Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟ ΚΡΥΦΤΟΥΛΙ ΜΕ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ / Κρυφτούλι Θεοδωρικάκου … αλλά ο κίνδυνος τοπικής χρεωκοπίας πλησιάζει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟ ΚΡΥΦΤΟΥΛΙ ΜΕ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ / Κρυφτούλι Θεοδωρικάκου … αλλά ο κίνδυνος τοπικής χρεωκοπίας πλησιάζει

Επιμένει να κρύβεται από τη ζοφερή πραγματικότητα των οικονομικών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, προσποιούμενος ότι έχει προσφέρει ό,τι ήταν δυνατόν στους 332 δήμους και τις 13 Περιφέρειες της χώρας μας. Αυτό ίσως εξηγεί και την άρνησή του να ενημερώσει τα αυτοδιοικητικά όργανα για το ύψος των δαπανών που έχουν κάνει οι ΟΤΑ για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας. Την ίδια ώρα, ο Τ. Θεοδωρικάκος αποφεύγει την ευθεία σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που εγκαίρως έχει θέσει ζήτημα γενναίας οικονομικής στήριξης των ΟΤΑ καταθέτοντας τις 70+1 προτάσεις ήδη από την αρχή της πανδημίας.

Η προφητεία...

Αυτή η στάση του Τ. Θεοδωρικάκου αποτυπώνεται στο γεγονός ότι ουδέποτε προσήλθε στη Βουλή για να απαντήσει στην ερώτηση 56 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με εισηγητή τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, που κατατέθηκε την 4η Μαρτίου 2020, με τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού να έχουν κάνει την εμφάνισή τους στη χώρα μας. Θα μπορούσε να θεωρηθεί και προφητική η διατύπωση της αγωνίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία των οικονομικών των ΟΤΑ, καθότι ο τίτλος της ερώτησης ήταν: «Σημαντικές περικοπές στη χρηματοδότηση των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού». Και φτάνουμε τέσσερις μήνες μετά, στη 2α Ιουλίου 2020, για να απαντήσει εγγράφως ο υπουργός Εσωτερικών στην ερώτηση των 56 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και, ούτε λίγο ούτε πολύ, να ισχυριστεί πως συνιστά «επιτυχία» η οικονομική στήριξη των ΟΤΑ με 104,6 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η αλήθεια των αριθμών

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρει ότι έχει αποδώσει για την κάλυψη των έκτακτων δαπανών που σχετίζονται με τον κορωνοϊό περί τα 14,2 εκατ. ευρώ στις 13 Περιφέρειες, 87,93 εκατ. ευρώ στους 332 δήμους και 2,53 εκατ. ευρώ σε δήμους και Περιφέρειες για την προστασία των Ρομά από τον κορωνοϊό. Ο ίδιος αναμειγνύει και το ποσόν των 70 εκατ. ευρώ προς τις Περιφέρειες για τους επενδυτικούς Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, που όμως δεν σχετίζονται με τις δαπάνες για τον κορωνοϊό.

Υπουργικές αλχημείες

Μαζί με αυτή την αλχημεία, ο Τ. Θεοδωρικάκος παρουσιάζει ως μέτρο δήθεν στήριξης των ΟΤΑ τη δυνατότητά τους να ζητήσουν κατά μόνας έκτακτη οικονομική ενίσχυση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους «σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης αδυναμίας κάλυψης λειτουργικών αναγκών των υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα για το διάστημα από την 1η Μαρτίου 2020 έως τις 30 Ιουνίου 2020». Υπενθυμίζει ότι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα συνοδεύεται από παρακράτηση 18 έως 72 δόσεων από τις μελλοντικές τακτικές επιχορηγήσεις.

Με εσωτερικό δανεισμό!

Ο ίδιος, όμως, «ξεχνά» να αναφέρει ότι στο ίδιο άρθρο 43 παρ. 5β της Πράξης Νομοθετικού Περιεχόμενου 75 προσδιορίζεται η πρακτική του εσωτερικού δανεισμού των ΟΤΑ. Αυτή αφορά τις αδύναμες οικονομικά Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης και τις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων, όπου προβλέπεται η μεταφορά πιστώσεων προς αυτές από «πάσης φύσεως ανειδίκευτες πιστώσεις», που κρατούν τα κεντρικά ταμεία των δήμων, «ώστε να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών αυτών».

Κι ενώ ο εσωτερικός δανεισμός συνιστά ακράδαντη ένδειξη για την πορεία προς την τοπική χρεοκοπία, προ ημερών ο Τ. Θεοδωρικάκος θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αναφορικά με αυτόν τον κίνδυνο. «Οφείλουμε να στηρίξουμε παντού... Το κάναμε, όμως, και συνεχίζουμε να το κάνουμε διαψεύδοντας όσους κινδυνολογώντας λένε ότι η Αυτοδιοίκηση κινδυνεύει με πτώχευση» περιορίστηκε να πει ο υπουργός, σε ειδική εκδήλωση στο Άργος για την παρουσίαση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», που έρχεται με καθυστέρηση οκτώ μηνών να αντικαταστήσει το πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι».

Σκιές γύρω από τα ληξιπρόθεσμα

Υπερηφανεύτηκε, μάλιστα, για την απόδοση 92 εκατ. ευρώ προς τους δήμους για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Δεσμεύτηκε ότι θα αποδοθεί αντίστοιχο ποσόν, για τον ίδιο σκοπό στο τέλος του 2020. Όμως, ο Τ. Θεοδωρικάκος δεν έχει προσδιορίσει την προέλευση αυτού του ποσού, που, σύμφωνα με πληροφορίες, υπερβαίνει κατά πολύ τα διαθέσιμα του Ταμείου Εξυγίανσης των ΟΤΑ. Η αγωνία στους αιρετούς, μάλιστα, είναι έκδηλη, καθώς φημολογείται ότι η απόδοση των 184 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές των δήμων θα συνοδευτεί με παρακράτηση από την τακτική επιχορήγηση των ΟΤΑ α’ βαθμού.

Έντονη δυσαρέσκεια!

Την ίδια ώρα, ο Τ. Θεοδωρικάκος δεν φαίνεται διατεθειμένος να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την ΚΕΔΕ για το ζήτημα της ζημίας των δήμων από τις έκτακτες δαπάνες για τον κορωνοϊό, που δεν ισοσκελίστηκαν με την απόδοση 87 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 75 εκατ. ευρώ είναι οριζόντια χρηματοδότηση. Ούτε, βέβαια, ο ίδιος θίγει το ζήτημα των διαφυγόντων εσόδων των δήμων από απαλλαγές των ιδιωτών από δημοτικά τέλη. Αυτή η επιλογή του συγκεντρώνει τη δυσαρέσκεια σύμπασας της Αυτοδιοίκησης και κυρίως των στελεχών που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία.

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω

Η αγωνία σε συνδυασμό με τη δυσαρέσκεια στους κύκλους της Αυτοδιοίκησης εντείνεται, καθώς, όπως πληροφορούμαστε, δεν έχει αποσταλεί ακόμη στους δήμους η εγκύκλιος για να υποβάλουν τα απολογιστικά στοιχεία δαπανών του δεύτερου τριμήνου του 2020, που τυπικά είχαν καταληκτική ημερομηνία την 30ή Ιουνίου. Πρόκειται για το κρίσιμο τρίμηνο, που οι δήμοι πραγματοποίησαν τις έκτακτες δαπάνες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. «Φωνή βοώντος εν τη ερήμω», λένε με απογοήτευση οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης στηλιτεύοντας τόσο τη στάση του υπουργού Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκου όσο και την αναλγησία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και, την ίδια ώρα, αγωνιούν, καθώς ένας μήνας απομένει μέχρι τη σύνταξη των νέων προϋπολογισμών των ΟΤΑ για το 2021. «Πώς θα συντάξουμε προϋπολογισμό με ελλειμματικά ταμεία;» διερωτώνται με απόγνωση...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL