Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
ΕΝ ΜΕΣΩ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ / Μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των ηλικιωμένων από τον κορωνοϊό ζητάει ο Συνήγορος του Πολίτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΝ ΜΕΣΩ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ / Μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των ηλικιωμένων από τον κορωνοϊό ζητάει ο Συνήγορος του Πολίτη

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Συνήγορος του Πολίτη με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού καλώντας στην κυβέρνηση να μεριμνήσει «για την υγεία και ασφάλεια ειδικών ομάδων και κατηγοριών πληθυσμού που παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα επικινδυνότητας και διακριτό βαθμό ευαλωτότητας».

Μεταξύ των ευάλωτων ομάδων είναι και οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και υπηρεσίες καθαριότητας. Σοκ, μάλιστα, προκαλεί η καταγγελία της ΠΟΕ - ΟΤΑ ότι εργαζόμενοι στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Αγίας Βαρβάρας αναγκάζονται να συλλέγουν επικίνδυνα νοσοκομειακά απόβλητα, τα οποία αναμειγνύονται με οργανικά απορρίμματα και καταλήγουν στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στην Φυλή!

ΣτΠ: «Άμεση παρέμβαση των ελεγκτικών μηχανισμών»

Για τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων τόσο στον δημόσιο (ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, προσωπικό καθαριότητας κ.λπ.) όσο και στον ιδιωτικό τομέα (καταστήματα εμπορίας τροφίμων, φαρμακεία, εργοστάσια, προσωπικό καθαριότητας, διανομείς κ.λπ.), ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει στην κυβέρνηση ότι:

«Ο συντονισμός για την άμεση εφαρμογή των μέτρων αυτών και η εποπτεία εφαρμογής τους από τις εκάστοτε αρμόδιες υπηρεσίες (ΣΕΠΕ, Υγειονομικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ) συμβάλλουν καθοριστικά στην προσπάθεια ανάσχεσης της διάδοσης του ιού» και «συνεισφέρουν αποτελεσματικά στη διασφάλιση της δημόσιας Υγείας, στην προστασία και την ασφάλεια των ίδιων των εργαζόμενων, αλλά και στην προστασία όλων των ευπαθών ομάδων που πλήττονται δυσανάλογα σε περίπτωση μόλυνσης από τον ιό».

Υγειονομική βόμβα στο νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα»

Να σημειωθεί ότι τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας είναι τώρα περισσότερο από ποτέ αναγκαία, εάν σκεφτεί κάποιος όχι μόνον την ταχύτητα εξάπλωσης του κορωνοϊού παγκοσμίως και στη χώρα μας, αλλά και τις μολυσματικές εστίες που συντηρούν τον ιό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η καταγγελία του συλλόγου εργατών και υπαλλήλων του Δήμου Αγίας Βαρβάρας ότι «οι εργάτες καθαριότητας καλούνται καθημερινά να συλλέξουν ‘ξέχειλους’ κάδους απορριμμάτων με ιατρικά απόβλητα (σύριγγες, καθετήρες, γάζες και άλλα μολυσματικά είδη) εντός του Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής ‘Η Αγία Βαρβάρα’ και στον περιβάλλοντα χώρο του Κέντρου Κοινωνικής Αποκατάστασης Χανσενικών”.

Σύμφωνα με την καταγγελία «τα επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα μετά τη συλλογή τους αναμειγνύονται με οργανικά απορρίμματα σε παράνομους και αυτοσχέδιους σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων πριν τελικά καταλήξουν στον ΧΥΤΑ Φυλής».

Η ΠΟΕ - ΟΤΑ κάνει λόγο για «έγκλημα κατά της δημόσιας Υγείας», «με σοβαρότατο κίνδυνο για τις ζωές των εργαζομένων στην καθαριότητα». Ταυτόχρονα καλεί τους αρμόδιους να διερευνήσουν την υπόθεση και να λάβουν μέτρα.

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει, μάλιστα, τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας του δήμου Γιάννη Πουλάκη πως κατά την ενημέρωση των εργαζομένων ισχυρίστηκε ότι «ουδέν πρόβλημα υπάρχει, αφού στους ‘μπλε κάδους’ της ανακύκλωσης στον χώρο του νοσοκομείου ‘Αγία Βαρβάρα’ πετιούνται μόνο πάνες αφόδευσης»...

ΕΕΑΑ: «Δεν ανακυκλώνονται τα μέσα ατομικής προστασίας»

Την ίδια ώρα, πάντως, η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), που διαχειρίζεται το περιεχόμενο των μπλε κάδων, υπογραμμίζει σε κάθε τόνο ότι «όλα τα μέσα ατομικής προστασίας που χρησιμοποιούμε, όπως γάντια, μαντήλια απολύμανσης, μάσκες, απολυμαντικά δεν ανακυκλώνονται και πρέπει να μην τοποθετούνται στους μπλε κάδους αλλά στους κάδους κοινών απορριμμάτων».

Παράλληλα η ΕΕΑΑ επισημαίνει ότι, επειδή «οι κάδοι μετατρέπονται πολύ εύκολα σε εστίες μικροβίων», «οι δήμοι πρέπει τακτικά να τους απολυμαίνουν και οι πολίτες να τους ανοίγουν και κλείνουν με τα ειδικά πεντάλ ή με γάντια όπου δεν υπάρχουν πεντάλ».

Αυτές είναι μεταξύ άλλων οι οδηγίες που δίνει η ΕΕΑΑ συστήνοντας τη γενική πρακτική για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, όπως αυτή προσδιορίζεται και από τη Διεθνή Ένωση Στερεών Αποβλήτων (ISWA), αλλά και από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης.

Όσο για την προστασία της Υγείας των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων και όχι μόνον, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρης Παπαστεργίου με επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο ζήτησε μεταξύ άλλων την άμεση διανομή επαρκούς υγειονομικού υλικού προστασίας των εργαζομένων (γάντια, μάσκες, αντισηπτικά).

«Γενναία υποστήριξη των προνοιακών ιδρυμάτων»

Μαζί πάντως με την αγωνία για την υγεία των εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων, δεν πρέπει να ξεχνούμε και το προσωπικό που εργάζεται όχι μόνον σε νοσοκομεία, αλλά και σε προνοιακά ιδρύματα, όπου διαβιούν ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, χρόνια πάσχοντες, ΑμεΑ) και κινδυνεύουν να προσβληθούν από τον κορωνοϊό.

Για το ζήτημα παρενέβη ο Συνήγορος του Πολίτη καλώντας την κυβέρνηση να στηρίξει ιδιαίτερα «τις μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων» με «όλα τα απαραίτητα μέσα» και ταυτόχρονα να τις εποπτεύει «αυστηρά» για την τήρηση των οδηγιών του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Ξανά σε κίνδυνο το Γηροκομείο Αθηνών

Το αίτημα του Συνηγόρου του Πολίτη έρχεται να ενισχύσει έτι περαιτέρω την παρέμβαση της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» για το Γηροκομείο Αθηνών, όπου οι ηλικιωμένοι βρίσκονται αντιμέτωποι όχι μόνον με την εξάπλωση του κορωνοϊού, αλλά και με έλλειψη ειδών πρώτης ανάγκης!

«Η πρόσφατη έκκληση της προσωρινής διοίκησης του Γηροκομείου για αντικείμενα πρώτης ανάγκης κάθε είδους αναδεικνύει τη θλιβερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ίδρυμα» τονίζει η «Ανοιχτή Πόλη».

«Το τέλος της υγειονομικής κρίσης θα πρέπει να βρει το Γηροκομείο Αθηνών όρθιο» υπογραμμίζει ακόμη καλώντας τη δημοτική αρχή Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη «να αναλάβει τις ευθύνες της και να καταστρώσει έναν αξιόπιστο και ρεαλιστικό οδικό χάρτη επαναφοράς του ιδρύματος στην ομαλότητα».

Έρανος από την «Ανοιχτή Πόλη»

Ανταποκρινόμενη, πάντως, στην ανάγκη στήριξης των ηλικιωμένων που διαβιούν στο Γηροκομείο Αθηνών, η «Ανοιχτή Πόλη» σε συνεργασία με την «Αλληλεγγύη για Όλους» καλεί τους πολίτες να συμβάλουν προσφέροντας αντισηπτικά, μάσκες, πετρέλαιο, τρόφιμα, είδη προσωπικής υγιεινής και καθαριστικά είδη. Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν καθημερινά από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ. μέχρι και την Παρασκευή 3 Απριλίου στα τηλέφωνα 210 3230362-3 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL