής, είναι μια γυναίκα που δεν διστάζει να χτυπήσει τη γροθιά στο μαχαίρι. Και το έχει αποδείξει αυτό. Αρκετές φορές από τότε που ανέλαβε το πόστο της το 2014: Google, Starbucks, Disney, General Electrics κλήθηκαν να περάσουν από το “ταμείο”...

Την περασμένη εβδομάδα έστειλε “ειδοποιητήριο” στην Apple. Παρακαλώ πληρώστε 13 δισ. ευρώ για διαφυγόντες φόρους για τα χρόνια της φοροασυλίας που απολαμβάνατε στην Ιρλανδία... Σημειωτέον ότι ο 90% των κερδών της Apple εκτός ΗΠΑ διοχετεύονται στην ευρωπαϊκή έδρα της στην Ιρλανδία. Την περασμένη χρονιά, τα “εξωχώρια” κέρδη της έφτασαν συνολικά τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια!

Επί τρία χρόνια η Βεστάγκερ και οι συνεργάτες της έκαναν φύλλο και φτερό τα κατάστιχα της αμερικανικής φίρμας, όχι μόνον αυτά που αφορούσαν τις δραστηριότητες της στο αρχαίο νησί της Ιέρνης αλλά και εκείνες στις ΗΠΑ. Το κόλπο με τους Ιρλανδούς συνιστά παράνομη κρατική επιδότηση, αποφάνθηκε η Κομισιόν.

“Το φορολογικό καθεστώς που χορηγήθηκε από την Ιρλανδία, μείωνε τεχνητά τη φορολογική επιβάρυνση της Apple για πάνω από δύο δεκαετίες κατά παράβαση των κανόνων της Ε.Ε. περί κρατικών επιδοτήσεων. Η Apple πρέπει τώρα να επιστρέψει τα οφέλη που καρπώθηκε”, είπε η Βεστάγκερ.

Πολλοί βλέπουν στο πρόσωπό της μια Ιωάννα της Λωραίνης που ίσως μπορέσει να αποκαταστήσει κάτι από το χαμένο κύρος αυτού του δαιδαλώδους μηχανισμού που κατοικοεδρεύει στις Βρυξέλλες.

“Σε παρακαλώ συνέχισε να σφάζεις τις πολυεθνικές που δεν πληρώνουν δίκαιους φόρους, το παγκόσμιο φορολογικό σύστημα έχει χρεοκοπήσει”, έγραψε ένας χρήστης στο Twitter κι ένας άλλος, χρησιμοποιώντας την δανέζικη λέξη για το “ευχαριστώ” -tak- συμπλήρωσε: “Tak, Tak, Tak !! Όλοι ξέραμε ότι συνέβαινε αυτό αλλά χρειάζονταν μια γενναία γυναίκα για να φέρει την Apple προ των ευθυνών της”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL