Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.5°C16.5°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.1°C
2 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C13.3°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.1°C13.6°C
2 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
7.9°C11.8°C
0 BF 81%
ΜΠΑΣΚΕΤ - ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ 2019 / Μια νίκη μακριά από την Κίνα...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ 2019 / Μια νίκη μακριά από την Κίνα...

Παπανικολάου, Καλάθης και Παπαγιάννης ξανά μαζί στην Εθνική...

Παρά το γεγονός ότι στα πρώτα "παράθυρα" της FIBA η Ελλάδα αγωνίστηκε με "σύνθεση ανάγκης", καθώς δεν δόθηκε η άδεια από τις ομάδες τους στους διεθνείς της Ευρωλίγκα και τους ΝBAerς να ενισχύσουν την εκπρόσωπο της χώρας τους, τα κατάφερε πολύ καλά και χρειάζεται πλέον μόλις μία ή το πολύ δύο νίκες (στους 6 αγώνες της β' προκριματικής φάσης) προκειμένου να εξασφαλίσει το "εισιτήριο" για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019, που θα διεξαχθεί στην Κίνα.

Η Ελλάδα είναι μια από τις πέντε ευρωπαϊκές ομάδες (οι άλλες είναι οι Ισπανία, Λιθουανία, Γαλλία και Γερμανία) και μια από τις τις 7 ομάδες του κόσμου που έκαναν 6-0 (νίκες - ήττες) στον πρώτο γύρο από τις συνολικά 60 που συνεχίζουν στην προκριματική φάση. Ακόμη και οι ΗΠΑ έκαναν ήττα στην πρώτη φάση χάνοντας από την Αργεντινή.

Με βάση τον τρόπο διεξαγωγής της προκριματικής φάσης η Ελλάδα έχει "προίκα" το 6-0 στη β' φάση. Η Εθνική μας πήρε μαζί στον όμιλο το Ισραήλ (3-3) και την Εσθονία (2-4) και θα ανταμώσει με Γερμανία (επίσης 6-0), Σερβία (4-2) και Γεωργία (2-4). Στην τελική φάση θα προκριθούν οι τρεις πρώτοι του ομίλου, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να προκριθεί ομάδα ακόμη και με 6 νίκες, όσες δηλαδή έχει η Ελλάδα πριν δώσει τα 6 ματς που απομένουν!

Βέβαια το να περάσει η Ελλάδα στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου μπάσκετ της Κίνας δεν είναι και κανένα σπουδαίο κατόρθωμα με βάση τη δυναμικότητα του αθλήματος στη χώρα μας και τις επιτυχίες σε συλλογικό επίπεδο, αφού εκεί θα πάνε 32 ομάδες απ' όλον τον κόσμο, από τις οποίες οι 12 θα είναι ευρωπαϊκές. Απλά, όσο καλύτερα πάει στην προκριματική φάση, τόσο πιο ευνοϊκή θα είναι -ενδεχομένως- η κλήρωση των αγώνων της τελικής φάσης.

Έχουν μεγάλο ενδιαφέρον οι δύο αγώνες του Σεπτεμβρίου (στις 13 με Σερβία στο Ηράκλειο, στις 16 με Γεωργία στην Τιφλίδα), καθώς θα εμφανιστούν για πρώτη φορά όλοι μαζί οι διεθνείς της Ευρωλίγκα, ο Γιώργος Παπαγιάννης, που πέρσι έπαιζε στο ΝΒΑ και συνεχίζει στον Παναθηναϊκό, αλλά και ο ομογενής Τάιλερ Ντόρσεϊ, που έκανε μια πολύ καλή "ρούκι" χρονιά στο ΝΒΑ. Το σχήμα αυτό θα μοιάζει περισσότερο μ' αυτό του 2019 στην Κίνα, με την προσθήκη και του Γιάννη Αντετοκούνμπο, που θα "απογειώσει" τη δυναμικότητα της "γαλανόλευκης".

Οι 14 παίκτες που θα έχει στη διάθεσή του ο Θανάσης Σκουρτόπουλος απέναντι σε Σερβία και Γεωργία είναι οι εξής: Θανάσης Αντετοκούνμπο, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Νικ Καλάθης, Γιαννούλης Λαρεντζάκης, Βαγγέλης Μάντζαρης, Βαγγέλης Μαργαρίτης, Γιάννης Μπουρούσης, Ντίνος Μήτογλου, Τάιλερ Ντόρσεϊ, Γιώργος Παπαγιάννης Κώστας Παπανικολάου, Ιωάννης Παπαπέτρου, Γιώργος Πρίντεζης και Κώστας Σλούκας.

"Θέλουμε να περάσουμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο και γι' αυτό κάθε ματς έχει σημασία. Θέλουμε δύο νίκες που θα μας οδηγήσουν σίγουρα στα τελικά, ανεξάρτητα από οποιοδήποτε τρελό σενάριο. Έχουμε ένα πολύ δυνατό σύνολο" δήλωσε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Θανάσης Σκουρτόπουλος, που είπε για την απουσία του Γιάννη Αντεντοκούνμπο: "Η έναρξη του ΝΒΑ είναι 20 ημέρες νωρίτερα και οι εξελίξεις στους Μπακς με το νέο γήπεδο δεν βοήθησαν να έρθει. Η διάθεσή του είναι δεδομένη. Αν μπορούσε, θα ήταν εδώ και θα ήμασταν υπερπλήρεις. Αν μπορέσει να έρθει, θα έρθει...".

* Χθες Σάββατο η Εθνική μας έπαιξε στο Παρίσι φιλικό προετοιμασίας με το Μαυροβούνιο και σήμερα (7.30 μ.μ.) αντιμετωπίζει τη Γαλλία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL