Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ / Αναστάτωση στην Αυτοδιοίκηση έχει προκαλέσει η ΠΝΠ του Τ. Θεοδωρικάκου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ / Αναστάτωση στην Αυτοδιοίκηση έχει προκαλέσει η ΠΝΠ του Τ. Θεοδωρικάκου

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στον κόσμο της Αυτοδιοίκησης η επιλογή του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, εν μέσω της κρίσης του κορωνοΐού, να εισαγάγει με την τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) ένα πλέγμα fast track διαδικασιών για τη διαχείριση των οικονομικών πόρων που θα αφορούν είτε απευθείας αναθέσεις είτε, ακόμη χειρότερα, το νέο «ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα» που θα διαδεχθεί το πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι», που ο ίδιος αιφνιδιαστικά κατήργησε την 29η Νοεμβρίου του 2019... ημέρα διεξαγωγής των εκλογών της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Την αποκάλυψη έκανε η εφημερίδα μας με το χθεσινό δημοσίευμα που έχει τον τίτλο: «Σε κολυμβήθρα του Σιλωάμ εξελίσσονται οι ΠΝΠ για απευθείας αναθέσεις».

Αντί του υπουργού...

Το θέμα τέθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, όπου, αντί να παραστεί ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, παρέστη ο υφυπουργός Θεόδωρος Λιβάνιος, ο οποίος έγινε αποδέκτης των σφοδρών αντιδράσεων των αιρετών σχετικά με το περιεχόμενο της ΠΝΠ.

Οι δήμαρχοι, αφού εξέθεσαν τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα οικονομικά των δήμων λόγω των εκρηκτικών αναγκών που έχουν προκύψει για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, έθεσαν μετ’ επιτάσεως το ζήτημα του διπλασιασμού της τακτικής επιχορήγησης. Δυστυχώς, όμως, δεν έλαβαν απάντηση από τον υφυπουργό Εσωτερικών.

Αναπάντητα τα ερωτήματα

Και ενώ η οικονομική κατάσταση των δήμων είναι εξαιρετικά δυσχερής, οι αιρετοί δεν φάνηκαν να ικανοποιούνται από το νέο «ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα» που θα διαδεχθεί το πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» και περιλαμβάνεται στην ΠΝΠ. Έθεσαν, λοιπόν, σωρεία ερωτημάτων, αρχής γενομένης από τη δομή του νέου προγράμματος, η οποία δεν προσδιορίζεται στην ΠΝΠ, όπως και για τα κριτήρια ένταξης.

Επίσης ρώτησαν τον υφυπουργό σχετικά με τις πηγές της χρηματοδότησης, αλλά και τους όρους αποπληρωμής. Ρώτησαν γιατί στις πηγές χρηματοδότησης δεν συμπεριλαμβάνεται και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όπως συνέβαινε με το πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι».

Οι αιρετοί ζήτησαν διευκρινίσεις για το ποια θα είναι η οικονομική συμμετοχή των δήμων. Στο σκέλος του δανεισμού οι αιρετοί εξέφρασαν έντονη απορία για το γεγονός ότι στην ΠΝΠ ορίζεται πως «το υπουργείο Εσωτερικών δύναται να συνομολογεί απευθείας δάνειο με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων» για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των ΟΤΑ!

«Δηλαδή πια δεν θα μπορούμε να πάρουμε εμείς απευθείας δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων;» ρώτησαν, με τον υφυπουργό να απαντά μόνο σε αυτό! «Η συνομολόγηση του δανείου από το υπουργείο Εσωτερικών θα γίνεται στα πρότυπα του 'Φιλόδημου' και θα εξοφλείται μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων» περιορίστηκε να πει.

Τέλος, έντονη ήταν η αντίδραση των δημάρχων στη απόφαση του Τάκη Θεοδωρικάκου να εξαιρέσει τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης από την πενταμελή Επιτροπή Αξιολόγησης και την τριμελή Επιτροπή Παρακολούθησης, επιλέγοντας να τοποθετήσει ιδιώτες εμπειρογνώμονες. Ο υφυπουργός παραδέχθηκε πως το ζήτημα χρήζει επανεξέτασης.

Τι δεν απαντά ο Τ. Θεοδωρικάκος...

Κι ενώ το κλίμα της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ήταν πυροδοτημένο, ιδίως από τη στιγμή που το πρόγραμμα που αντικαθιστά τον «Φιλόδημο Ι» θεσμοθετήθηκε με ΠΝΠ χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με τους δημάρχους, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, με επιστολή του στην «Αυγή», διαμαρτύρεται ότι δήθεν το δημοσίευμά μας είναι «προσβλητικό και συκοφαντικό προς το πρόσωπό» του και πως «δημιουργεί ψευδείς ειδήσεις και δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια και στην πραγματικότητα».

Βεβαίως δεν απαντά στο γιατί επικαλείται έναν νόμο που ο ίδιος έχει ψηφίσει, ενώ η αντιπολίτευση τον καταψήφισε αναφορικά με τη σύσταση του νέου ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης του ΕΣΠΑ για το υπουργείο Εσωτερικών. Επίσης δεν απαντά στις επικρίσεις αναφορικά με τη δημιουργία του νέου «ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος», τη στιγμή που κατήργησε το πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» και γι' αυτή την ενέργειά του τον κατήγγειλαν όλοι οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης.

Πάντως ο υπουργός Εσωτερικών επιμένει να ισχυρίζεται ότι «η ΠΝΠ δεν καλύπτει καμία αδιαφανή διαδικασία» και ούτε συσχετίζεται με όσα πράττει ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η ενόχληση Πατούλη...

Την ίδια ώρα ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης έσπευσε να απαντήσει και αυτός στο ίδιο δημοσίευμα της «Αυγής». Βέβαια η αναφορά μας στον τρόπο με τον οποίο η διοίκηση Πατούλη επιλέγει να κάνει διαγωνιστικές διαδικασίες για τη διαχείριση απορριμμάτων προκαλεί εύλογα ερωτήματα, όχι μόνον στις πληττόμενες τοπικές κοινωνίες που βρίσκονται πέριξ του ΧΥΤΑ Φυλής, αλλά και σε όλον τον κόσμο της Αυτοδιοίκησης!

Στην τρισέλιδη απάντησή του ο Γ. Πατούλης ισχυρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «δεν σχετίζεται το περιεχόμενο της τελευταίας ΠΝΠ με τις αναθέσεις», που, όμως, έχουν κατ’ εντολήν του γίνει και περιλαμβάνονται στις πρόσφατες αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).

Να σημειωθεί ότι η πρώτη απόφαση έχει οικονομικό αντικείμενο 5,3 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέας χωματερής στο αποκατεστημένο τμήμα του ΧΥΤΑ Φυλής, χωρίς να προσδιορίζονται οι συντεταγμένες για τη χωροθέτηση. Η λήψη της απόφασης έγινε κάνοντας χρήση των συντμήσεων ημερομηνιών που προβλέπεται στον Ν. 4412/2016 και αφορά αποκλειστικά επείγουσες καταστάσεις, ενώ επί της ουσίας δεν είχε προηγηθεί πλήρης τεκμηρίωση της απόφασης για το «επείγον».

Επίσης η ανάθεση των 5,3 εκατ. ευρώ έχει δρομολογηθεί με τη «διαγωνιστική διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση προκήρυξης».

Σαν να μην φτάνει αυτό, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ έλαβε στη συνέχεια και δεύτερη απόφαση που αφορούσε την ανάθεση 270.000 ευρώ για τη μελέτη αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων της Αττικής, όπως και την απαιτούμενη εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, τη στιγμή που δεν έχει ληφθεί καμία σχετική απόφαση από το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής και το Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ.

Νόμιμη και διαφανής;

Προφανώς το οικονομικό αντικείμενο των δύο αποφάσεων των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ είναι υπέρμετρα μεγάλο για να γίνει με διαδικασία συντετμημένων ημερομηνιών και ακολούθως τα έργα να ανατεθούν στους εργολάβους. Κι όμως, ο ίδιος ο Γ. Πατούλης δεν απαντά επί της ουσίας στα εύλογα ερωτήματα που του έχουμε θέσει.

Με την τρισέλιδη επιστολή του προς την «Αυγή» ο Γ. Πατούλης επιμένει να ισχυρίζεται ότι «η διαδικασία που ακολούθησε ο ΕΔΣΝΑ είναι και νόμιμη και διαφανής». Ταυτόχρονα ο Γ. Πατούλης υπερθεματίζει για την πρακτική της κυβέρνησης και του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου αναφορικά με τις απευθείας αναθέσεις που προβλέπονται στην τελευταία ΠΝΠ.

«Νομιμοποίηση διά της παρεκκλίσεως»...

Γράφει, λοιπόν, ο Γ. Πατούλης στην επιστολή του προς την «Αυγή»: «Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου εκδίδονται από την κυβέρνηση για να διευκολύνουν τη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, όμως η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει ανάγκη τις Πράξεις αυτές για να πάρει αποφάσεις».

«Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ήδη τη δυνατότητα σύναψης συμβάσεων με εξαιρετικές διαδικασίες (κατά τον συντάκτη της 'Αυγής' fast track), με σκοπό την κάλυψη των επιτακτικότερων αναγκών των αναθετουσών αρχών. Σχετικώς έχει εκδοθεί η από 18.3.2020 ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» συνεχίζει στην επιστολή του, για να καταλήξει:

«Η ανάγκη, λοιπόν, προστασίας της δημόσιας υγείας σε τόσο κρίσιμες στιγμές νομιμοποιεί την παρέκκλιση από τις συνήθεις διαδικασίες».

Η επιστολή του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου στην "Α"

Αξιότιμε κ. διευθυντά,

Το δημοσίευμα της εφημερίδας σας της 1ης.4.2020, το οποίο αναφέρεται στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης με τον τίτλο «Σε κολυμβήθρα του Σιλωάμ για απευθείας αναθέσεις εξελίσσονται οι ΠΝΠ» και υπέρτιτλο «Ποιους εξυπηρετεί τελικά ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος» είναι προσβλητικό και συκοφαντικό προς το πρόσωπό μου. Δημιουργεί ψευδείς ειδήσεις και δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια και την πραγματικότητα.

Ισχυρίζεται η συντάκτης του επίμαχου δημοσιεύματος στην 20ή σελίδα της εφημερίδας σας ότι δήθεν «Μοναδικός σκοπός είναι με το προκάλυμμα της έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού να δικαιολογηθούν ακόμη και αναδρομικά οι απευθείας αναθέσεις ή οι συντμήσεις ημερομηνιών σε αδιαφανείς διαγωνιστικές διαδικασίες εξυπηρετώντας εργολάβους και προμηθευτές». Συνδέει δε το περιεχόμενο της ΠΝΠ μέσω ερωτημάτων με ενδεχόμενη πρόθεση να καλυφθούν νομικά προγενέστερες αποφάσεις του περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Πατούλη.

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι η ΠΝΠ στην οποία αναφέρεστε δεν καλύπτει καμία αδιαφανή διαδικασία και μάλιστα αναδρομικά, όπως ψευδώς αναγράφετε στο δημοσίευμά σας.

Η ΠΝΠ προβλέπει τη δυνατότητα χρήσης επειγουσών διαδικασιών για το επόμενο χρονικό διάστημα που σχετίζεται με την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα στη δράση των δήμων και των περιφερειών σ' αυτή την έκτακτη κατάσταση.

Στη συνέχεια διερωτάται η συντάκτης μέσω του δημοσιεύματος αν η έκδοση προσκλήσεων για την υποβολή προτάσεων στο νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών θα έχει περιεχόμενο αμαρτωλό. Οι σκοποί του προγράμματος είναι κοινωνικοί, αναπτυξιακοί και περιβαλλοντικοί. Και επίσης προβλέπουν τη δυνατότητα έκτακτης ενίσχυσης των δήμων για δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, προστασίας της ζωής των πολιτών και της δημόσιας Υγείας.

Αναρωτιέμαι ποιον από αυτούς τους σκοπούς θεωρεί η εφημερίδα σας αμαρτωλό. Γι’ αυτή την κυβέρνηση και αυτόν τον υπουργό Εσωτερικών η προστασία της ανθρώπινης ζωής αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα.

Σας ενημερώνω, επίσης, ότι η δημιουργία και λειτουργία της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής του υπουργείου Εσωτερικών έχει προβλεφθεί με νόμο που ψηφίσθηκε από τη Βουλή (N. 4674/20).

Με την ΠΝΠ δημιουργούμε επιτροπή αξιολόγησης και παρακολούθησης του προγράμματος προκειμένου με θεσμικό τρόπο να διασφαλίζεται η ορθή αξιολόγηση και αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση του προγράμματος.

Αυτή είναι η αλήθεια για τις δράσεις του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά τη συγκεκριμένη ΠΝΠ.

Το δημοσιογραφικό σας καθήκον για αντικειμενική ενημέρωση καθώς και λόγοι ηθικής και δεοντολογίας επιβάλουν να δημοσιεύσετε την απάντησή μου στο ίδιο σημείο και με αντίστοιχη αναγγελία από την πρώτη σελίδα.

Αντιλαμβάνομαι ότι μια εφημερίδα που αποτελεί όργανο εκπροσώπησης ενός πολιτικού κόμματος και μάλιστα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στοχεύει στην κριτική των κυβερνητικών πεπραγμένων. Οφείλει όμως να το κάνει με σεβασμό στην αλήθεια και χωρίς συκοφαντικούς ισχυρισμούς, δίκες προθέσεων και κυνήγι μαγισσών. Πολύ δε περισσότερο σε μια εποχή που η κοινωνία έχει ανάγκη από αληθινές πράξεις ευθύνης και συνεννόησης.

Με τιμή

Παναγιώτης Θεοδωρικάκος

Τα συμπεράσματα δικά σας...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL