Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Β.Δελής: Δε μιλάμε μόνο για την Αθήνα της βιτρίνας αλλά για κάθε γειτονιά και συνοικία της
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Β.Δελής: Δε μιλάμε μόνο για την Αθήνα της βιτρίνας αλλά για κάθε γειτονιά και συνοικία της

Ο Β.Δελής κάτω αριστερά

«Η Αθηνά έχει την βασική πρώτη ύλη για έναν δημιουργικό μετασχηματισμό: ένα υψηλών προσόντων και με ποιότητα ανθρώπινο δυναμικό», τονίζει ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την «Ανοιχτή Πόλη», Βασίλης Δελής.

Ο ίδιος, μιλώντας στο star.gr προσθέτει ότι  «οι άνθρωποι της Ανοιχτής Πόλης είναι πεισματάρηδες και το παλεύουν καθημερινά, κινηματικά αλλά και θεσμικά για μια άλλη Αθήνα».

Παράλληλα, αναφερόμενος στην καθαριότητα υπογραμμίζει ότι «στόχος είναι η αποφυγή μιας κρίσης σκουπιδιών στην Αθήνα και η δημιουργία ενός Δήμου πρότυπου στη διαχείριση απορριμμάτων, με ανακυκλώσιμα προϊόντα υψηλότερης ποιότητας και αξίας με ισχυρό τομέα κυκλικής οικονομίας, μικρή περιβαλλοντική επιβάρυνση και εξοικονόμηση ενέργειας, χαμηλό κόστος ανταποδοτικών υπηρεσιών και, άρα, χαμηλά δημοτικά τέλη».

«Το στοίχημα του μέλλοντος ώστε να μειωθεί το συνολικό περιβαλλοντικό «αποτύπωμα» της πόλης μας και να ανταποκριθεί, ταυτόχρονα, στις σύγχρονες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και των πολλαπλών κοινωνικών ανισοτήτων είναι περισσότερο πράσινο», σημειώνει ο απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

Ο ίδιος, σπούδασε Πολιτική Επιστήμη και Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Διεθνή Ανάπτυξη και Συνεργασία στο πανεπιστήμιο του Jyväskylä (Φινλανδία).

Παράλληλα είναι εθελοντής στο Καραβάνι Τέχνης και Αλληλεγγύης που προσφέρει δράσεις ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε εφήβους και παιδιά και σε Κατασκηνώσεις που φιλοξενούν μεταξύ άλλων και παιδιά με κοινωνικά προβλήματα.

Τέλος, ο Β.Δελής, ο οποίος έχει εργαστεί στην Ε.Ε. και σε εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων υπογραμμίζει ότι «δε μιλάμε μόνο για την Αθήνα του κέντρου, την Αθήνα της βιτρίνας, αλλά για κάθε γειτονιά και συνοικία της πόλης. Δεν είμαστε περαστικοί από την Αθήνα και δεν την βλέπουμε ως επισκέπτες. Γνωρίζουμε τις δυνατότητες της πόλης και πιστεύουμε σε αυτήν».

Αναλυτικά η συνέντευξη του υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου με την «Ανοιχτή Πόλη».

- Η Αθήνα είναι μια πόλη προβλημάτων ή μια πόλη ευκαιριών; 

Η Αθήνα σήμερα είναι μια πόλη των μεγάλων προκλήσεων. Από την μια έχουμε να διαχειριστούμε την Αθήνα της εξόδου από την κρίση και των μεγάλων κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων που αυτή προκάλεσε στην πόλη. Παράλληλα, πρέπει να παλέψουμε και με τα μεγάλα ζητήματα της καθημερινότητας που δεν έχουν τόσα χρόνια λυθεί, όπως το θέμα της καθαριότητας.

Τέλος, υπάρχει και το μεγάλο ζήτημα διαχείρισης του μεγάλου αριθμού των τουριστών που ενώ από τη μια αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος, από την άλλη η πόλη δεν είναι προετοιμασμένη κατάλληλα για να υποδεχθεί αυτόν τον πληθυσμό δημιουργώντας στρεβλώσεις στην λειτουργία της όπως είναι το θέμα της εκδίωξης της κατοικίας από το κέντρο της πόλης ή και το κυκλοφοριακό ζήτημα.

Παρόλα αυτά, η Αθηνά έχει την βασική πρώτη ύλη για έναν δημιουργικό μετασχηματισμό: ένα υψηλών προσόντων και με ποιότητα ανθρώπινο δυναμικό. Αυτό φάνηκε και στη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης όπου οι Αθηναίες και Αθηναίοι δημιούργησαν ένα κύμα αλληλεγγύης και ανακούφισης προς τους ταλαιπωρημένους πληθυσμούς των προσφύγων.

Στον πολιτισμό επίσης υπάρχει έντονη δραστηριότητα στην πόλη, χαρακτηριστικά διάφοροι παρομοιάζουν την Αθήνα ως ένα νέο Βερολίνο σε θέματα δημιουργίας. Μην ξεχνάμε και το γεγονός ότι στα όρια της Αθήνας φιλοξενούνται τέσσερα από τα μεγαλύτερα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας.

Για εμάς, αυτοί οι χώροι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης και πηγή πλούτου γνώσης και ιδεών. Αυτή η παραγόμενη γνώση και δημιουργία  μπορεί με τις κατάλληλες προϋποθέσεις και πολιτικές να αποβεί εις όφελος όλης της πόλης των Αθηνών, δημιουργώντας μια Αθήνα από την αρχή.

- Ποιο επιχείρημα θα πείσει τον δημότη να ψηφίσει τον συνδυασμό που συμμετέχετε;

Η Ανοιχτή Πόλη υπάρχει και δραστηριοποιείται από το 2006 στις γειτονιές της Αθήνας, είναι Αθηναίες και Αθηναίοι που ζούνε και μεγαλώνουν στις γειτονιές της πόλης, κάθε πρόβλημα της πόλης είναι και δικό τους πρόβλημα. Παρά το γεγονός ότι κυριαρχεί η εικόνα της εγκατάλειψης σε όλη την πόλη από μέρους της Δημοτικής Αρχής, οι άνθρωποι της Ανοιχτής Πόλης είναι πεισματάρηδες και το παλεύουν καθημερινά, κινηματικά αλλά και θεσμικά για μια άλλη Αθήνα.

Δεν μιλάμε μόνο για την Αθήνα του κέντρου, την Αθήνα της βιτρίνας, αλλά για κάθε γειτονιά και συνοικία της πόλης. Δεν είμαστε περαστικοί από την Αθήνα και δεν την βλέπουμε ως επισκέπτες. Γνωρίζουμε τις δυνατότητες της πόλης και πιστεύουμε σε αυτήν.

Τέλος, έχουμε αποδείξει ότι με αυτό το πείσμα μπορούμε να καταφέρουμε σημαντικά πράγματα για την πόλη είτε διεκδικώντας δημόσιους χώρους σε μια πόλη που ο δημόσιος χώρος είναι ζήτημα βιωσιμότητας για τους κατοίκους της, είτε σε θέματα διαφάνειας και λογοδοσίας.

- Τι θα κρατούσατε από την Αθήνα για τι συνήθως ακούμε μόνο τι θα αλλάζαμε στην Αθήνα;

Η Αθήνα έχει μια ενέργεια μαγική και αυτό πιστεύω ότι αυτό οφείλεται στην ποικιλομορφία και τις αντιφάσεις της πόλης. Στην Αθήνα σε πολύ μικρό χώρο συναντιούνται χρήσεις και μέρη αντίθετα ή αντίρροπα, Ανατολή - Δύση, αλληλεγγύη δίπλα σε πληγές κρίσεις, αρχαία δίπλα σε μοντέρνα κτίρια, κατοικία δίπλα σε διασκέδαση κ.ά.

Αυτά είναι στοιχεία της πόλης που της δίνουν έναν δυναμισμό και πολλές δυνατότητες, εξού και η λέξη μαγεία που χρησιμοποίησα πιο πριν. Αυτό το στοιχείο του πλούτου της ποικιλίας των μεικτών χρήσεων που πετυχαίνεις μέσα στην Αθήνα θα το κράταγα και θα το προστάτευα διότι αποτελεί πλούτο για την πόλη, με ένα όμως ρυθμιστικό πλαίσιο που προστατεύει όλες τις χρήσεις και σέβεται την καθημερινότητα όλων μας.

- Πόσο ευκολος είναι ο καθαρισμός μιας πόλης όπως η Αθήνα;

Η Αθήνα είναι μια βρώμικη πόλη. Η λογική μέχρι σήμερα ήταν: όλα τα σκουπίδια στον ΧΥΤΑ Φυλής -όλα τα σκουπίδια κάτω από τη γη-, όλο το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Το μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων, όμως, που ακολουθεί η Αθήνα, έχει φτάσει στα όριά του. Η Αθήνα, ενώ θα έπρεπε να ανακυκλώνει το 50%, ανακυκλώνει μόλις το 5% των απορριμμάτων της και στέλνει για ταφή το 92%, που ολοένα αυξάνεται. Πρόκειται για μια λανθασμένη επιλογή, οι καταστροφικές συνέπειες της οποίας θα γίνουν ορατές όταν -μέσα στο 2020- κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής.

Στόχος μας, λοιπόν, η αποφυγή μιας κρίσης σκουπιδιών στην Αθήνα και η δημιουργία ενός Δήμου πρότυπου στη διαχείριση απορριμμάτων, με ανακυκλώσιμα προϊόντα υψηλότερης ποιότητας και αξίας, ισχυρό τομέα κυκλικής οικονομίας, μικρή περιβαλλοντική επιβάρυνση και εξοικονόμηση ενέργειας, χαμηλό κόστος ανταποδοτικών υπηρεσιών και, άρα, χαμηλά δημοτικά τέλη.

Μια πόλη καθαρή με ενεργούς πολίτες που θα έχουν έλεγχο του κυκλώματος διαχείρισης των απορριμμάτων αποτρέποντας φαινόμενα παράνομης διάθεσης. Οφείλουμε να δράσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά για τη ριζική αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης που επικρατεί έως τώρα. Με πρώτο άμεσο βήμα την κατάρτιση ενός έκτακτου ολοκληρωμένου σύγχρονου τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων.

- Αν η πόλη χτιζόταν απο την αρχή τι θα πρόσεχατε;

Θα πρόσεχα να υπάρχουν περισσότεροι πράσινοι, δημόσιοι, ελεύθεροι χώροι. Είναι από τα πρώτα πράγματα που ως επισκέπτης σε πόλεις του εξωτερικού φροντίζω να δω και αναβαθμίζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους, ενώ παράλληλα δρουν ευεργετικά σε θέματα υγείας που μπορεί να προκαλούνται από τη ζωή σε μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα.

Μην ξεχνάμε άλλωστε το στοίχημα του μέλλοντος ώστε να μειωθεί το συνολικό περιβαλλοντικό «αποτύπωμα» της πόλης μας και να ανταποκριθεί, ταυτόχρονα, στις σύγχρονες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και των πολλαπλών κοινωνικών ανισοτήτων.

- Με τι μετακινείστε στην Αθήνα;

Με πόδια κυρίως, διότι μένω στο κέντρο της πόλης κοντά στην Ομόνοια.

- Αγαπημένη περιοχή στο κέντρο;

Εξάρχεια, λόγω ποικιλομορφίας της περιοχής.

- Ποιο θεωρείτε ότι είναι το κόσμημα της πόλης αν εξαιρέσουμε την Ακρόπολη;

Η Πλάκα ως γειτονιά, είναι και αισθητικά όμορφη αλλά και ευχάριστη να την περπατάς.

- Θέατρο ή σινεμά;

- Ασχολείστε με κάποιο σπορ;

Ναι, με το Brazilian Jiu Jitsu.

- Ποια εποχή θεωρείτε την Αθήνα ποιο όμορφη;

Τέλη άνοιξης αν και φέτος μας έχει λίγο ταλαιπωρήσει ο καιρός

- Αν σας δινόταν η δυνατότητα να γκρεμίσετε ένα κτίριο για να δημιουργηθεί ένα πάρκο ποια περιοχή θα επιλέγατε να γίνει αυτό;

Ο Βοτανικός, πιστεύω ότι μπορεί να δημιουργήσουμε εκεί ένα μητροπολιτικό πάρκο που τόσο πολύ το έχουμε ανάγκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL