Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

37ος ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ: Στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη...

Η μεγαλύτερη σε συμμετοχή εκδήλωση στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα με τη διεξαγωγή του 37ου Αυθεντικού Μαραθωνίου και των παράλληλων αγώνων σε μικρότερες αποστάσεις, ενώ η δράση έχει ξεκινήσει από χθες Σάββατο με τη διεξαγωγή, για πρώτη φορά σε ξεχωριστή μέρα, των 10.000 μέτρων.

Στην Αθήνα και στην κλασική διαδρομή γίνονταν αγώνες Μαραθωνίου και πριν το 1983, αλλά η... καταμέτρηση της διοργάνωσης ξεκινάει από τότε, όταν για πρώτη φορά η διοργάνωση έγινε για να τιμήσει τη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, του βουλευτή της ΕΔΑ και πρωταθλητή του μήκους πριν τον πόλεμο, με συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο.

Τη διοργάνωση ξεκίνησε όχι ο "κεντρικός" ΣΕΓΑΣ, αλλά η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Αθήνας και μάλιστα εκείνη τη χρονιά (το 1983) πραγματοποιήθηκαν δύο Μαραθώνιοι το φθινόπωρο στην κλασική διαδρομή! Στη διοίκηση της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Αθήνας ήταν τότε πρόεδρος ο ιδρυτής του ΓΑΣ Ιλισσός Γιώργος Ζώρζος, μαραθωνοδρόμος ο ίδιος, και μέλη πρώην σημαντικοί αθλητές και άνθρωποι του αθλητισμού, που πρόσκειντο κυρίως στην Αριστερά, όπως ο Νίκος Ρεγκούκος, βαλκανιονίκης στα 400 μέτρα, ο Σταύρος Αλεξίου, ο Μιχάλης Τσολάκης, ο Κώστας Σφήκας, ο Κώστας Μανιάτης κ.λπ..

Η ιδέα να διοργανωθεί ένας Μαραθώνιος στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη ήταν του Νίκου Ρεγκούγκου, καθώς το 1983 συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από τη δολοφονία του αγωνιστή της Αριστεράς. Μετά από λίγους μήνες άλλαξε η διοίκηση του ΣΕΓΑΣ και από τη "δεξιά διακυβέρνηση" του Γιώργου Μαρσέλου τα ηνία πήρε ο Γιώργος Κατσιμπάρδης, βαλκανιονίκης κι αυτός και μετέπειτα υπουργός του ΠΑΣΟΚ, με μέλη διοίκησης που προέρχονταν από όλο το φάσμα του προοδευτικού χώρου. Έτσι, από το 1984 και επίσημα ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας, όπως ονομαζόταν τότε, γίνεται στη μνήμη του ειρηνοδρόμου αγωνιστή, που είχε κάνει την ίδια διαδρομή στις 21 Απριλίου 1963, παρά την απαγόρευση της αστυνομίας, περίπου ένα μήνα πριν τον θάνατό του...

Τριανδρία...

Από αγωνιστικής πλευράς δεν έχει τόση σημασία για τους Έλληνες φιλάθλους το ποιος από τους Αφρικανούς δρομείς θα κόψει πρώτος το νήμα, αλλά τι θα γίνει στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου, που διεξάγεται παράλληλα...

Στους άνδρες υπάρχει η... τριανδρία Κώστα Γκελαούζου, Χριστόφορου Μερούση και Παναγιώτη Καραΐσκου, που τερμάτισε μ' αυτήν τη σειρά τα δύο προηγούμενα χρόνια και δύσκολα θα απειληθεί και φέτος. Το ερώτημα είναι η σειρά τερματισμού και το αν βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στην κλασική διαδρομή, κάτι που είχαν καταφέρει πέρσι οι Γκελαούζος (2 ώρες 21' 54'') και Καραΐσκος (2 ώρες 23' 53''). Σημειωτέον ότι κι οι δύο έχουν πετύχει ατομικά ρεκόρ φέτος, αλλά σε πιο "εύκολες" διαδρομές, ο Κώστας Γκελαούζος με 2 ώρες 18' 37'' στις 29 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο και με 2 ώρες 22' 30'' ο Παναγιώτης Καραΐσκος στις 28 Απριλίου στο Αμβούργο. Ο Καραϊσκός έχει πετύχει ρεκόρ διαδρομής και στον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας τον Μάρτιο με 1 ώρα 08' 04''.

Κορυφαίος Μαραθωνοδρόμος της δεκαετίας, αλλά 37 χρόνων πλέον, είναι ο Χριστόφορος Μερούσης, που ανεβαίνει στο βάθρο των νικητών από το 2012 και τέσσερις φορές έχει αναδειχθεί Πανελληνιονίκης (2013, 2014, 2015, 2016) και τρεις φορές δεύτερος (2012, 2017, 2018).

Το ρεκόρ διαδρομής για Έλληνα δρομέα είναι του Νίκου Πολιά, που έχει αναδειχτεί και επτά φορές Πανελληνιονίκης (από το 1993 έως το 2003), με 2 ώρες 17' 56'' από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, που του είχε δώσει την 23η θέση. Σε μεγάλη διοργάνωση έχει σημειώσει το ρεκόρ διαδρομής στις γυναίκες κι η Μαρία Πολύζου, αφού με 2 ώρες 39' 10'' είχε τερματίσει στη 12η θέση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, που είχε διεξαχθεί το 1997 στην Αθήνα.

Στη φετινή διοργάνωση μετέχει κι η περσινή νικήτρια Ελευθερία Πετρουλάκη, που στον πρώτο Μαραθώνιο της ζωής της πέτυχε την 8η επίδοση για Ελληνίδα δρομέα στην κλασική διαδρομή (2 ώρες 46' 07''), που είναι και το φαβορί για τη νίκη.

Ερωτηματικό αποτελεί η συμμετοχή για πρώτη φορά στη διοργάνωση της 37χρονης σήμερα Κατερίνας Ασημακοπούλου, άλλοτε πρωταθλήτριας των μεγάλων αποστάσεων και τέσσερις φορές Πανελληνιονίκη στα 10.000 μέτρα (2005, 2006, 2007 και 2008), που σταμάτησε για ένα διάστημα τον αθλητισμό...

 

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ρεζιλίκι και σιωπή

Αρχικά, ο Στ. Πέτσας, μιλώντας για την περιβόητη λίστα, είχε πει ότι τα κριτήρια χρηματοδότησης των ΜΜΕ ήταν διαφανή και αφορούσαν την αναγνωσιμότητα και τον αριθμό των εργαζομένων στο καθένα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις