Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Στο στόχαστρο της Εισαγγελίας και της UEFA

"Μια εικόνα, χίλιες λέξεις..."

Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η φασιστική πρόκληση...

Οι άδειες κερκίδες του ΟΑΚΑ το βράδυ της περασμένης Κυριακής στον αγώνα Ελλάδας - Εσθονίας έδωσαν το δικαίωμα σε 50 περίπου νεοναζί να κάνουν έντονη την παρουσία τους. Πριν από λίγες μέρες στον αγώνα με τη Φινλανδία εμφανίσθηκε μια τεράστια σημαία της παραστρατιωτικής οργάνωσης MABH (Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου), αλλά η φασιστική πρόκληση κλιμακώθηκε με την εμφάνιση ναζιστικών συμβόλων και το κάψιμο μιας τουρκικής σημαίας μετά το τέλος του αγώνα με την Εσθονία.

Κουκουλοφόροι νεοναζί χαιρετούσαν φασιστικά την ώρα του αγώνα, ενώ εμφάνισαν και μαύρη σημαία σύμβολο των SS. Πρόκειται για τον "Μαύρο Ήλιο", ένα από τα σύμβολα μίσους, όπως τα χαρακτηρίζει και η UEFA στο σχετικό εγχειρίδιο της Fare (Football against racism in Europe).

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης υπέβαλε σχετική αναφορά στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου και στον Αθλητικό Εισαγγελέα, Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου, και αμέσως μετά ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ευάγγελος Ιωαννίδης διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Την έρευνα τόσο για την ανάρτηση του ναζιστικού συμβόλου, τους ναζιστικούς χαιρετισμούς, όσο και για το κάψιμο της τουρκικής σημαίας, διενεργεί το Τμήμα Ρατσιστικής Βίας της Εισαγγελίας.

Σε δήλωσή του "στο Κόκκινο" ο Γιώργος Βασιλειάδης τόνισε: "Δεν θα επιτρέψουμε στα ακροδεξιά νεοναζιστικά μορφώματα να επιβάλλουν την ατζέντα τους. Αυτά τα στοιχεία πρέπει να απομονωθούν από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και οι εισαγγελικές αρχές να πράξουν τα δέοντα".

Από την πλευρά της, η UEFA ανακοίνωσε: "Ο Επιθεωρητής Δεοντολογίας και Πειθαρχικής της UEFA ορίστηκε να κάνει έρευνα για να δει τα περιστατικά που αναφέρθηκαν στο περιθώριο της αναμέτρησης της Ελλάδας με την Εσθονία στις 18 Νοεμβρίου του 2018". Είναι προφανές ότι η έκθεση θα είναι επιβαρυντική, κάτι που σημαίνει ότι η ΕΠΟ θα τιμωρηθεί με πρόστιμο, ενώ δεν αποκλείεται και ο αποκλεισμός της έδρας της Εθνικής μας ομάδας.

H UEFA είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στη μάχη κατά του ρατσισμού και δείχνει μηδενική ανοχή σε κάθε μορφή διακρίσεων. Πιστεύει πως η δύναμη του ποδοσφαίρου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση και κοινωνικών θεμάτων όπως η ομοφοβία, οι διακρίσεις κατά των εθνοτικών μειονοτήτων και οι θεσμικές διακρίσεις, όπως η υποεκπροσώπηση των γυναικών. Γι' αυτόν τον σκοπό, η UEFA έχει δημιουργήσει συνεργασίες με πολλούς οργανισμούς κατά των διακρίσεων, που καθοδηγούνται από το δίκτυο Fare από το 2001. Η UEFA διαθέτει σύστημα παρακολούθησης αγώνων κι οι εκθέσεις του Fare αποτελούν τη βάση για την επιβολή κυρώσεων, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση με τη θλιβερή εικόνα στο ΟΑΚΑ.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Ξέρουν ήδη ότι χάνουν

  Εχθές η εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μαρία Ζαχαράκη έστειλε στο ΕΣΡ επιστολή, με την οποία επιχειρεί να μπλοκάρει τη μετάδοση της ομιλίας του Αλ. Τσίπρα την Παρασκευή το βράδυ. Το τυπικό ζήτημα είναι ότι ο...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο