Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.2°C
1 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
9.9°C14.1°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.1°C17.5°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.9°C
0 BF 100%
Τι πρέπει να γνωρίζουμε λίγο πριν την κάλπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τι πρέπει να γνωρίζουμε λίγο πριν την κάλπη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ

Δυο εικοσιτετράωρα απομένουν μέχρι το άνοιγμα των τετραπλών καλπών στις 7 το πρωί της Κυριακής 26ης Μαΐου με την Πολιτεία να καλεί τους εκλογείς να προσέλθουν να ασκήσουν το δημοκρατικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους. Οι κάλπες κλείνουν στις 7 το βράδυ της Κυριακής. Σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε για τις πολιτικές που θα καθορίσουν την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επόμενα πέντε χρόνια, όπως επίσης και για την ανάδειξη αιρετών στην Αυτοδιοίκηση (Περιφερειάρχες, Δημάρχους, Κοινοτάρχες) που με τις ενέργειές τους θα καθορίσουν την καθημερινότητά μας την επόμενη τετραετία. Σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση συμμετέχουν και οι 17άρηδες, δηλαδή όσοι γεννήθηκαν έως την 31η Δεκεμβρίου του 2002 και αριθμούν τους 106.760 πολίτες.

Τα εκλογικά τμήματα

Οι εκλογείς μπορούν να ενημερωθούν για το εκλογικό τμήμα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών στην παραπομπή “Μάθε που ψηφίζεις”. Για την διευκόλυνση του εκλογικού σώματος, το υπουργείο Εσωτερικών έχει αυξήσει τα εκλογικά τμήματα. Έτσι, για παράδειγμα στο εκλογικό τμήμα 25Α ο ψηφοφόρος καλείται να ψηφίσει για ευρωεκλογές και περιφερειακές εκλογές και στο ακριβώς διπλανό το 25Β ψηφίζει για δημοτικές και κοινοτικές εκλογές.

Οι ετεροδημότες, που αριθμούν τους 112.504 ψηφίζουν για την ανάδειξη ευρωβουλευτών στον τόπο, όπου διαμένουν. Ωστόσο, υποχρεούνται την ίδια μέρα να προσέλθουν στις αυτοδιοικητικές κάλπες, όπου είναι εγγεγραμμένοι με βάση τους ειδικούς καταλόγους και απαγορεύεται να ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές στο εκλογικό τμήμα του δήμου, όπου είναι εγγεγραμμένοι. Επίσης, οι εκλογείς, που ενώ δεν έχουν καταδικαστεί με στέρηση εκλογικού δικαιώματος, δεν περιλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους, μπορούν έως την λήξη της ψηφοφορίας στις 7 μμ να πάρουν να απευθυνθούν στα δημοτολόγια του δήμου που είναι εγγεγραμμένοι για να πάρουν πιστοποιητικό εγγραφής τους. Για αυτόν τον λόγο τα δημοτολόγια θα είναι ανοικτά καθ’ όλη την διάρκεια της ψηφοφορίας.

Σταυροί προτίμησης

Στις ευρωεκλογές οι ψηφοφόροι βάζουν έως και 4 σταυρούς προτίμησης σε έναν από τους 40 συνδυασμούς, κόμματα και συνασπισμούς κομμάτων που ανακηρύχθηκαν από τον Άρειο Πάγο. Κάθε κόμμα ή συνασπισμός που συγκεντρώνει το 3% εκλέγει ευρωβουλευτή. Στις ευρωεκλογές ψηφίζουν αύριο, Σάββατο, όσοι Έλληνες κάτοικοι των κρατών – μελών της Ε.Ε. συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου εφ’ όσον έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, στις κατά τόπους πρεσβείες και προξενεία.

Την Κυριακή, οπότε και διεξάγεται ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών (Περιφέρειες, Δήμοι, Κοινότητες), ο συνδυασμός που θα συγκεντρώσει το 50% συν 1, εκλέγεται και παίρνει την αναλογία των εδρών καθότι το εκλογικό σύστημα είναι η απλή αναλογική. Σε περίπτωση που οι δυο επικρατέστεροι υποψήφιοι περάσουν στον δεύτερο γύρο την 2α Ιουνίου, τότε οι έδρες παραμένουν όπως κατανεμήθηκαν στον πρώτο γύρο και γίνεται η εκλογή περιφερειάρχη ή δημάρχου. Στις περιφερειακές εκλογές η σταυροδοσία έχει ως εξής: Έναν (1) σταυρό, όπου εκλέγονται έως και 3 περιφερειακοί σύμβουλοι. Δύο (2) σταυροί όπου εκλέγονται από τέσσερις (4) έως επτά (7) περιφερειακοί σύμβουλοι. Τρεις (3) σταυροί, όπου εκλέγονται οκτώ (8) έως (12) περιφερειακοί σύμβουλοι και τέσσερις (4) σταυροί όπου εκλέγονται από δεκατρείς (13) και άνω περιφερειακοί σύμβουλοι.

Στις δημοτικές εκλογές, ο ψηφοφόρος σε ενιαία εκλογική περιφέρεια μπορεί να βάλει έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης. Όπου οι δημοτικές έδρες είναι τρεις έδρες, μπορεί να βάλει μόνο έναν (1) σταυρό προτίμησης. Όπου οι δημοτικές έδρες είναι περισσότερες από τρεις (3), ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης. Για τις κοινοτικές εκλογές, προβλέπεται ότι σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων, οι ψηφοφόροι μπορούν να βάλουν έως δύο (2) σταυρούς προτίμησης. Ενώ σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων, ο σταυρός προτίμησης είναι ένας (1).

Εφορευτική επιτροπή

Οι επιλεγμένοι πολίτες για εφορευτική επιτροπή, πρέπει να προσέλθουν στις 6 το πρωί της Κυριακής στο εκλογικό τμήμα και να δηλώσουν την παρουσία τους ενώπιον του δικαστικού αντιπροσώπου. Σε περίπτωση ασθένειας των ιδίων ή άλλης ανειλημμένης υποχρέωσης του ορισθέντα ως μέλους εφορευτικής επιτροπής, ο δικαστικός αντιπρόσωπος είναι ο μόνος που μπορεί να κρίνει την απαλλαγή από τα καθήκοντά του. Σε περίπτωση άρνησης του πολίτη να παρέχει τις υπηρεσίες του, ο δικαστικός αντιπρόσωπος μπορεί να ζητήσει από την αστυνομία την σύλληψή του με βάση την αυτόφωρη διαδικασία, καθώς πρόκειται περί παρακώλυσης της εκλογικής διαδικασίας.

Εκλογική άδεια

Για την διευκόλυνση των εκλογέων, που ψηφίζουν μακρυά από τον τόπο διαμονής τους, προβλέπεται η υποχρεωτική χορήγηση άδειας. Συγκεκριμένα, όσοι εργάζονται 5 ημέρες δικαιούνται άδεια μια (1) εργάσιμη ημέρα για μετακίνηση από 200-400 χλμ, δυο (2) εργάσιμεςεάν η μετακίνηση είναι άνω των 401χλμ. Επίσης, όσοι εργάζονται έξι (6) ημέρες δικαιούνται άδεια μιας εργάσιμης για άσκηση εκλογικού δικαιώματος σε περιοχή που απέχει 100-200 χλμ από τον τόπο διαμονής τους και τρεις (3) εργάσιμες και όσους διαμένουν άνω των 401 χλμ. Για όσους ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στη νησιωτική χώρα, η χορήγηση άδειας από την εργασία φθάνει έως τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

Ελεύθερη διέλευση

Ελεύθερα, χωρίς την καταβολή διοδίων οι πολίτες την Κυριακή και την επόμενη 2α Ιουνίου να χρησιμοποιούν τους οδικούς άξονες που έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες, όπως και της Εγνατίας, του μοναδικού αυτοκινητόδρομου που παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη. Το “ελευθέρας” ισχύει και για τη γέφυρα Ρίου Αντιρρίου και την Αττική Οδό ενώ θα εφαρμοστεί από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής μέχρι τα μεσάνυχτα. Ειδικά, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, με την επίδειξη του εγγράφου τοποθέτησης και του δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας, διέρχονται ελεύθερα από σήμερα Παρασκευή 6:00 π.μ. έως και την Δευτέρα 27 Μαΐου στις 24:00 μ.μ., καθώς και από την Παρασκευή 31 Μαΐου στις 6:00 π.μ. έως και την Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019 στις 24:00 μ.μ..

Η ελεύθερη διέλευση επιβατικών και δικύκλων οχημάτων αφορά τους οδικούς άξονες Ελευσίνας – Κορίνθου – Πάτρας – Παράκαμψη Πάτρας (Ολυμπία Οδός), γέφυρας Ρίου -Αντιρίου, Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτα ςκαι Λεύκτρου – Σπάρτης (Μορέας), Ιονίας οδόού (Αντίρριο -Ιωάννινα) και τμήμα Πάτρα Αθήνα Θεσσαλονίκη (ΠΑΘΕ), Μεταμόρφωσης – Σκαρφείων, Κεντρικής Ελλάδος και τμήματος ΠΑΘΕ Σκαρφείων – Ράχες, αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ( Ράχες– Κλειδί), Εγνατίας Οδού και Αττικής Οδού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL