Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Συναίνεση Μπακογιάννη - Γερουλάνου στο φιάσκο του Μεγάλου Περιπάτου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συναίνεση Μπακογιάννη - Γερουλάνου στο φιάσκο του Μεγάλου Περιπάτου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ

Φορώντας το προσωπείο της συναίνεσης, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης επιχειρεί να υποβαθμίσει το φιάσκο του Μεγάλου Περιπάτου. Την ίδια ώρα κάνει διαρκείς αλλαγές στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, αλλά επιμένει να επεκταθεί για ακόμη τρεις μήνες ο αποκλεισμός της κυκλοφορίας σε διάφορα σημεία του κέντρου της πρωτεύουσας. Γι’ αυτήν την απόφαση, ο Κ. Μπακογιάννης επικαλείται τον ισχυρισμό της αντιμετώπισης του κορωνοΐου, διαμορφώνοντας τον «χώρο», για να προχωρήσουν τα μεγαλεπίβολα έργα με τις πανάκριβες αναθέσεις χιλιάδων ευρώ. 

Αυτή την φορά, φάνηκε συναινετικός στην απόδοση μιας ακόμη λωρίδας για τα αυτοκίνητα στην λεωφόρο Πανεπιστημίου. «Η πιλοτική δοκιμή των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων της οδού Πανεπιστημίου ξεκίνησε με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας όλων των οχημάτων. Εν όψει της αξιολόγησης της πρώτης φάσης κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για την εφαρμογή του ‘Μεγάλου Περιπάτου’, προχωράμε στη διατήρηση των λωρίδων κυκλοφορίας για τα Ι.Χ. σε τρεις και στην προσθήκη μίας επιπλέον λωρίδας για τη διέλευση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, αυστηρά οριοθετημένης», είπε ο Κ. Μπακογιάννης στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Δευτέρα. Επέμεινε, όμως, στον πειραματισμό με τον κυκλοφοριακό φόρτο στις μεγάλες οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας εν είδει ασκήσεων με την ταλαιπωρία οδηγών, εξυπηρετούμενων από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και όλων των διερχόμενων από το κέντρο της Αθήνας.

Επίθεση Γερουλάνου στην «Ανοιχτή Πόλη»

Σε αυτό το σκηνικό, ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα Είσαι Εσύ», Παύλος Γερουλάνος έσπευσε να καρπωθεί ως επιτυχία του την επαναφορά στην κυκλοφορία των οχημάτων μιας λωρίδας στην Λεωφόρο Πανεπιστημίου. Ο ίδιος όμως φαίνεται να σιγοντάρει τους πειραματισμούς Μπακογιάννη, τη στιγμή που είναι σε γνώση του μια σειρά υφιστάμενων μελετών, που είναι ολοκληρωμένες και δεν υπόκεινται σε πειραματισμούς. Άλλωστε, ήταν μέλος της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου όταν η τότε υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη ήταν αρχικά ένθερμη υποστηρίκτρια της πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου, αλλά υπό το βάρος των έντονων αντιδράσεων αναγκάστηκε να αποσύρει την πρότασή της. 

Έκπληξη, μάλιστα, προκάλεσε το επικριτικό  ύφος του Π. Γερουλάνο, όταν επέλεξε να επιτεθεί στην «Ανοιχτή Πόλη» για την απόφασή της να καταψηφίσει την παράταση κατά 3 μήνες του αποκλεισμού του ιστορικού κέντρου των Αθηνών, πράγμα που σχετίζεται με τις επικείμενες εργασίες του Μεγάλου Περιπάτου. «Ελπίζω η απόφασή σας σήμερα να μην σημαίνει και την παραίτησή σας από κάθε άλλη συζήτηση που μπορεί να κάνει το έργο καλύτερο», είπε ο Π. Γερουλάνος.  

Ν. Ηλιόπουλος: Το μεγάλο καψόνι ακυρώνει την πραγματική ανάγκη

Υπερασπιζόμενη την έννοια του δημόσιου χώρου, η «Ανοιχτή Πόλη» με επικεφαλής τον Νάσο Ηλιόπουλο αποφάσισε να καταψηφίσει την τρίμηνη παράταση του αποκλεισμού του κέντρου των Αθηνών, που θα υπόκειται σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οι οποίες πολύ περισσότερο θα δυσκολεύουν τους διερχόμενους οδηγούς, επιβάτες και πεζούς. 

«Η υλοποίηση από τη Δημοτική Αρχή του “Μεγάλου Περιπάτου” δυστυχώς χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και ασυδοσία, ενώ έχει πια αποκτήσει και χαρακτηριστικά καψονιού για τους κατοίκους και τους χρήστες της πόλης, ακυρώνοντας μια πραγματική ανάγκη», τόνισε ο Ν. Ηλιόπουλος. 

Σε αυτό το πνεύμα, ο Ν. Ηλιόπουλος έκανε ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι: «Η προσπάθεια περιορισμού του  αυτοκινήτου χωρίς παράλληλη ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, δεν συνιστά ένα νέο μοντέλο βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Περισσότερο θυμίζει μαζικό καψόνι». «Η κατάσταση στα ΜΜΜ είναι κακή και σίγουρα αναντίστοιχη με τις ανάγκες της πόλης», πρόσθεσε ο Ν. Ηλιόπουλος για να υπογραμμίσει: «Προφανώς η συχνότητα των ΜΜΜ δεν είναι άμεση ευθύνη της Δημοτικής Αρχής. Ευθύνη όμως της Δημοτικής Αρχής είναι να σχεδιάζει λαμβάνοντας υπόψη αυτήν την πραγματικότητα. Ειδικά σήμερα που η κατάσταση της πανδημίας φαίνεται να οξύνεται». «Τέλος, τα σχέδια της δημοτικής αρχής για την πορεία των αναγκαίων μελετών,  αναθέσεων και διαγωνισμών παραμένουν κρυφά, τόσο από το δημοτικό συμβούλιο όσο και από την επιστημονική κοινότητα, δημιουργώντας εύλογα υποψίες για προαποφασισμένους σχεδιασμούς», κατέληξε ο Ν. Ηλιόπουλος. 

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL