Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
10.9°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
9.6°C14.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
8 °C
7.9°C10.7°C
0 BF 87%
Scanner / G7: Χαϊδεύοντας την οικοδέσποινα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Scanner / G7: Χαϊδεύοντας την οικοδέσποινα

Της Νίκης Θεσσαλού

Η μοναδική απόφαση που πήραν οι ηγέτες των G7, των ισχυρότερων βιομηχανικών χωρών της Γης την περασμένη Δευτέρα στο ειδυλλιακό Έλμαου της Βαυαρίας, ήταν ένα «δωράκι» στην οικοδέσποινα Άνγκελα Μέρκελ. Δεσμεύτηκαν ότι κάποια στιγμή «εντός του αιώνα μας» θα απαλλάξουν τον πλανήτη από τα ορυκτά καύσιμα.

Πολύ συγκεκριμένο δεν το λες το χρονοδιάγραμμα. Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για το κλίμα ήλπιζαν ότι μέχρι το 2050 οι βιομηχανικές χώρες θα έκλειναν τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν με κάρβουνο ή με πετρέλαιο. Στη σύνοδο του Έλμαου, όμως, οι G7 απλά δεσμεύτηκαν να «μειώσουν σημαντικά» την παραγωγή ενέργειας από αυτές τις πηγές.

Και επανέλαβαν ότι στηρίζουν τον στόχο της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα, να περιοριστεί στους 2 βαθμούς Κελσίου η υπερθέρμανση του πλανήτη σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Ιστορική δεν τη λες την απόφαση, αλλά τουλάχιστον η Μέρκελ δεν έφυγε από τη σύνοδο με άδεια χέρια. Και κατάφερε να πλασάρει στην παγκόσμια κοινή γνώμη ότι δίνει με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα τη μάχη για τη... σωτηρία του κλίματος, την ώρα που καλείται να διαχειριστεί δύο πολύ πιο άμεσες κρίσεις, την ελληνική και την ουκρανική.

Οι ομόλογοί της- ίσως με εξαίρεση τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, που θα προτιμούσε να είναι ακόμη πιο γενικόλογη η απόφαση για το κλίμα- ήταν πολύ ευχαριστημένοι με τη διοργάνωση της οικοδέσποινας.

Με μπύρες και λουκάνικα...

Το επιτελείο της Μέρκελ φρόντισε να σκηνοθετήσει ωραίες φωτογραφίες στα λιβάδια των Άλπεων, με τους ηγέτες των G7 να χαμογελούν, μοιραζόμενοι μπύρες και λουκάνικα, με επιλεγμένους κοινούς θνητούς από το διπλανό χωριό.

Όλα τα επώδυνα θέματα, που χαλούν την εικόνα της... αρμονικής συνεργασίας εντός της Δύσης, είτε δεν μπήκαν καν στην ατζέντα, είτε συζητήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς να διαρρεύσει καμία διαφωνία. Ούτε για την κακή συνήθεια των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών να παρακολουθούν τους συμμάχους τους ακούστηκε τίποτε, ούτε για τις δυστοκίες στην πορεία των διαπραγματεύσεων για το διατλαντικό εμπόριο ΤΤΙΡ.

Αντίθετα, οι «7» εμφάνισαν, δημοσίως τουλάχιστον, κοινό μέτωπο υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, κοινή αποφασιστικότητα για επίδειξη πυγμής έναντι της Ρωσίας και κοινή... γενναιοδωρία για την αντιμετώπιση του Έμπολα στην Αφρική.

Ακόμη και οι διαδηλωτές έκαναν τη... χάρη στους G7 να μην τους χαλάσουν την αρμονία. Ναι μεν μαζεύτηκαν αρκετές χιλιάδες άνθρωποι και στήσανε την κατασκήνωσή τους όσο κοντά στον πύργο Έλμαου τους επέτρεψε η αστυνομία, αλλά η παρουσία τους πέρασε στα ψιλά, αφού οι πορείες και τα χάπενινγκ κύλησαν σχετικά ήρεμα. Οπότε και ουσιαστικά αγνοήθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης.

Τι θα μείνει από αυτή τη σύνοδο; Οι φωτογραφίες της Μέρκελ να υποδέχεται ως μαέστρος τους άνδρες ομολόγους της- και η μεγαλόστομη δήλωση ότι μαζί με τον αιώνα θα τελειώσει και η εποχή των υδρογονανθράκων. Μόνο που στο τέλος αυτού του αιώνα δεν θα ζει κανείς από τους ηγέτες των G7 για να ερωτηθεί γιατί η υψηλή πολιτική άργησε τόσο να σταματήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL