Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.8°C20.7°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C18.8°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.8°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C16.3°C
1 BF 53%
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ / Προχωράμε βήμα - βήμα για την αναστήλωση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ / Προχωράμε βήμα - βήμα για την αναστήλωση

Σε ειδική συνέντευξη Τύπου η πολιτική ηγεσία του υφυπουργείου Αθλητισμού παρουσίασε το τετράμηνο έργο της νέας κυβέρνησης

TOY TZOYΛΙΟΥ ΣΥΝΑΔΙΝΟΥ, γγΑ

Κλείνει ένας κύκλος δραστηριοτήτων της ΓΓΑ και θεωρούμε καθήκον μας να ενημερώσουμε τους Έλληνες πολίτες για ό,τι έχει συμβεί αυτούς τους τέσσερις μήνες, εκτός βέβαια από τα θέματα του νομοσχεδίου για τα επείγοντα μέτρα κατά της βίας, που είναι επαρκώς ενημερωμένοι καθώς στράφηκαν πάνω τους έντονα τα φώτα της δημοσιότητας. Από τον απολογισμό θα διαπιστώσετε ότι το έργο που έχει γίνει σε πολλούς τομείς είναι πολύ ποιοτικό, αλλά και μεγάλο σε όγκο. Βήμα βήμα προχωράμε να αναστηλώσουμε στα πόδια του τον ελληνικό αθλητισμό σε πιο υγιείς και δημοκρατικές βάσεις...

Οικονομικά

Παραλάβαμε ψηφισμένο προϋπολογισμό από τη Βουλή κατά 13 εκατ. λιγότερα σε σχέση με το 2014. Από 59 εκατ. ευρώ το 2014 η προηγούμενη κυβέρνηση το ελαχιστοποίησε στα 46 εκατ. ευρώ. Τι κάναμε:

* Αναμόρφωση στην κατανομή του τακτικού προϋπολογισμού των αθλητικών ομοσπονδιών και των Εθνικών σταδίων, προσπαθώντας να εισάγουμε κριτήρια (ανάπτυξη, επιτυχίες, προοπτική του κάθε αθλήματος).

* Στις περισσότερες ομοσπονδίες έχει καταβληθεί η πρώτη δόση του 40% της επιχορήγησης.

* Βρισκόμαστε σε φάση έγκρισης των απολογισμών του 2014 και των προϋπολογισμών του 2015 ώστε να προχωρήσουμε στη δεύτερη δόση.

* Ήδη υπήρξε ενημέρωση του πρωθυπουργού από τον κ. Κοντονή για την ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης λόγω προολυμπιακής χρονιάς.

* Συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας στη ΓΓΑ για την επεξεργασία σχεδίου αξιολόγησης των αθλητικών ομοσπονδιών με ποιοτικά και μετρήσιμα κριτήρια, βάσει του οποίου θα επιχορηγούνται.

Υποδομές

Παραλάβαμε την πλειονότητα των αθλητικών υποδομών σε κατάσταση εγκατάλειψης, υποστελέχωσης και χωρίς άδεια λειτουργίας. Ειδικότερα το ΟΑΚΑ δεν είχε ποτέ άδεια λειτουργίας για το ποδηλατοδρόμιο και το κολυμβητήριο. Τι κάναμε:

* Δώσαμε παράταση για την αδειοδότηση έως 30 Ιούνη. Έχει δοθεί εντολή στις τεχνικές υπηρεσίες να επικαιροποιήσουν τις προδιαγραφές και να ξαναδούμε μαζί με συναρμόδια υπουργεία πώς θα απλοποιηθεί και θα γίνει λιγότερο γραφειοκρατική η διαδικασία άδειας τέλεσης των αγώνων. Προκειμένου να τελειώσει αυτή η επεξεργασία θα παρατείνουμε ξανά τη σχετική προθεσμία.

* Αδειοδοτήθηκαν οι εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά και ανοίγει το καταδυτήριο για την Εθνική ομάδα.

* Προχωρούν με εντατικό ρυθμό οι εργασίες του τεχνικού κλιμακίου για την αδειοδότηση του ποδηλατοδρομίου και του κολυμβητηρίου του ΟΑΚΑ.

* Αυξήσαμε σημαντικά την ετήσια επιχορήγηση στα εποπτευόμενα ΕΑΚ, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες συντηρήσεις.

* Αρκετά από τα ΕΑΚ μέσω του ΠΔΕ θα ανακαινισθούν, με πρώτα το Καυτανζόγλειο (ανακατασκευή ταρτάν) και το Αλκαζάρ της Λάρισας.

Nα αναφέρουμε ότι η πολιτεία ουδέποτε διενήργησε ελέγχους στις διοικήσεις των ΕΑΚ. Επομένως φταίνε σε πολύ μεγάλο ποσοστό οι πολιτικές ηγεσίες που τις διόριζαν και επέτρεπαν να αυθαιρετούν. Να αναφέρω ότι στο ΕΑΚ Αγίου Κοσμά δεν είχε γίνει έλεγχος από το 1959.

Επενδύσεις

Παραλάβαμε Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της τάξης των 10 εκατ. ευρώ για αθλητικά έργα σε ολόκληρη τη χώρα. Όχι μόνο ελάχιστο, αλλά και πολύ άσχημα κατανεμημένο, μόνο σε 8 νομούς της χώρας και ειδικά σε 2-3, με ολόκληρες περιφέρειες να μην υπάρχουν μέσα σε αυτό. Τι κάναμε:

* Συσκέψεις με περισσότερους από 100 φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης για κατάθεση προτάσεων και μελετών για έργα προς ένταξη. Προετοιμασία του ΠΔΕ για το 2016. Η κεντρική κατεύθυνση είναι πολλά μικρά έργα, είτε νέα, είτε συντήρησης, που θα βελτιώνουν την κατάσταση σε πολλές περιοχές της χώρας και όχι μεγάλα και υπερκοστολογημένα έργα.

Η χώρα ακόμα πληρώνει τις απαιτήσεις των εργολάβων του 2004. Είναι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τα διεκδικούμενα και οι δικαστικές εκκρεμότητες και οι διαταγές πληρωμής υπέρογκων ποσών για έργα του 2004 που καταφθάνουν στην ΓΓΑ. Η ηγεσία του Υπουργείου μαζί με συναρμόδια υπουργεία ήδη ξεκινά ελέγχους για τη νομιμότητα αυτών των καταστάσεων, για έργα που καλούμαστε να πληρώσουμε, ενώ δεν υπάρχουν, αλλά και γιατί το ελληνικό δημόσιο δεν έκανε ό,τι ήταν νομίμως απαραίτητο για να προστατευθεί. Αυτές οι απαιτήσεις ξεπερνούν κατά πολύ ολόκληρο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για αθλητικά έργα!

Άσκηση για όλους

Παραλάβαμε προϋπολογισμό 1,25 εκατ. ευρώ για τα προγράμματα του μαζικού αθλητισμού και μια κατεστραμμένη, ελέω μνημονιακών συγχωνεύσεων, υπηρεσιακή δομή που δεν μπορούσε ούτε να παρακολουθήσει λογιστικά πόσα χρήματα οφείλει η πολιτεία στους ΟΤΑ. Τι κάναμε:

* Ενίσχυση των προγραμμάτων Άσκησης για Όλους με διπλασιασμό των πόρων σε 2,6 εκατ. ευρώ.

* Συστήθηκε ομάδα επεξεργασίας για ένα πιλοτικό - καινοτόμο πρόγραμμα εκμάθησης κολύμβησης σε παιδιά του δημοτικού σχολείου, με συνεργασία της ΓΓΑ, του υπ. Παιδείας και των ΟΤΑ.

* Ανασυγκροτήθηκε η υπηρεσιακή ομάδα ελέγχου των προγραμμάτων για την καταβολή των οφειλών στους ΟΤΑ.

* Προχωρά η συνεργασία με την Ομοσπονδία μαζικού αθλητισμού - δρομέων υπεραποστάσεων και με όλους τους φορείς που καλλιεργούν μαζικό αθλητισμό - άσκηση και αναψυχή (π.χ. Εργασιακό πρωτάθλημα μπάσκετ κ.ά.), ώστε να διαμορφώσουμε το νέο θεσμικό και οργανωτικό πλαίσιο.

Αθλητικές ομοσπονδίες

Ελλιπής συνεργασία αλλά και κανένας έλεγχος από την ΓΓΑ τουλάχιστον για 10 χρόνια. Τι κάναμε:

* Συγκροτήθηκε μετά από πολλά χρόνια και το Ελεγκτικό Συμβούλιο και ήδη διενεργεί ελέγχους στις πρώτες ομοσπονδίες (Ποδηλασία, τένις, πυγμαχία) τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν επισήμως με την προβλεπόμενη νόμιμη διαδικασία. Ο έλεγχος θα επεκταθεί σε όλους τους εποπτευόμενους φορείς ανεξαιρέτως.

* Εντολή για δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγραφής των αθλητικών φορέων, που θα βοηθήσει στην εκκαθάριση του μητρώου των σωματείων και τον διαχωρισμό των ενεργών ζωντανών κυττάρων έναντι των σωματείων - σφραγίδα, που εξυπηρετούν εκλογικές σκοπιμότητες.

* Θα υπάρξει συνεργασία και διαβούλευση για τα θέματα που απασχολούν ομοσπονδίες, προπονητές και αθλητές και θα ξαναδούμε εκ νέου το θέμα της χρήσης των εγκαταστάσεων, ποιοι πληρώνουν, πόσο πληρώνουν, γιατί πληρώνουν κ.λπ.. Έχει δοθεί οδηγία στην υπηρεσιακή διοίκηση του Αγίου Κοσμά να μελετήσει το κόστος λειτουργίας των ξενώνων, ώστε να το καλύψει η ΓΓΑ μέσω του ΕΑΚ προς όφελος των εθνικών ομοσπονδιών.

* Είναι σχεδόν έτοιμος ο κανονισμός αιγίδας της ΓΓΑ, δηλαδή οι όροι και οι προϋποθέσεις με τις οποίες η ΓΓΑ και η πολιτεία θα θέτει υπό την αιγίδα της οποιεσδήποτε αθλητικές ή άλλες διοργανώσεις

Αντιντόπινγκ

* Αναγεννήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ.

* Προγραμματίζεται η διαδικασία επαναπιστοποίησης και επιμόρφωσης των δειγματοληπτών.

* Προχωρά η επεξεργασία του κανονισμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ προς νομοθέτηση (υπήρξε κίνδυνος αποβολής της χώρας).

* Ρυθμίζονται τα χρέη των αθλητικών φορέων προς το ΕΣΚΑΝ.

* Ενισχύθηκε θεσμικά με την ψήφιση του πρόσφατου νόμου, αφού όλες οι ομάδες είναι υποχρεωμένες να ρυθμίσουν τα χρέη τους προκειμένου να τους επιτρέπεται η συμμετοχή στα πρωταθλήματα.

* Ζητήθηκε η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του ΕΣΚΑΝ από τις 50 χιλ. ευρώ στις 200 χιλ. ευρώ.

* Ενισχύθηκαν με επιπλέον 60 χιλιάδες ευρώ πέραν της τακτικής τους επιχορήγησης το ΕΣΚΑΝ και το Εργαστήριο.

Προετοιμάζεται σε συνεργασία των δυο φορέων καμπάνια πρόληψης κι ενημέρωσης για την αντιντόπινγκ πολιτική στα σχολεία, στα αθλητικά σωματεία και στις εθνικές ομάδες.

Φορολογία Στοιχήματος

Η ανταποδοτικότητα από τον επαγγελματικό αθλητισμό και το αθλητικό στοίχημα προς τον ερασιτεχνικό αθλητισμό ήδη έχει θεσμοθετηθεί στις περισσότερες των ευρωπαϊκών χωρών. Ο αθλητισμός προσφέρει στην οικονομία της χώρας πολύ μεγάλα ποσά από τα οποία δεν καρπώνεται αντισταθμιστικά παρά ελάχιστα. Σε συνεργασία με το υπ. Οικονομικών σχεδιάζουμε να αντιμετωπισθεί η φοροδιαφυγή των διαδικτυακών στοιχηματικών εταιρειών. Ο ετήσιος κύκλος εργασιών τους ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ. Με ένα ελάχιστο ποσοστό της τάξης του 1% μπορεί να στηριχθεί ο ελληνικός αθλητισμός και να συντηρηθούν - εκσυγχρονισθούν όλες οι αθλητικές υποδομές της χώρας. Το οικονομικό αποτέλεσμα για την ελληνική οικονομία, τη μείωση δαπανών για τη δημόσια υγεία και το ασφαλιστικό σύστημα θα είναι πολλαπλά θετικότερο (με αναλογία 1/7 βάσει ευρωπαϊκών στατιστικών).

Νόμος - πλαίσιο

Το επόμενο διάστημα θα καταπιαστούμε με το θέμα του αθλητικού τουρισμού. Με τον ορισμό της νέας διοίκησης του ΟΑΚΑ θα δούμε την ανασυγκρότηση του ΕΚΑΕ. Έχουν γίνει οι πρώτες επαφές με το υπ. Παιδείας ώστε να υπάρξει απόλυτη συνεργασία. Ο βασικότερος πυλώνας είναι η Φυσική Αγωγή στην εκπαίδευση, η υγεία, το φίλαθλο πνεύμα, ο αθλητισμός σαν υγιής τρόπος ζωής των νέων ανθρώπων.

Τέλος, νόμος - πλαίσιο θα έρθει μέσα στο 2015 και θα αφορά τον αθλητισμό συνολικά. Θα ρυθμίζει όλες τις σχέσεις, διοικητικές λειτουργίες και οικονομικές υποχρεώσεις και δικαιώματα όλων των φορέων με την πολιτεία, μεταξύ τους καθώς και όλων των συντελεστών, δηλαδή των αθλητών, των προπονητών, των αθλητικών σωματείων, του κάθε πολίτη που δικαιούται να ασκείται, αλλά και να συμμετέχει στη διοίκηση των αθλητικών φορέων χωρίς περιορισμούς και αποκλεισμούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL