Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.9°C21.3°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.5°C
3 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.3°C17.3°C
1 BF 47%
ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2018 / Μουντιάλ 2018: Ιταλικό ποδοσφαιρικό «κάζο»...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2018 / Μουντιάλ 2018: Ιταλικό ποδοσφαιρικό «κάζο»...

"'Επεσαν... τάβλα" οι παίκτες της Ιταλίας μετά το 0-0 στο Σαν Σίρο

του Κώστα Μαρουντά

Όταν κάτι επαναλαμβάνεται για έξι συναπτές δεκαετίες τείνει να γίνει «παγιωμένη συνθήκη». Έτσι, όταν διακόπτεται, ξενίζει τους περισσότερους. Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ιταλίας δεν θα συμμετάσχει στο Μουντιάλ της Ρωσίας, απουσιάζοντας από την τελική φάση του θεσμού για πρώτη φορά μετά το πολύ μακρινό 1958. Αιτία; Η χώρα που διοργάνωσε το τότε Μουντιάλ, η Σουηδία.

Την πρόκριση στο συγκεκριμένο ζευγάρι των μπαράζ έκρινε ο ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ Γιάκομπ Γιόχανσον, αφού ένα δικό του γκολ στον πρώτο αγώνα (1-0) καθόρισε τα πάντα. Στον επαναληπτικό στο Σαν Σίρο αμύνθηκαν με τον ιδανικότερο τρόπο, και παρότι οι Ιταλοί στις εξέδρες δημιούργησαν «καυτή» ατμόσφαιρα απέσπασαν την πολύτιμη «λευκή» ισοπαλία. Στις αρχές του δεύτερου αγώνα ο Γιόχανσον, δυστυχώς, τραυματίστηκε πολύ σοβαρά. Έτσι, μετά το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή οι Σκανδιναβοί, που είχαν στις τάξεις τους τον Μάρκους Μπεργκ, αλλά όχι τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, πανηγύρισαν με όλη τους την ψυχή κρατώντας τη φανέλα του παίκτη της ΑΕΚ.

Από την άλλη, οι παίκτες του Τζαμπιέρο Βεντούρα έφυγαν με σκυμμένα κεφάλια, την ίδια ώρα που οι στατιστικολόγοι έψαχναν να βρουν τι σηματοδοτεί αυτός ο οδυνηρός αποκλεισμός. Για παράδειγμα, ένας από τους κορυφαίους γκολκίπερ όλων των εποχών, ο 39χρονος Τζιανλουίτζι Μπουφόν, δεν θα συμμετάσχει στο έκτο Μουντιάλ της καριέρας του σπάζοντας κάθε σχετικό ρεκόρ.

Η απουσία των "ατζούρι" από τα ρωσικά γήπεδα είναι η πιο "θορυβώδης" όσον αφορά την ευρωπαϊκή ζώνη, κι αυτό γιατί πρόκειται για μία ομάδα που έχει στεφθεί τέσσερις φορές Παγκόσμια Πρωταθλήτρια (1934, 1938, 1982, 2006), μία φορά Πρωταθλήτρια Ευρώπης (1968), ενώ έχει στο παλμαρέ της και ένα χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες (1936).

Τι σημαίνει, όμως, αυτό το «κάζο» για τους Ιταλούς; Το ιταλικό αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, μόλις πέντε χρόνια νωρίτερα, συμμετείχε στον τελικό του Εuro, όπου και ηττήθηκε από τους ασταμάτητους εκείνη την εποχή Ισπανούς με 4-0. Από τότε η Εθνική Ιταλίας, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο νούμερο 15 της κατάταξης της FIFA, δεν κατάφερε κάτι το σπουδαίο σε όποια μεγάλη διοργάνωση πήρε μέρος, με αποκορύφωμα τον αποκλεισμό της περασμένης εβδομάδας...

Θα επιστρέψουν, άραγε, γρήγορα οι Ιταλοί; Τίποτα δεν είναι εύκολο πάντως. Για παράδειγμα, η Ολλανδία ακόμα δεν μπορεί να βρει τον δρόμο της ύστερα από την εκπληκτική της πορεία στο Μουντιάλ του 2014, όταν και τερμάτισε στην τρίτη θέση. Από τότε ήρθαν δύο συνεχόμενοι αποκλεισμοί, για μία ομάδα που για πολλούς συγκαταλέγεται διαχρονικά στα κορυφαία συγκροτήματα του ανταγωνισμού μεταξύ εθνικών ομάδων. Και πώς μπορεί κάποιος να δει αλλιώς τους «οράνιε», όταν έχουν φτάσει σε τρεις τελικούς Μουντιάλ (ο τελευταίος μόλις πριν από επτά χρόνια), ενώ έχουν στεφθεί και Πρωταθλητές Ευρώπης το 1988 στα γήπεδα της Δυτικής Γερμανίας...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL