Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.4°C
4 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
13.6°C17.8°C
1 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
22.2°C24.8°C
6 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C17.4°C
2 BF 100%
Απροστάτευτοι και απλήρωτοι οι εργαζόμενοι του "Βοήθεια στο Σπίτι"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απροστάτευτοι και απλήρωτοι οι εργαζόμενοι του "Βοήθεια στο Σπίτι"

Απροστάτευτοι και απλήρωτοι στη μάχη για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ακόμη και από τα χείλη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Με επιστολή τους οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα διαμαρτύρονται στους καθ' ύλην αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας κ.κ. Θεοδωρικάκο και Βρούτση. «Η κατάσταση δεν παίρνει άλλη αναβολή» επισημαίνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης υπογραμμίζοντας ότι οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «δικαιούνται τώρα τα δεδουλευμένα τους και τη μόνιμη και σταθερή εργασία που δρομολόγησε γι' αυτούς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Χωρίς μέσα ατομικής προστασίας

Παρότι οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στη γραμμή της μάχης καταπολέμησης της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν τους έχουν διατεθεί ούτε μέσα ατομικής προστασίας, ούτε οι καθ’ ύλην αρμόδιοι υπουργοί έχουν συντάξει το απαιτούμενο πρωτόκολλο λειτουργίας, με «κίνδυνο να κολλήσουν τον ιό και φυσικά να τον διασπείρουν», όπως καταγγέλλει το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο, στη χθεσινή ανακοίνωσή του, που την υπογράφουν 16 σύλλογοι εργαζομένων πανελλαδικά. Εν τω μεταξύ, είχε πραγματοποιηθεί πριν από 15 ημέρες συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου με εκπροσώπους του συντονιστικού οργάνου με αυτό ακριβώς το αντικείμενο. Ο υπουργός είχε δεσμευτεί για ενίσχυση του προγράμματος, δρομολόγηση της αποπληρωμής των δεδουλευμένων τους. Όμως μέχρι στιγμής δεν έχει ανταποκριθεί με τον βέλτιστο τρόπο στις ανελαστικές υποχρεώσεις του προς αυτούς τους εργαζόμενους.

«Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για την υγεία μας;»

Έτσι, οι εργαζόμενοι, όπως καταγγέλλουν, «εξακολουθούν να είναι απλήρωτοι επί μήνες σε πολλούς δήμους της χώρας». Αναρωτιούνται, μάλιστα, «ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για τον κάθε εργαζόμενο που μπαίνει σε σπίτι ηλικιωμένου χωρίς μέσα ατομικής προστασίας, χωρίς εκπαίδευση σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού;». Υπενθυμίζουν δε ότι «εργάζονται κάτω από επικίνδυνες συνθήκες και κάτω από συνθήκες πίεσης, ικανοποιώντας τις ανάγκες των ωφελουμένων και διατηρώντας όσο γίνεται την αξιοπρέπειά τους».

Χωρίς κατευθύνσεις...

Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, ρωτούν τους υπουργούς κ. Θεοδωρικάκο και Βρούτση γιατί «έχουν αφεθεί οι δήμοι να αυθαιρετούν σε βάρος των εργαζομένων και να θέτουν σε κίνδυνο τους πολίτες», χωρίς οι ίδιοι να έχουν σαφείς οδηγίες και βέβαια χωρίς ακόμη να έχει προβλεφθεί πρωτόκολλο λειτουργίας, όπως έχουν ζητήσει. Οι εργαζόμενοι απορούν για το γεγονός ότι ενώ το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι μέρος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόνοιας, αυτοί έχουν εξαιρεθεί από τον γενικότερο συντονισμό, που σχεδιάζουν από κοινού τα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Ζητούν ισότιμη μεταχείριση

Στο σκέλος της ενίσχυσης της χρηματοδότησης του προγράμματος, οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις περί αύξησής της, «η οποία Κύριος οίδε πού θα διοχετευτεί», όπως χαρακτηριστικά λένε, θέτουν εκ νέου το ζήτημα της έκδοσης της σχετικής προκήρυξης για μόνιμες θέσεις εργασίας. «Αλήθεια, ποιος άλλος κλάδος εργαζομένων είναι επί 18 συναπτά έτη συμβασιούχος, απλήρωτος, ενώ έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή με αίσθημα ευθύνης και ανιδιοτέλειας» υπογραμμίζουν. Επίσης, διεκδικούν να ενταχθούν και αυτοί στη χρηματοδότηση για το δώρο του Πάσχα όπως ισχύει και για όλους τους υγειονομικούς υπαλλήλους. «Δεν είμαστε στην 'πρώτη γραμμή';» ρωτούν τους κυβερνώντες και προσθέτουν: «Δεν αξίζουμε κι εμείς μια ηθική αλλά και οικονομική επιβράβευση;».

Χωρίς αντίκρισμα οι κυβερνητικές δεσμεύσεις

Είχε, πάντως, προηγηθεί δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για οικονομική ενίσχυση του προγράμματος. Ο ίδιος την 1ηΑπριλίου είχε ενημερώσει τόσο τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Απόστολο Τζιτζικώστα όσο και τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρη Παπαστεργίου ότι έχει δώσει κατευθύνσεις στον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο «να υπάρξει -με φειδώ πάντα- μια ροή προμηθειών εξοπλισμού προς τους εργαζόμενους στο 'Βοήθεια στο Σπίτι', ώστε να έχουν τα απαραίτητα προστατευτικά μέσα για να αισθάνονται ασφαλείς να επιτελούν την αποστολή τους». «Νομίζω ότι τώρα είναι η ώρα να δείξουμε ένα ουσιαστικό κοινωνικό αποτύπωμα, να αποδείξουμε ότι αντιμετωπίζουμε αυτήν την κρίση ενωμένοι. Κανείς δεν μένει πίσω και ειδικά οι άνθρωποι οι οποίοι πρέπει να μείνουν στο σπίτι έχουν την απαραίτητη υποστήριξη σε επίπεδο δήμων», είχε πει ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Σημαντικές καθυστερήσεις...

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση στις δηλώσεις Μητσοτάκη: «Γνωρίζει άραγε ο πρωθυπουργός ότι αυτοί οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής, που ο ίδιος χαρακτηρίζει κρίσιμους για την υποστήριξη ευάλωτων συμπολιτών μας, παραμένουν, εν μέσω πανδημίας, απλήρωτοι από τους τελευταίους μήνες του 2019 έως και σήμερα;».

Στον ίδιο αυστηρό τόνο συνέχισε ο Αλ. Χαρίτσης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Γνωρίζει ότι, παρ' όλο που τον Δεκέμβριο του 2018 ψηφίσαμε τη μετατροπή του προγράμματος σε μόνιμο θεσμό του κράτους, δίνοντας τέλος στην εργασιακή ομηρεία, για περισσότερο από μια δεκαετία, χιλιάδων συμβασιούχων που το στελεχώνουν, η κυβέρνησή του καθυστερεί τη διενέργεια διαγωνισμού ΑΣΕΠ για την πρόσληψη τους;».

Αντί επαίνων... προσλήψεις

«Δεν είναι η πρώτη φορά που επαναφέρουμε το ζήτημα, τώρα όμως τα πράγματα δεν παίρνουν καμία άλλη αναβολή», υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης εκφράζοντας την ελπίδα «ο κ. Μητσοτάκης να συνειδητοποιήσει επιτέλους ότι για τους εργαζόμενους του πολύτιμου αυτού προγράμματος δεν αρκούν οι έπαινοι». Αυτοί οι εργαζόμενοι «δικαιούνται τώρα τα δεδουλευμένα τους και τη μόνιμη και σταθερή εργασία που δρομολόγησε γι' αυτούς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

«Οι δήμοι φταίνε»...

Αντί απαντήσεως, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος έσπευσε να απαντήσει τόσο προς τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα όσο και προς τον Αλ. Χαρίτση ρίχνοντας το φταίξιμο στους δήμους και τα νομικά πρόσωπα των δήμων, που έχουν καθυστερήσει να αποστείλουν τα απαιτούμενα παραστατικά στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε. Ο υπουργός, λοιπόν, είπε ότι «έχει πληρωθεί το 95% των εργαζομένων» στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και ότι «το 5% έχει στείλει καθυστερημένα τα παραστατικά στην ΕΕΤΑΑ».

«Οι φορείς που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα 'Βοήθεια στο Σπίτι' για το έτος 2019 και έχουν στείλει στην ΕΕΤΑΑ Α.Ε. τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την πληρωμή τους, μέχρι και τις 20 Μαρτίου 2020, έχουν πληρωθεί και την Γ' δόση του προϋπολογισμού που έχουν καταθέσει, δηλαδή συνολικά μέχρι σήμερα το 95% αυτού», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών αναφέροντας ότι «μέχρι σήμερα έχουν πληρωθεί οι 270 φορείς (από τους 276), για τις 860 δομές τους, οι οποίες απασχολούν 3.072 εργαζόμενους και εξυπηρετούν 72.000 άτομα».

Ο υπουργός παρέλειψε να προσδιορίσει την έκδοση της Δ' δόσης, αρκέστηκε μόνον να πει ότι «η κυβέρνηση προχώρησε άμεσα στη νέα προγραμματική σύμβαση για την παράταση του προγράμματος μέχρι την 30.9.2020 και τις αμέσως επόμενες μέρες θα ξεκινήσει η προκαταβολή προς τους φορείς, που θα είναι το 75% του ετήσιου προϋπολογισμού τους, σύμφωνα και με τις οδηγίες που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL