Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.8°C25.8°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.5°C23.8°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.1°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
23 °C
21.5°C23.8°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.1°C24.1°C
2 BF 43%
Το έγκλημα στον ΧΥΤΑ Φυλής συνεχίζεται... - Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι για την έντονη δυσοσμία * Τι λέει το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη για τη μόλυνση που προκάλεσε η πυρκαγιά / Πνιγηρή η ατμόσφαιρα στην Δυτική Αττική από τα σκουπίδια του ΧΥΤΑ Φυλής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το έγκλημα στον ΧΥΤΑ Φυλής συνεχίζεται... - Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι για την έντονη δυσοσμία * Τι λέει το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη για τη μόλυνση που προκάλεσε η πυρκαγιά / Πνιγηρή η ατμόσφαιρα στην Δυτική Αττική από τα σκουπίδια του ΧΥΤΑ Φυλής

«Υποφέρουμε κάθε βράδυ. Δεν μπορούμε να ανασάνουμε. Κλείνουμε τα παράθυρα για να μην μπαίνει μέσα στο σπίτι μας η μπόχα από το εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης της Φυλής. Ανάβουμε τα κλιματιστικά, αλλά η μπόχα δεν φεύγει και βρομάει όλο το σπίτι μας» λένε στην «Αυγή» με έντονη απελπισία οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής. Οι άνθρωποι αυτοί, που δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού, εδώ και μέρες είναι αναγκασμένοι να εισπνέουν τη δυσωδία των οργανικών αποβλήτων, τα οποία υποτίθεται ότι υπόκεινται σε επεξεργασία στις εγκαταστάσεις του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Φυλής με σκοπό να γίνουν κομπόστ και χώμα για επαναχρησιμοποίηση.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που βρομάει τόσο πολύ», επισημαίνουν στην «Αυγή» οι κάτοικοι, καθώς αυτό συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. «Αλλά τόσο έντονη και αηδιαστική μυρωδιά είχαμε καιρό να εντοπίσουμε» συνεχίζουν εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι το έγκλημα του ΧΥΤΑ Φυλής είναι διαρκές. Αυτή η αηδιαστική μυρωδιά κατακλύζει κυρίως τις απογευματινές και βραδινές ώρες τους Δήμους Φυλής, Ασπροπύργου, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Πετρούπολης και ανάλογα με τη φορά του ανέμου γίνεται πιο έντονη.

«Να αποδοθούν ευθύνες!»

«Να διερευνηθούν οι αιτίες που προκαλούν τη δυσοσμία και να αποδοθούν ευθύνες» ζητάει, σε νέα του παρέμβαση, το «Δυτικό Μέτωπο», η συλλογικότητα που μάχεται για να κλείσει η εγκατάσταση του ΧΥΤΑ Φυλής και να περάσουμε στην εποχή της πραγματικής και αποτελεσματικής ανακύκλωσης. Μέχρι τότε, όμως, το «Δυτικό Μέτωπο» απαιτεί την άμεση παύση της λειτουργίας του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΕΜΑΚ) της Φυλής.

Η πυρκαγιά του 2015

Όπως μας λένε οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, που υποφέρουν από την έντονη δυσοσμία, το πρόβλημα ήταν το ίδιο έντονο όταν την 6η Ιουνίου του 2015 ξέσπασε πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στον Ασπρόπυργο Αττικής, που ανήκε στον επιχειρηματία Δημήτρη Λαζόπουλο. Τότε και για πολύ καιρό μετά η φωτιά σιγόκαιγε και μόλυνε την ατμόσφαιρα σε όλη τη Δυτική Αττική και το Θριάσιο Πεδίο. Το ζήτημα διερευνούσε επισταμένως ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ), ο οποίος με σειρά παρεμβάσεων απαιτούσε από τις αρμόδιες αρχές να παρέμβουν προκειμένου να επιτευχθεί η απορρύπανση της περιοχής και να προστατευτεί τόσο το ήδη μολυσμένο περιβάλλον από τον ΧΥΤΑ Φυλής όσο και η υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Οι παρανομίες...

Στο τελικό του πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη (ΣτΠ), που δημοσιεύει σήμερα η «Αυγή», αναφέρεται ότι «το ΚΔΑΥ λειτουργούσε διαχρονικά κατά παράβαση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων, με πολλαπλάσια παραγωγική δυναμικότητα από την αδειοδοτημένη και με μεγάλη διαφορά ισοζυγίου εισερχόμενων - εξερχόμενων». Επίσης, αναφέρει ότι «στον ακάλυπτο χώρο της εγκατάστασης αλλά και έξωθεν των ορίων της είχε δημιουργηθεί Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, από τη μακροχρόνια απόθεση αδιάθετων δεματοποιημένων προϊόντων, σύμμεικτων αστικών στερεών και εν δυνάμει επικινδύνων αποβλήτων».

Από παλαιότερους ελέγχους, είχε προκύψει ότι «το ΚΔΑΥ διενεργούσε παράνομες διασυνοριακές μεταφορές αποβλήτων από την Ελλάδα στη Βουλγαρία». Σύμφωνα με τον ΣτΠ, «κάποιες φορές, όπως και ακριβώς πριν το συμβάν της πυρκαγιάς, λόγω άρνησης παραλαβής του φορτίου από τις βουλγαρικές αρχές, αυτό επιστρεφόταν στη χώρα μας, με αποτέλεσμα τη συσσώρευσή του στον αύλειο χώρο της εταιρείας».

Ομερτά και συγκάλυψη...

Το οξύμωρο είναι ότι αυτές οι παραβάσεις για τις οποίες ευθυνόταν η ιδιοκτησία του ΚΔΑΥ είχαν, σύμφωνα με τον ΣτΠ, «διαπιστωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ήδη από το 2009», «δίχως όμως να συνοδεύονται από αυστηρές κυρώσεις, όπως ανάκληση αδειών και σφράγιση εγκαταστάσεων», «ενώ οι αποφάσεις επιβολής προστίμων, λόγω περιβαλλοντικών παραβάσεων, εκδίδονταν ετεροχρονισμένα».

Όσον αφορά την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημίας μετά την πυρκαγιά, ο ΣτΠ εντοπίζει «μεγάλες καθυστερήσεις», με αποτέλεσμα αυτή να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμη. «Τα δε μέτρα αποκατάστασης του χώρου, που καθορίστηκαν με υπουργικές αποφάσεις το 2015 και το 2016, δεν υλοποιήθηκαν στις καταληκτικές τους ημερομηνίες», υπογραμμίζει ο ΣτΠ, όπως επίσης «δεν ελήφθησαν μέτρα πρόληψης και φύλαξης του χώρου που ήταν απολύτως απαραίτητα».

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο υπεύθυνος εκμετάλλευσης του ΚΔΑΥ Δημήτρης Λαζόπουλος εντάχθηκε σε διαδικασία πτώχευσης ενώ το ασφαλιστήριο συμβόλαιό του δεν κάλυπτε το κόστος της περιβαλλοντικής ζημίας. «Έτσι, η ανάληψη του κόστους των μέτρων μετακυλίσθηκε στο Πράσινο Ταμείο, ενώ ως φορέας διαχείρισης του προγράμματος ορίστηκε η Περιφέρεια Αττικής» επισημαίνει ο ΣτΠ.

Η περιβαλλοντική καταστροφή

Από έγγραφα που δίνει στη δημοσιότητα ο ΣτΠ προκύπτει ότι η Περιφέρεια Αττικής ξεκίνησε τις εργασίες την 14η Μαρτίου 2019 και ολοκληρώθηκαν την 9η Αυγούστου 2019. Η συνολική ποσότητα αποβλήτων του ΚΔΑΥ Λαζόπουλου που οδηγήθηκαν προς διαχείριση ανέρχονταν σε 40.537,72 τόνους, εκ των οποίων 38.063,82 τόνοι μη επικίνδυνα και 2.473,9 τόνοι επικίνδυνα απόβλητα, όπως υλικά που περιέχουν αμίαντο και λοιπά επικίνδυνα χημικά απόβλητα. Επειδή όμως ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος του Νομού Αττικής, που διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Φυλής, δεν δέχθηκε, αρχικά, να παραλάβει το φορτίο από το ΚΔΑΥ Λαζόπουλου, αυτό κατά ένα μέρος μεταφέρθηκε σε αδειοδοτημένο ΚΔΑΥ προς επεξεργασία 11.106,49 τόνων που μπορούσαν να δεχθούν μηχανική κατεργασία και δεν ήταν επικίνδυνα.

Εκτιμάται ότι από την αρχική συνολική ποσότητα αποβλήτων, περί τους 3.700 - 3.900 τόνους απόβλητα οδηγήθηκαν στον ΧΥΤΑ Φυλής. Τέλος, σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού του χώρου του ΚΔΑΥ Λαζόπουλου παρέμειναν εκεί περί τους 150 - 200 τόνους ογκώδη απόβλητα συσσωματωμένα με καμένα υλικά, τα οποία είχαν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL