Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.1°C17.0°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.5°C13.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C13.8°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.1°C13.8°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.3°C
1 BF 75%
Προς νέα κούρσα εξοπλισμών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προς νέα κούρσα εξοπλισμών

Έντονη ήταν η αντίδραση της Μόσχας και του Πεκίνου μετά την αμερικανική δοκιμή ενός πυραύλου Κρουζ που εκτοξεύτηκε από το νησί του Αγίου Νικολάου της Καλιφόρνια.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στο περιθώριο της επίσκεψής του στη Γαλλία και της συνάντησής του με τον Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε πως «αν οι Αμερικανοί επενδύσουν στην παραγωγή επιθετικών όπλων, τότε θα το κάνουμε κι εμείς».

Τη σκυτάλη των ρωσικών αντιδράσεων πήρε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, ο οποίος δήλωσε με νόημα «πως η τοποθέτηση αυτών των πυραύλων στην Ευρώπη ή την Ασία θα αποτελούσε μια απειλή για τη Ρωσία», ενώ προσθεσε πως η Μόσχα δεν θέλει να παρασυρθεί σε μια δαπανηρή κούρσα εξοπλισμών.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Τζενγκ Σουάνγκ χαρακτήρισε την αμερικανική δοκιμή ως μια κίνηση με αρνητικό αντίκτυπο στη διεθνή και περιφερειακή ασφάλεια, προειδοποιώντας πως τέτοιες ενέργειες μπορούν να προκαλέσουν μια νέα κούρσα εξοπλισμών, που θα οδηγήσει σε κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων. Παράλληλα, κάλεσε τις ΗΠΑ «να εγκαταλείψουν την ψυχροπολεμική λογική και να πάρουν πρωτοβουλίες που ευνοούν την περιφερειακή ασφάλεια και ειρήνη».

Η οξεία αντίδραση τόσο της Μόσχας όσο και του Πεκίνου σχετίζεται με το γεγονός πως η δοκιμή αυτού του πυραύλου είναι η πρώτη κίνηση των ΗΠΑ μετά την απόσυρσή τους από τη συμφωνία για τη χρήση πυρηνικών όπλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (INF) στις αρχές του Αυγούστου. Η συμφωνία αυτή, που απαγόρευε στις ΗΠΑ και στην ΕΣΣΔ (και μετέπειτα στη Ρωσία) την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων τύπου Κρουζ με εμβέλεια από 500 ως 5.500 χιλιόμετρα, αποτέλεσε έναν από τους βασικούς πυλώνες της μεταψυχροπολεμικής αρχιτεκτονικής της διεθνούς ασφάλειας, καθώς περιόριζε πηγές αστάθειας και αντιπαράθεσης ανάμεσα στα δύο κράτη.

Ήδη όμως από το 2018 η συμφωνία αυτή βρέθηκε στο στόχαστρο του Αμερικάνου Προέδρου. Όπως συνέβη και με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία, ισχυριζόμενος πως η Ρωσία παραβίαζε διαρκώς τους όρους αναπτύσσοντας πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, όμως, η κίνηση της Ουάσιγκτον αφορά όχι μόνο τη Ρωσία αλλά και την Κίνα, η οποία δεν αποτελούσε μέρος της συμφωνία αυτής και ανέπτυσσε πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς ενδυναμώνοντας την παρουσία της στον Ειρηνικό Ωκεανό και στη Νότια Κινεζική θάλασσα.

Συνεπώς, η απεμπλοκή των ΗΠΑ από τη συμφωνία αυτή θα προσέφερε στον Τραμπ τη δυνατότητα να εξισορροπήσει την κινεζική ισχύ στην Κεντρική Ασία περιορίζοντας τις περιφερειακές στοχεύσεις του Πεκίνου. Υπό αυτό το πρίσμα, η κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ ερμηνεύεται ως ακόμα μια γεμάτη ρίσκο κίνηση του Αμερικανού Προέδρου με στόχο τον περιορισμό της κινεζικής ισχύος είτε με την ανάπτυξη αντίστοιχων πυραύλων από τις ΗΠΑ, είτε με τη συμπερίληψη της Κίνας σε μια μελλοντική συμφωνία ανάμεσα στις τρεις δυνάμεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL