Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Τι παίζεται στου Ζωγράφου;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τι παίζεται στου Ζωγράφου;

Οι φετινές δημοτικές εκλογές φαίνεται να γίνονται στη σκιά των Ευρωεκλογών, της πρώτης μεγάλης εκλογικής αναμέτρησης μετά το ταραγμένο 2015. Διαφαίνεται λοιπόν μια τάση  σε επίπεδο αυτοδιοίκησης,  η δημόσια συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από τα μικρά της καθημερινότητας , σε μια αναζήτηση οξυγόνου,  μακριά από τις στρατεύσεις και την αντιπαράθεση του κεντρικού πολιτικού σκηνικού.

Είναι όμως όντως η αυτοδιοίκηση απολίτικη και ανεπηρέαστη από τα μεγάλα πολιτικά επίδικα της εποχής; Είναι όλα αυτά τα μικρά που συνθέτουν την καθημερινότητα ενός δήμου ξεκομμένα από τον τρόπο που κάθε συλλογικότητα και πολίτης τοποθετείται απέναντι στα μεγάλα διλήμματα της εποχής;

 Άποψη μου είναι πως δεν είναι. Αντιθέτως οι αυτοδιοικητικές αρχές μπορούν με τη δράση και τις παρεμβάσεις  τους στην καθημερινότητα,  να γίνουν παράδειγμα για την αντιμετώπισή των μεγάλων προκλήσεων του αιώνα μας.

Στου Ζωγράφου έχουμε μια λαμπρή ευκαιρία. Η δημοτική αρχή με επικεφαλής την Τίνα Καφατσάκη, κλείνοντας την θητεία της αφήνει μια πλούσια παρακαταθήκη έργων αλλά και πολλά ανοιχτά μέτωπα. Η κουλτούρα της οικονομικής διαφάνειας, η απόδοση της Βίλας Ζωγράφου στο λαό της πόλης, η πραγματοποίηση λαϊκών συνελεύσεων, η πρωτοφανής πληθώρα δωρεάν πολιτιστικών εκδηλώσεων, οι συνεχείς δράσεις αθλητισμού είναι όλα δείγματα  γραφής μιας δημοτικής αρχής που είχε τα μάτια στραμμένα στις πραγματικές ανάγκες της γειτονιάς και των ανθρώπων της. Τα όποια λάθη και παραλείψεις εντοπίζονται , διορθώνονται και σε καμιά περίπτωση δεν ακυρώνουν τη συνολική εικόνα μιας δημοτικής αρχής που αγωνίστηκε για το καλό της πόλης και όπως όλα δείχνουν θα ανταμειφθεί γι αυτό στις 26 Μαϊου,  κερδίζοντας τις εκλογές.

Και εδώ έρχεται η μεγάλη πρόκληση για του Ζωγράφου. Να γίνει η επόμενη θητεία, γεμάτη πια εμπειρία, γνώση και αυτοπεποίθηση, η θητεία που θα κάνει  την πόλη του Ζωγράφου πρωτοπόρο και καινοτόμο. Που με το παράδειγμα της θα απαντήσει στα σπουδαία ζητήματα του 2020. Ποια είναι αυτά;  Θα αναφέρω δύο παραδείγματα.

Το πρώτο αφορά το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, η δραματική αύξηση των πλημμύρων και των υψηλών θερμοκρασιών. Και αν οι κλίσεις της πόλης μας μας γλιτώνουν από τις πρώτες, απαιτείται τεράστια αύξηση των φυτεύσεων και χρήση μοντέρνων οικοδομικών υλικών για να αποφύγουμε τις δεύτερες. Καλούμαστε όμως να μειώσουμε και τις δικές μας εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Τοποθετώντας στις ταράτσες των σχολείων και άλλων δημοτικών κτιρίων φωτοβολταϊκά για αξιοποίηση του ήλιου και ενεργειακή αυτονομία.

Υλοιποιώντας ένα σχέδιο βιώσιμης κινητικότητας με έμφαση στο περπάτημα, τα ήπια μέσα μεταφοράς όπως το ποδήλατο (κατά προτίμηση ηλεκτρικό για την γεμάτη ανηφόρες γειτονιά μας) και  την ηλεκτροκίνηση σε συνδυασμό με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Για όλα αυτά έχουμε πλέον στα χέρια μας το εξαιρετικό εργαλείο των Ενεργειακών Κοινοτήτων που πρόσφατα θεσπίστηκε από το ΥΠΕΝ που κάνει την τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολίτες συμμέτοχους στον ενεργειακό μετασχηματισμό της πόλης.

Το δεύτερο παράδειγμα  αφορά  το θέμα της  της δημοκρατίας που διαπερνά κάθε πλευρά της κοινωνικής και πολιτικής ζωής: Την πρόσβαση των ΑΜΕΑ στο δημόσιο χώρο και τις υπηρεσίες του Δήμου. Τη συμμετοχή των δημοτών στη λήψη των αποφάσεων είτε με συνελεύσεις και διαδικασίες συμμετοχικού σχεδιασμού είτε με ψηφιακά εργαλεία διαβούλευσης. Την συνέχιση της δωρεάν πρόσβασης στον πολιτισμό για όλους και όλες. Την υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλων, με ισχυρή κοινωνική πολιτική που προσφέρει ακόμα περισσότερα στους ευάλωτους. Με μια δημοτική αρχή που δε φοβάται να υπερασπιστεί το διαφορετικό και  παίρνει θέση πλάι στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα χωρίς μισόλογα. Που δίνει απλόχερα τη βοήθεια της σε ανθρώπους που έφτασαν εδώ αφήνοντας τις κατεστραμμένες πατρίδες τους. Που πολεμά το φασισμό και δεν αφήνει χώρο στο ακροδεξιό μίσος που φωλιάζει σε άλλα ψηφοδέλτια.

Τίποτα δεν είναι εύκολο και αυτονόητο, το αντίθετο. Στου Ζωγράφου όμως έχουμε μια καθαρή επιλογή μπροστά μας: να αγωνιστούμε όλοι και όλες μαζί για το επόμενο βήμα και μια πόλη πρότυπο ή να κάνουμε πολλά βήματα πίσω στη διαφθορά, την εξυπηρέτηση συμφερόντων, την αδιαφορία για τις ανάγκες των πολλών  και το αντιδημοκρατικό σκοτάδι.

Εμείς κάναμε την επιλογή μας.

Πέτρος Μαρκόπουλος, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός , Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ζωγράφου με το Μαζί για την Πόλη μας 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL