Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
ΠΟΙΟΥΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΥΠΕΣ ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ; / Σε κολυμβήθρα του Σιλωάμ για απευθείας αναθέσεις εξελίσσονται οι ΠΝΠ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΟΙΟΥΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΥΠΕΣ ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ; / Σε κολυμβήθρα του Σιλωάμ για απευθείας αναθέσεις εξελίσσονται οι ΠΝΠ

Σε κολυμβήθρα του Σιλωάμ εξελίσσονται οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μοναδικός σκοπός είναι, με το προκάλυμμα της έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, να δικαιολογηθούν ακόμη και αναδρομικά οι απευθείας αναθέσεις ή οι συντμήσεις ημερομηνιών σε αδιαφανείς διαγωνιστικές διαδικασίες εξυπηρετώντας εργολάβους και προμηθευτές.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος βρίσκει τη χρυσή ευκαιρία να αναπτύξει όλο τον «σχεδιασμό» του για την Αυτοδιοίκηση και να μοιράσει την τράπουλα με νέους όρους, έχοντας ήδη καταργήσει το αντικειμενικής κατανομής πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι», αιφνιδιαστικά, την 29η Νοεμβρίου του 2019... ημέρα διεξαγωγής των εκλογών της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Απευθείας ανάθεση στους εργολάβους καθαριότητας

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, λοιπόν, εισάγει νέα ήθη στις αναθέσεις προς εργολάβους καθαριότητας που αναλαμβάνουν έργο στους δήμους. Μέσα σε δεκαέξι ημέρες ο υπουργός ακυρώνει σχετική διάταξη προγενέστερης ΠΝΠ!

Κι ενώ αρχικώς για την ανάθεση της εργολαβίας απαιτούνταν απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής των δήμων «με τη διαδικασία της απευθείας διαπραγμάτευσης για χρονικό διάστημα δύο μηνών και με δυνατότητα ισόχρονης παράτασης», ο υπουργός πλέον επισπεύδει την ανάθεση με «διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση» κάνοντας χρήση διάταξης του Ν. 4412/2016 περί «κατεπείγουσας ανάγκης οφειλόμενης σε γεγονότα απρόβλεπτα για την αναθέτουσα αρχή (σ.σ.: τον δήμο), όπου δεν είναι δυνατή η τήρηση των προθεσμιών που προβλέπονται για τις ανοικτές, κλειστές ή ανταγωνιστικές διαδικασίας με διαπραγμάτευση».

Προς τη μεγάλη εικόνα

Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα ο Τάκης Θεοδωρικάκος επιχειρεί μέσω της καινούργιας ΠΝΠ να λανσάρει το νέο «ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα», που θα διαδεχθεί το επιτυχημένο πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι», που αφορούσε τους 325 δήμους.

Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» είχε σχεδιαστεί και εκτελεστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με αντικειμενικά κριτήρια κατανομής της χρηματοδότησης με πόρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και αποπληρωμή του δανεισμού μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, χωρίς επιβάρυνση για τους δήμους, πέραν της συμβολής τους σε περίπτωση υπέρβασης του προϋπολογισμού ανά έργο.

Η χρηματοδότηση του νέου προγράμματος θα γίνει από το εθνικό ή το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του υπουργείου Εσωτερικών.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον ο Τάκης Θεοδωρικάκος σπεύδει μέσω της ΠΝΠ να θέσει σε πλήρη λειτουργία την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής καταργώντας την αντίστοιχη δομή διαχείρισης κοινοτικών πόρων που λειτουργούσε στη Γενική Γραμματεία Ισότητας του υπουργείου Εσωτερικών.

Πρόκειται, λοιπόν, για έναν νέο ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης, ο οποίος θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό Εσωτερικών και θα λειτουργεί κατ’ εντολήν του ως προς τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό της υλοποίησης έργων με χρηματοδότηση και από το ΕΣΠΑ.

Σε ρόλο γενικού ταμία

Για την αξιοποίηση πόρων ΕΣΠΑ από το υπουργείο Εσωτερικών απαιτείται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Ανάπτυξης και Εσωτερικών, προκειμένου ο νέος φορέας διαχείρισης να αναλάβει μέρος των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ ή ειδικών προγραμμάτων αναπτυξιακών δανείων του υπουργείου Εσωτερικών ή την υποστήριξη του αρμόδιου φορέα διαχείρισης των προγραμμάτων αυτών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η «λύση» που δίνει ο Τάκης Θεοδωρικάκος στις ανάγκες άμεσης χρηματοδότησης των ΟΤΑ σε περιπτώσεις έκτακτων και επειγουσών συνθηκών για την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών και υλοποίησης έργων που καλύπτονται από τους σκοπούς του προγράμματος.

Ειδική διάταξη αναφέρει ότι «το υπουργείο Εσωτερικών δύναται να συνομολογεί απευθείας δάνειο με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων» για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των ΟΤΑ!

Τι περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα

Όλες αυτές οι ρυθμίσεις του υπουργού Εσωτερικών γίνονται με σκοπό «την άρση των οικονομικών επιπτώσεων από τη διασπορά του κορωνοϊού» και στοχεύουν στην «εκτέλεση δράσεων και πρωτοβουλιών κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης».

Το νέο πρόγραμμα αφορά την κάλυψη δαπανών για προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών, εκπόνηση μελετών και κατασκευή έργων ιδίως στους τομείς της βασικής υποδομής, της ψηφιακής σύγκλισης, της βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς και την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών πολιτικής προστασίας και προστασίας της δημόσιας Υγείας».

Ανοικτά ερωτήματα...

Κομβικής σημασίας είναι η έκδοση προσκλήσεων για την υποβολή προτάσεων - προσφορών, που μένει να φανεί εάν το περιεχόμενό τους θα είναι αμαρτωλό...

Πάντως μέχρι στιγμής εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για τη διαφάνεια της διαδικασίας επιλογής των δικαιούχων, καθώς η επίκληση της έκτακτης ανάγκης, που επιτρέπει με απροσδιόριστους όρους την έγκριση αιτημάτων χρηματοδότησης, δεδομένων των στενών οικονομικών αποθεμάτων, θέτει ζήτημα για την ένταξη στη χρηματοδότηση. Ιδίως όταν αυτή διακρατείται αποκλειστικά από ένα πρόσωπο... Τον υπουργό Εσωτερικών!

Ανησυχητική για την τήρηση της διαφάνειας των δημοσίων συμβάσεων είναι άλλη μια διάταξη της νέας ΠΝΠ, που ορίζει ότι «η χρηματοδότηση γίνεται με απόφαση που εκδίδεται από τον υπουργό Εσωτερικών, με μόνη την υποβολή τεκμηριωμένου αιτήματος από τον δικαιούχο, χωρίς προηγούμενη έκδοση πρόσκλησης, υπό την προϋπόθεση ύπαρξης έκτακτης ανάγκης που ανάγεται σε θέματα πολιτικής προστασίας ή θέματα προστασίας της δημόσιας υγείας ή εκτέλεσης δράσεων κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης».

«Με την ίδια απόφαση ορίζονται το χρονικό διάστημα υποβολής των αιτημάτων και το ύψος των συνολικών πιστώσεων που μπορούν να διατεθούν για την έκτακτη ανάγκη που διαπιστώνεται με αυτήν» αναφέρεται ακόμη.

Δικαιολογούνται οι fast track διαδικασίες;

Προσώρας είναι ανοικτό το ερώτημα εάν με επίκληση της έκτακτης ανάγκης και προ της έκδοσης της νέας ΠΝΠ δικαιολογούνται οι fast track διαδικασίες.

Πώς δικαιολογείται για παράδειγμα η συντετμημένη διαγωνιστική διαδικασία που ακολούθησε η Εκτελεστική Επιτροπή του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής, κατ’ εντολήν του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, και είχε οικονομικό αντικείμενο τα 5,3 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέας χωματερής στο αποκατεστημένο τμήμα του ΧΥΤΑ Φυλής;

Επίσης πώς δικαιολογείται η ανάθεση 270.000 ευρώ για τη μελέτη αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων της Αττικής, όπως και η απαιτούμενη εκπόνηση στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τη στιγμή που δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση από το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής;

Διότι η διοίκηση Πατούλη τρέχει μπροστά από τις νομοθετικές εξελίξεις και επιδεικνύει βιασύνη που τον εκθέτει...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL