Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
Πρωτοβουλία 70+1 προτάσεων για τη στήριξη του Δημοσίου και των δήμων εν μέσω της δίνης του κορωνοϊού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρωτοβουλία 70+1 προτάσεων για τη στήριξη του Δημοσίου και των δήμων εν μέσω της δίνης του κορωνοϊού

Πρωτοβουλία 70+1 προτάσεων αναλαμβάνει ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης για την υποστήριξη της Δημόσιας Διοίκησης και των 332 δήμων της χώρας μας, καθώς, από την πρώτη μέρα που χτύπησε ο κορωνοϊός, έχουν ριχτεί στη μάχη για την προστασία των πολιτών, κρατώντας, ταυτόχρονα, όρθια τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. Οι προτάσεις έχουν σταλεί ήδη στον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, στον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρη Παπαστεργίου και στους επικεφαλής των παρατάξεων του αυτοδιοικητικού οργάνου. Σήμερα, ο Χρ. Σπίρτζης θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Εσωτερικών και την ΚΕΔΕ.

Η πρωτοβουλία των 70+1 προτάσεων αποσκοπεί στην ανάληψη πρόσθετων μέτρων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, την προστασία των εργαζομένων, τη στήριξη των επιχειρήσεων, των επαγγελματιών, των θέσεων εργασίας. Ταυτόχρονα, η πρωτοβουλία αποσκοπεί να πιέσει την κυβέρνηση, προκειμένου αυτή να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες για στήριξη των δομών κοινωνικής πολιτικής, όπως είναι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Στήριξη με ρεαλιστικές προτάσεις

«Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης όλων», υπογραμμίζει ο τομεάρχης Εσωτερικών Χρ. Σπίρτζης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 70+1 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την υποστήριξη της Δημόσιας Διοίκησης και των 332 δήμων συντάχθηκαν σε ενιαίο κείμενο καθότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαπίστωσε «παραλείψεις, ολιγωρίες και προβλήματα στην εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Στεκόμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας, σε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη στήριξη της κοινωνίας, στη Δημόσια Διοίκηση και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», υπογραμμίζει ο Χρ. Σπίρτζης για να προσθέσει: «Σε αυτήν την κρίσιμη εποχή, συμβάλλουμε με προτάσεις ρεαλιστικές και θέσεις κοινωνικής ευαισθησίας, ευθύνης και αλληλεγγύης, στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων του ελληνικού λαού».

Λύσεις για την Αυτοδιοίκηση

Το πρώτο μέρος των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ αφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και αποσκοπεί στη στήριξη των παρεμβάσεών της για τις δράσεις αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Έτσι προτείνονται επτά γενικά μέτρα για:

1. Ένταξη νέων δράσεων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

2. Έκτακτη οικονομική ενίσχυση των δήμων.

3. Πλήρη ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών των δήμων για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

4. Πενταψήφιο τηλεφωνικό αριθμό ανάγκης και τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης για κάθε δήμο.

5. Έκτακτη στελέχωση και στήριξη των υπηρεσιών καθαριότητας και κοινωνικών δράσεων και ανανέωση για δύο έτη όσων συμβάσεων εργαζομένων των ΟΤΑ λήγουν.

6. Ανασχεδιασμό και παράταση του προγράμματος ΑΚΣΙΑ.

7. Υποχρεωτική συνεδρίαση των οργάνων διοίκησης με τηλεδιάσκεψη για το χρονικό διάστημα εφαρμογής των μέτρων και θεσμική κατοχύρωση της.

Κόντρα στις ιδιωτικοποιήσεις

Ακολουθεί η επόμενη δέσμη προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εξειδικεύεται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των κοινωνικών δομών των δήμων, που αποτελούν ραχοκοκαλιά της μάχης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Εξάλλου, από την πρώτη στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει την «κάθετη διαφωνία» του στην προσπάθεια της κυβέρνησης να προχωρήσει «στην ιδιωτικοποίηση κρίσιμων υπηρεσιών των δήμων με αφορμή την πανδημία». Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί άμεσες προσλήψεις στον τομέα της καθαριότητας, στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι, αλλά και στις κοινωνικές δομές.

Σε αυτό το πεδίο, ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει 15 προτάσεις για:

1. Διπλασιασμό της χρηματοδότησης για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

2. Ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με όλες τις ειδικότητες (οδηγούς, διανομείς, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές κ.ά.) και τα μέσα, όπως παροχή κρατικών οχημάτων, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις δράσεις που αφορούν σε:

α. Σίτιση ευπαθών ομάδων.

β. Κοινωνικά παντοπωλεία.

3. Άμεσες προσλήψεις κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων από τους δήμους, για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.

4. Χρηματοδότηση για επιπλέον πρόσληψη ιατρικού προσωπικού με στόχο τη συνταγογράφηση χρόνιων νοσημάτων.

5. Ειδικές προβλέψεις για τους άστεγους συμπολίτες μας ανά δήμο με εκταμίευση ποσού από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη μίσθωση ακινήτων, όπως και αξιοποίηση δημόσιων χώρων που δεν λειτουργούν (π.χ. κτήρια των ΑΕΙ).

6. Τηλεφωνική γραμμή για ηλικιωμένους άνω των 65 ετών, ΑμεΑ καθώς και πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για να καλυφθούν οι ανάγκες τους.

7. Στελέχωση των 332 δήμων με 3.000 νέους με έκτακτο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ οκτώ μηνών και να παραταθούν οι συμβάσεις 5.500 συμβασιούχων ηλικίας 24-29 του ΟΑΕΔ.

8. Ενοικίαση χώρων ανά δήμο για κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων που ζουν τελείως μόνοι.

9. Συνεργασία των υπηρεσιών των δήμων με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).

10. Κινητές μονάδες Υγείας για τον υποχρεωτικό έλεγχο εργαζομένων.

11. Δημιουργική απασχόληση παιδιών με ψηφιακά προγράμματα που να ετοιμάζει το προσωπικό των παιδικών σταθμών και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.

12. Απαλλαγές των πολιτών από τροφεία δημοτικών παιδικών σταθμών για όσο διάστημα παραμένουν κλειστοί. Απαλλαγές από δίδακτρα σε δημοτικά ωδεία, δημοτικές σχολές χορού, δημοτικά εργαστήρια κ.λπ.

13. Οικονομική κάλυψη των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ) όπου συνεργάζονται οι δήμοι για την υλοποίηση προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού και λεσχών πολιτισμού.

14. Οικονομική κάλυψη του προσωπικού ΙΔΟΧ που αμείβεται με αντίτιμο και των εργαζόμενων με συμβάσεις έργου.

15. Ψηφιακές ξεναγήσεις για κάθε δήμο και ψηφιακό περιεχόμενο πολιτιστικών δραστηριοτήτων κάθε δήμου.

Μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και επαγγελματιών

Για τη στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεών τους που έχουν οικονομικές εκκρεμότητες με τους ΟΤΑ και το Δημόσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει δέσμη έξι μέτρων, που αποτυπώνονται στις εξής προτάσεις:

1. Μη είσπραξη δημοτικών τελών από τις πληττόμενες επιχειρήσεις που υπάγονται στις διατάξεις της ΠΝΠ έως τέλος του χρόνου και αντικατάσταση των εσόδων από ενίσχυση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων ή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ή του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ».

2. Αναστολή έως τον Δεκέμβριο του 2020 της πληρωμής ενοικίων δημοτικών καταστημάτων για επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους λόγο κορωνοϊού και πρόβλεψη ρύθμισης εξόφλησης μέχρι 24 μήνες από τη λήξη της κρίσης.

3. Αναστολή τουλάχιστον έως την 31.12.2020 της καταβολής μισθωμάτων προς τους ΟΤΑ από επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που μισθώνουν για επαγγελματική χρήση ακίνητα του Δημοσίου και η επαγγελματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί.

4. Ρύθμιση για την καταβολή μισθωμάτων, σε περίοδο 24 μηνών, μετά την αναστολή καταβολής.

5. Απαλλαγή τελών χρήσης για τραπεζοκαθίσματα.

6. Ανανέωση των συμβάσεων μίσθωσης ακινήτων για επαγγελματική χρήση ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου και ΟΤΑ που η επαγγελματική δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί.

Έκτακτη ενίσχυση των δήμων για άμεσες προμήθειες

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει προτάσεις για τη διευκόλυνση των οικονομικών υποχρεώσεων των δήμων, των οποίων οι προϋπολογισμοί βρίσκονται ή πλησιάζουν το «κόκκινο», λόγω των έκτακτων αναγκών, και αφορούν σε:

1. Έκτακτο πρόγραμμα προμηθειών τύπου «Φιλόδημος Προμηθειών» για προμήθεια των μέσων ατομικής προστασίας και συναφών αναλωσίμων, ανάθεση υπηρεσιών απολύμανσης, προμήθεια μηχανημάτων, ανταλλακτικών των οχημάτων.

2. Πρόσθετη στελέχωση των υπηρεσιών καθαριότητας, ιδίως για τους δήμους με καταυλισμούς Ρομά.

3. Ενίσχυση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης λόγω αύξησης κατά 20% του ενεργειακού κόστους.

4. Ειδικό μειωμένο τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος και καυσίμων στους δήμους λόγω μεγάλης απώλειας εσόδων τους.

5. Ανασχεδιασμός και παράταση του προγράμματος ΑΚΣΙΑ.

6. Ενημέρωση του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ για τις οικονομικές υποχρεώσεις των δήμων, δεδομένης της αδυναμίας είσπραξης εσόδων.

7. Αποπληρωμή από το ΥΠΕΣ των τιμολογίων περί τα 20 εκατ. ευρώ που προέρχονται από ΣΑΕ 055 ώστε να συνεχίσουν οι ενεργοί εργολαβίες.

Στο πλευρό των δημοτικών υπαλλήλων

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέσει σειρά προτάσεων και για τους εργαζόμενους των δήμων που δίνουν τη μάχη για τη στήριξη και την εξυπηρέτηση των πολιτών, οι οποίες αφορούν σε:

1. Προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας για όλο το προσωπικό των δήμων και υποχρεωτική παρουσία του ιατρού εργασίας.

2. Άμεση κεντρική προμήθεια των απαραίτητων υλικών και εξοπλισμού.

3. Αποφυγή του συνωστισμού εργαζομένων στον ίδιο χώρο εργασίας κατ’ εφαρμογήν της ΠΝΠ.

4. Έκτακτο δώρο Πάσχα ή επίδομα επικινδυνότητας και στους εργαζόμενους των ΟΤΑ, που εκτίθενται σε κίνδυνο.

5. Κάλυψη των οικογενειακών αναγκών του προσωπικού πρώτης γραμμής και πρόγραμμα στέγασης εκτός οικίας των επιμολυσμένων.

Στήριξη των υποδομών των ΟΤΑ και του Δημοσίου

Για την ενίσχυση των υποδομών και των τεχνικών υπηρεσιών των ΟΤΑ και του Δημοσίου, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:

1. Άμεση χρηματοδότηση για αναβάθμιση του δικτύου οπτικών ινών.

2. Στελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών και ενιαία αντιμετώπιση των δημόσιων συμβάσεων τεχνικών έργων με το υπουργείο υποδομών και όλους τους φορείς του Δημοσίου.

3. Συνέχιση των έργων του προγράμματος «Φιλόδημος» με κατάργηση της αμφισβητούμενης διαδικασίας αξιολόγησης, που προβλέπεται στην ΠΝΠ.

Μέτρα για τους εργαζόμενους του Δημοσίου

Στο δεύτερο μέρος των προτάσεών του, ο ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει στη Δημόσια Διοίκηση, η οποία επίσης δίνει τη μάχη ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοϊού. Οπότε, αρχικά, προτείνει μέτρα υγιεινής και ασφάλειας:

1. Χορήγηση σε όλους τους υπαλλήλους του Δημοσίου υλικών για την προσωπική τους υγιεινή και ασφάλεια (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κ.λπ.).

2. Χορήγηση ειδικών στολών χημικού κινδύνου μιας χρήσης για τους εργαζόμενους καθαριότητας του Δημοσίου.

3. Τοποθέτηση απολυμαντικών ειδών σε όλους τους χώρους των δημόσιων υπηρεσιών.

4. Ειδική μέριμνα για την επισταμένη καθαριότητα στις τουαλέτες αυτών των κτηρίων με χορήγηση μέσων ατομικής υγιεινής.

5. Εγκατάσταση υπαλλήλων με αναλογία τουλάχιστον 10 τετραγωνικά μέτρα ανά θέση.

6. Συγκρότηση επιτροπών επίβλεψης εφαρμογής των μέτρων στα κτήρια των υπηρεσιών με συμμετοχή ιατρών και μηχανικών εργασίας.

7. Λόγω της αναστολής λειτουργίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, απαιτείται η συγκρότηση μικτών επιτροπών για την επίβλεψη συνολικά των μέτρων διαφύλαξης της δημόσιας υγείας.

8. Άμεση ενεργοποίηση κινητών μονάδων Υγείας για τον υποχρεωτικό έλεγχο εργαζομένων που είναι εκτεθειμένοι σε καθημερινή επαφή με κοινό και σε ειδικές ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες.

Στήριξη των επιχειρηματιών - εκμισθωτών ακινήτων του Δημοσίου

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει σειρά μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, που σχετίζονται με μισθώσεις επαγγελματικών χώρων από το Δημόσιο και η δραστηριότητά τους έχει ανασταλεί. Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:

1. Αναστολή τουλάχιστον έως την 31η.12.2020 της καταβολής μισθωμάτων προς το Δημόσιο.

2. Ρύθμιση για την καταβολή μισθωμάτων, σε περίοδο 24 μηνών, μετά την αναστολή καταβολής.

3. Ανανέωση των συμβάσεων μίσθωσης ακινήτων για επαγγελματική χρήση, ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου και ΟΤΑ.

Δημόσιοι υπάλληλοι στην «πρώτη γραμμή»

Για την ενίσχυση του προσωπικού του Δημοσίου, που βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» αντιμετώπισης του κορωνοϊού, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:

1. Άμεση υλοποίηση του προγραμματισμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για 10.000 μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία την τετραετία 2019-2023.

2. Άμεσες προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Παράλληλα, να προβλεφθεί σε ΠΝΠ η ειδική μοριοδότηση των εν λόγω συμβασιούχων για την κάλυψη μόνιμων θέσεων του Δημοσίου.

3. Ανοιχτή πρόσκληση σε Έλληνες γιατρούς του εξωτερικού για ένταξη στο ΕΣΥ με παροχή ισχυρών κινήτρων.

4. Αύξηση των οργανικών θέσεων προσωπικού σε φορείς του Εθνικού Συστήματος Υγείας και σε φορείς της Κοινωνικής Προστασίας και Πρόνοιας.

5. Διεύρυνση των ευπαθών ομάδων για τους δημοσίους υπαλλήλους.

6. Όλες οι προβλεπόμενες άδειες ειδικού σκοπού να καλύπτονται από το κράτος, χωρίς την επιβάρυνση του υπαλλήλου / εργαζομένου.

7. Υπάλληλοι που υπηρετούν σε υπηρεσίες και φορείς που αναστέλλουν τη λειτουργία τους μπορούν να τοποθετηθούν σε υπηρεσίες αιχμής και κρίσιμων υποδομών για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

8. Χορήγηση δώρου Πάσχα σε όλους τους εργαζόμενους / υπαλλήλους σε φορείς του Δημοσίου που εμπλέκονται άμεσα με τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Απαλοιφή διοικητικών βαρών

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών από το Δημόσιο, χωρίς να υφίστανται πρόσθετα διοικητικά βάρη, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:

1. Να περιοριστούν και να απλοποιηθούν στο απολύτως αναγκαίο οι εσωτερικές διοικητικές διαδικασίες.

2. Λειτουργία πενταψήφιων αριθμών και τηλεφωνικών κέντρων σε όλους τους δήμους και τους φορείς του Δημοσίου.

4. Αυστηρός έλεγχος για την τήρηση της εξ αποστάσεως εξυπηρέτησης των πολιτών.

Μαζικές κεντρικές προμήθειες

Για τις προμήθειες των αναγκαίων υλικών, τεχνικού εξοπλισμού και ό,τι σχετίζεται με δημόσιες συμβάσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:

1. Κεντρική και μαζική προμήθεια ειδών ατομικής προστασίας και αντισηψίας και διανομή τους στους δήμους και τις υπηρεσίες του Δημοσίου.

2. Ενίσχυση της μεθόδου εργασίας εξ αποστάσεως μέσω της κεντρικής προμήθειας φορητών η/η και κινητών τηλεφώνων με δυνατότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο για τους δημοτικούς και δημοσίους υπαλλήλους.

3. Άμεση έκδοση ψηφιακής υπογραφής στους εργαζόμενους που υπηρετούν στις υπηρεσίες προμηθειών και τεχνικών υπηρεσιών.

4. Ενιαία αντιμετώπιση για την υλοποίηση δημόσιων συμβάσεων τεχνικών έργων.

5. Προβλέψεις ηλεκτρονικής έκδοσης όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών για τη διεξαγωγή διαγωνισμών και την υλοποίηση των δημόσιων συμβάσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL