Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.9°C21.3°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.5°C
3 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.3°C17.3°C
1 BF 47%
Ευρωμπάσκετ - Γυναίκες: Στόχος η δεύτερη φάση για την Εθνική μας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρωμπάσκετ - Γυναίκες: Στόχος η δεύτερη φάση για την Εθνική μας

Η Εθνική μας ομάδα γυναικών σε πλήρη σύνθεση...

ΤΟΥ ΣΑΚΗ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗ

Το Ευρωμπάσκετ γυναικών θα διεξαχθεί από 11 έως 28 Ιουνίου σε Ουγγαρία και Ρουμανία και μετά από μια απουσία πρόπερσι (μοναδική στη δεκαπενταετία), η Εθνική μας ομάδα επιστρέφει στη διοργάνωση, που θα λάβουν μέρος 20 Εθνικές ομάδες. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης "πετάει" απ' ευθείας στο Ρίο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και οι τέσσερις επόμενες προκρίνονται στο Προολυμπιακό τουρνουά.

Στην Α' φάση της διοργάνωσης οι πρώτες τρεις ομάδες (από τις πέντε του κάθε γκρουπ) προκρίνονται και οι δύο επιστρέφουν στην χώρα τους. Θα δημιουργηθούν δύο όμιλοι των έξι και οι πρώτες τέσσερις περνούν στα προημιτελικά σε "νοκ άουτ" αγώνες.

Η ελληνική ομάδα διαθέτει πολλές καλές αθλήτριες και ψηλά κορμιά, αλλά όχι κλασικό σέντερ, με εξαίρεση τη νεαρή 18χρονη Μαριέλα Φασούλα, κόρη του Παναγιώτη, που δεν έχει και ρόλο βασικής. Στα "όπλα" της η παρουσία του γνώστη του γυναικείου ευρωπαϊκού μπάσκετ Τζώρτζη Δικαιουλάκου στον πάγκο της, η εμπειρία της Στέλλας Καλτσίδου και της Όλγας Χατζηνικολάου, "βαρόμετρο" θα είναι η απόδοση της Λολίτας Λύμουρα, ενώ αναμένεται ως "σταθερή αξία" η Άρτεμις Σπανού. Το δυναμικό έχει και "βάθος", αλλά ρεαλιστικός στόχος είναι η πρόκριση στη β' φάση, κάτι που θα είναι επιτυχία....

Το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου είναι η Ισπανία, η κορυφαία ευρωπαϊκή ομάδα την τελευταία διετία, αλλά στα τελευταία 12 Ευρωμπάσκετ καμία ομάδα δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει τον τίτλο δύο φορές στη σειρά. Μεγάλος αντίπαλός της είναι η Γαλλία, που δείχνει να έχει πλουραλισμό και εμπειρία. "Αουτσάιντερ" η Τουρκία, που έχει μπει για τα καλά στους πρωταγωνιστές του ευρωπαϊκού μπάσκετ και στις γυναίκες, αλλά σαν κάτι να της λείπει ακόμη...

"Νατουραλιζέ"...

Αυτό που θα είναι "σήμα κατατεθέν" αυτού του Ευρωμπάσκετ είναι οι "νατουραλιζέ", δηλαδή οι μπασκετμπολίστριες που αλλάζουν -αν και σε Εθνικές ομάδες- φανέλα! Κάθε χρόνο όλο και περισσότερες Αμερικανίδες αποκτούν ευρωπαϊκά διαβατήρια. Να ποιες ομάδες-χώρες επωφελούνται:

Στο Α' γκρουπ το Μαυροβούνιο "απέκτησε" τη σέντερ Αντζέλικα Ρόμπινσον. Στο Β' γκρουπ, που μετέχει κι η Εθνική μας ομάδα, θα παίξουν η Αμερικανίδα γκαρντ Τζούλι Μακ Μπράϊντ, που αγωνίζεται στην Πολωνία με συμπαίκτρια την πολύπειρη Εβελίν Κόμπρυν, ενώ και η Λευκορωσία έχει πράξει αναλόγως, με την Λίτσεϊ Χάρντιγκ. Πανίσχυρη ομάδα η Λευκορωσία, με τις Λεουτσάνκα, Βεραμεγένκο και Πάποβα. Τρίτη περίπτωση είναι για την Τουρκία Λάρα Σάντερς, πρώην αθλήτρια της Καϊσέρι (Αμπντουλά Γκιουλ) και παλιότερα στο WNBA. Έχουν και οι Ιταλοί "νατουραλιζέ", αλλά η Μαρία Λατέρζα δεν κάνει αίσθηση. Σοτάνα και Μασιάντρι θα είναι "βαρόμετρα" για τη "σκουάντρα ατζούρα". Μοναδική ομάδα χωρίς "πολιτογραφημένη" είναι η δική μας! Ο ανταγωνισμός είναι... αθέμιτος!

Στο Γ' γκρουπ θα παίξουν τρεις "νατουραλιζέ". Η λιγότερο γνωστή είναι η, προερχόμενη από τη Νεμπράσκα, Ντανιέλε Πέιτζ, που θα αγωνιστεί με τη Σερβία. Πιο γνωστή η Σαβόντε Ζέλλους, η πιο βελτιωμένη αθλήτρια στο WNBA το 2013, που θα αγωνιστεί για πρώτη φορά με την Εθνική Κροατίας. Τέλος, υπάρχει και η Επίφανι Πρινς με την ομάδα της Ρωσίας. Στο Δ' γκρουπ ξεχωρίζει η Κρίστι Τόλιβερ που θα αγωνιστεί με τη Σλοβακία. Άλλη... Αμερικανίδα είναι η Σουηδέζα Άσλι Κι, απόφοιτος του Νορθ Καρολάινα. Τελευταία αφήσαμε μια σπουδαία αθλήτρια, την καλύτερη έκτη παίκτρια πέρυσι στο WNBA, την Άλλι Κουίγκλι, που θα παίξει με τη φανέλα της "οικοδέσποινας" του Ευρωμπάσκετ Ουγγαρίας (έκανε ντεμπούτο το 2012).

Το πρόγραμμα της Εθνικής μας: 11 Ιουνίου ρεπό, 12 Ιουνίου με Ιταλία, 13 Ιουνίου με Πολωνία, 14 Ιουνίου με Τουρκία, 15 Ιουνίου με Λευκορωσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL